Rekabet, dijitalleşme ile yeniden tanımlanıyor
Sigorta sektöründe teknolojik gelişim öncesi daha çok ‘penetrasyon’ odaklı rekabet varken, şu an ise sürekli gelişen teknoloji odaklı bir rekabet var. Bu durum, sektörün verdiği hizmetin kalitesini artırıyor. Mesela Otomatik Katılım için teknolojiye yapılan yatırımlar sayesinde, müşterilere çok hızlı, pratik ve kolay çözümler sunan online platformlar hayata geçirildi. Bu örneği veren AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca, şöyle devam ediyor:
“Hissedarlarımız Aviva ve Sabancı Grubu’nun öncelikli stratejilerinden “dijitalleşme” (Digital First) kapsamında, sigorta sektöründe inovasyonun lideri olmak ve müşterimize en kaliteli hizmeti sunmak amacıyla dijital dönüşüm programımızı başlattık. Şirketimiz bünyesinde dijitalleşmeden sorumlu bir Dijital Dönüşüm Ofisi kurduk. Dijital Garaj adıyla faaliyet gösteren, alanlarında uzman profesyonellerden oluşan Dijital Dönüşüm Ofisi, AvivaSA’nın ana stratejileri ile örtüşen bütünsel bir dijital dönüşüm programı hazırladı. Müşterilerimize iyi bir deneyim yaşatmak, rekabet avantajı kazanmak ve tercih edilen dijital bir sigorta şirketi olmak temel beklentilerimiz arasında.”
Bi’tıkla hem kurumsal hem bireysel için var
AvivaSA, kurumsal müşterilerinin Otomatik Katılım sürecinde işlemlerini gerçekleştirebilmeleri amacıyla ‘responsive web’ teknolojisi kullanılarak Bi’tıkla Kurumsal online şubesini hayata geçirdi. Sade ve kolay kullanılabilir kullanıcı dostu ekran tasarımlarıyla hem firmaların İK departmanlarının hem AvivaSA operasyon ekiplerinin kullanımına açıldı. Tüm cihazlarla ve işletim sistemleriyle uyumlu çalışabilen Bi’tıkla Bireysel online şubesi, Otomatik Katılım kapsamında bireysel müşterilere hizmet vermek üzere canlıya alındı. Müşteriler bu platformda cayma işlemlerini, poliçe ve ödeme bilgilerini görüntüleme, poliçe basım ve e-posta ile gönderme, online olarak fon seçimi işlemlerini yapabilmekte. Insurtech, yani ‘sigorta-teknoloji’ ekosistemi ile yakından ilgilendiklerini vurgulayan Fırat Kuruca, şu detayları paylaşıyor:
Insurtech odak noktamız
“Bu ekosistemde başrol oyuncuları arasında yer almayı hedefliyoruz. 2017 yılı içerisinde, bu konuda Dijital Garaj’da sektörde ilk uygulamalara imza atmak üzere hazırlıklarımızı tamamladık. Dijital Garaj olarak, sektördeki yeniliklere öncülük etmek, şirket içi girişimcilik kültürünü oluşturmak, müşteri ve çalışanlarımızın deneyimlerini artıracak dijital çözümler sunmak ve insurtech, yani sigorta teknoloji ekosistemine liderlik etmek gibi hedeflerimiz var. 2016 Temmuz’unda başlattığımız Dijital Dönüşüm Programı’nı, kültürel boyutta destekleme kararı aldık ve bu karar doğrultusunda, kurum içinde dijital dönüşüm sözcüleri olacak 30 kişilik ekip oluşturduk. Şirket genelinde tüm birimlerden gönüllülük esasına dayalı olarak oluşturulan “Dijital Manga” ekibimiz göreve başladı. Dijital Dönüşüm sözcüleri, şirketimizin dijitalleşme ve pozitif işyeri kültürü oluşturma sürecinin aktif sözcüleri olarak, dijital dönüşümün, üst yönetim ile departmanlar arası iletişiminde yardımcı olma ve kurum içinde farkındalığın artırılması ve desteklenmesinde görev alacaklar. Manganın aynı zamanda, aktif sosyal medya kullanımı ve kaliteli sosyal medya içerik üretimiyle, AvivaSA markası hakkında pozitif algı ve iletişim ortamı oluşturulmasına katkı sağlamasını hedefliyoruz. Dijital Manga, AvivaSA’nın inovasyon ve girişimcilik merkezi Dijital Garaj’daki çalışmalarda, şirket içi yenilikçi fikir ve çözümlerin yaratılması konusunda da aktif rol alacak.”
Fırat Kuruca: “Tasarruf gerekliliği büyüyor”
“Türkiye’nin daha fazla birikime ihtiyacı var. Tasarruf oranı Çin’de yüzde 49, Hindistan’da yüzde 32, Güney Kore’de yüzde 36, Endonezya’da yüzde 32 seviyelerinde. Türkiye gibi bir ülkenin, bireysel emeklilik fonlarında GSMH’nın yarısı kadar birikimi tasarruf olarak öngörüyor olması lazım. Ondan uzağız henüz; ama hızla büyüyoruz. Son 5 yılda bireysel emeklilik toplam fon büyüklüğü, yıllık ortalama yüzde 34’lük büyümeyle, 2016 sonunda 60,8 milyar TL’ye ulaştı. Katılımcı sayısı ise 6,6 milyon oldu. Sektör ciddi büyüme içerisinde. Yılbaşında uygulamaya konan Otomatik Katılım sayesinde, kademeli olarak 14 milyonun üstünde çalışan sisteme dahil olacak. 2023’te bireysel emeklilik pazarının 400-500 milyar TL büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Sektörün beklediği bazı gelişmelerin gerçekleşmesiyle, 2023 hedeflerinde BES’e ayrılan payın büyük oranda gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin en önemli fonksiyonlarından biri finansal piyasaların gelişmesi ve derinleşmesine katkısı. Emeklilik şirketlerinin önümüzdeki dönemde yatırımları çeşitlenecek. Gayrimenkul, girişim sermayesi, varlık fonu ve altyapı fonları yaygınlaşacak. EGM’nin 31 Mart 2017 tarihli verilerine göre 12,7 milyar TL fon büyüklüğü ve yüzde 19,5 pazar payı ile liderliğimizi sürdürüyoruz. Toplam 18 firmanın faaliyet gösterdiği bireysel emeklilik sektöründe 2016 sonu itibariyle, fon büyüklüğünde yüzde 28 ve katılımcı sayısında 900 bin kişi seviyelerine ulaşarak, yüzde 6 büyüme yakaladık.”