“Rekabetin artmasıyla hem ülkemiz hem de tüm işletmeler kazanacaktır”
Ülkemizdeki telekom altyapılarının geliştirilmesi, fiili tekelin son bulması gibi konularda kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarıyla adını sıkça duyduğumuz TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak ile son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdik.
Öncelikle Ocak ayında yedi internet servis sağlayıcısının bir araya gelmesiyle oluşturulan Türkiye Network Altyapı Platformu’nu (TNAP) değerlendiren Arıak, yeni nesil olarak değerlendirilebilecek bu yedi şirketin yaygınlıklarının sınırlı olmasının bir handikap olduğunun altını çizdi. Birlikteliğin oluşmasıyla bu İSS’ler serbestleşme ve yeni şebekeler kurmada yaşadıkları zorlukları aşmaya çalışıyor.
Bu çabanın tüketiciye fayda getireceğini ifade eden Arıak, girişimin yurtdışında da Türkiye’nin odak ülke olabilmesi için fırsat olduğunu dile getirdi. Arıak’a göre, ülkemizde son yıllarda İstanbul’un bir finans merkezi olarak konumlandırılabilmesinin vazgeçilmez yolu hızlı ve güvenilir internet ağından geçiyor. Arıak, şebekelerin bir araya gelmesiyle birbirine uyumlu altyapılar oluşturulabileceğini, ancak bu şekilde beklentilerin karşılanabileceğini aktardı. Ayrıca girişimin ülke dışına çıkan Türkçe içeriğin de barındırılmasına imkân vereceğini anlatan TELKODER Başkanı, tüketicilerin bu birleşmeden fiyat avantajı elde edeceğini belirtti.
TNAP oluşumuna Türk Telekom’un da iştirak etmesinin ülke çıkarları açısından çok önemli olduğunu aktaran Arıak, “Ortak bir platform oluşturan bu yedi şirket de aslında kendilerinden çok ülke çıkarlarını gözetti. Benzer bir hamleyi Türk Telekom’dan da bekliyoruz. Bu sayede hem ülkemiz kazanır, hem de Türk Telekom bölgesel güç olma hedefi doğrultusunda ilerlemeye devam eder” dedi.
“Rekabet ortamının hazırlanması bir devlet politikası olmalıdır”
Arıak’a göre, rekabet için yaygın olarak kullanılan birden fazla şebeke olması gerekiyor. Bu doğrultuda BTK’ya oldukça iş düştüğünü belirten Arıak, “Piyasaya hâkim olan şirketle diğer girişimcilere rekabet yolunun açılması gerekiyor. Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) raporlarında da rekabetin yeterli olmadığı, alternatif işletmecilerin paylarının düşük olduğu görülüyor” dedi. Son yıllarda ses taşımada alternatif operatörlerin yüzde 20 oranına ulaştığını kaydeden Arıak, internette yeterli gelişmenin görülmediğini belirtti.
Belçika’daki BTK benzeri kurumun işleyişini ve nasıl fayda sağladığını aktaran Arıak, “Devletin piyasayı denetlemesi için oluşturduğu kurumun dört yönetim kurulu üyesi de özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinden atanıyor. Bu politika sayesinde bir yılda ülkedeki rekabetin hızla arttığı görüldü” dedi.
Rekabetin oluşmaması nedeniyle piyasayı domine eden şirketin de yeterli gelişmeyi gösteremediğini söyleyen Arıak, yüksek fiyatlar nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıldır abone sayısının yerinde saydığı bilgisini verdi.
“Altyapı çalışmalarının önündeki bürokratik engeller kaldırılmalıdır”
Özellikle İstanbul’daki altyapı çalışmalarının artarak devam ettiğini aktaran Arıak, son dönemde belediyenin döşenen fiber optik kablolar için metre başına aldığı paraları 6-7 kat civarında artırma gibi duyumlar aldıklarını ve bu durumdan derin endişe duyduklarını belirtti. İstanbul’da bu zamana kadar böyle bir sıkıntının yaşanmadığını tablonun Ankara’da daha karamsar olduğunun altını çizen TELKODER Başkanı, yerel yöneticilerin şehirlerin gelişimi için bu tür girişimlere kolaylık göstermeleri gerektiğini vurguladı.
Bundan 7-8 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nde çıkarılan kanunla kamu arazisinden geçecek fiber kablolardan hiçbir ücret alınmamasının karara bağlandığı örneğini veren Arıak, yatırımların bu şekilde hızlanabileceğini ifade etti.
Yalın ADSL konusunda da görüşlerini paylaşan Arıak’a göre, yeni abone olacaklar avantaj elde ediyor ancak mevcut abone olanlar bir kazanç sağlayamıyor. Arıak, bu nedenle uygulamanın kâğıt üzerinde olduğunu ama günlük hayatımıza yeterince yansımadığını söyledi.
Bunun yanında numara taşıma konusunda da benzer sorunlar yaşandığını da ifade eder Arıak, sadece 30 bin kişinin numara taşıdığını aktardı.