REKLAM KOKAN SORULAR
Mühendis kafası olaylara daha analitik yaklaşır. Sonucu ortaya çıkaran parametrelerin mantığının olmasını umar sürekli. Bunun için de hayat 1’ler ve 0’larla doludur. Gri tonu yakalaması görece zordur, beyaz ya da siyah sonuçlar bekler.
Benim kafa yapım da bu nedenle olsa gerek bazı sorulara cevap bulmakta zorlanıyor. Kafamda uçuşan deli değil ama bolca soruya cevap bulmakta zorlanıyorum. Belki uzmanlık alanı iletişim ve pazarlama olan BThaber okuyucularından birileri bana yardımcı olur.
1- Online sitelere reklam verirken dikkat edilmesi gereken en önemli değer nicelik midir nitelik midir? Soruya biraz daha açıklık getirmesi amacıyla konunun Teknoloji olduğunu söylemem lazım. Bu sorunun ortaya çıkış nedeni bir video kanalında kurumsal firmanın reklamını görmemle başladı. Kanal daha ziyade yaşı 10-18 olan gençlere hitap ediyordu ama takipçisi oldukça fazla sayıdaydı. Sanırım markanın ilgilileri çok sayıda takipçi olduğu için bu kanala reklam vermeyi tercih etmişlerdi, takipçinin kim olduğuna fazla da takılmadan.
Üstelik sitelere trafik satın almak, sosyal medyaya gerçekdışı takipçi yaratmak bu kadar kolay iken….
2- Bir etkinlikten beklenen fayda eğer basın desteği alamazsa etkinliğe gelenlerle sınırlı kalır mı? Ya da başka bir soru şekliyle; etkinlik içeriği, sonuçları ve değerlendirmesi basın kanalıyla duyurulursa çok daha fazla fayda sağlamaz mı?Genelde etkinliğe sponsor olan firmalar etkinlik günü salona gelenlerin sayısına göre değerlendirme yapıyorlar. Halbuki bir salona gelen kişi sayısı 500 bilemedin 1000 olur. Bunu eğer basın kanalıyla duyurabilirsen 10.000’lere ulaşırsın. Dedim ya mühendis kafası böyle hatalı düşünüyor olabilir mi?
3- Teknoloji ile ilgili bir reklamı yazılı medyada çıkmayı düşününce doğru seçim okuyucusu yüzbinlerle ifade edilen ulusal basın veya marka değeri yüksek dergileri mi tercih etmeli yoksa okuyucusu konusunda uzman ve o yayından bilgileri almak amacıyla bekleyen teknoloji yayınlarını mı seçmeli?Ben herhangi bir ulusal gazeteyi elime aldığımda siyaset, spor ve biraz da sosyal hayatta yaşananlarla ilgili bilgileri okuyorum. Teknoloji bilgilendirmesi beklentim olmuyor, varsa da gözümden kaçıyor, bu da mühendis kafası bilemedim
4- Değeri ve sağlayacağı fayda benzer olan iki pazarlama desteği sunan firma arasında seçim yapılırken sadece kendi kaynakları ile ayakta durmaya çalışan bir yerli firma mı cazip olur, yoksa yabancı bir firmanın Türkiye bacağı mı? Bu soruyu bilişim ile ilgili bakanlıklarımıza da iletmek isterim. Yerli teknoloji ve yerli üretim denilince ben emeğin de yerlisini anlamakta hatalı mı davranıyorum? Demiş ya ünlü şair Orhan Veli; Hiçbir şeyden çekmedi dünyada, nasırdan çektiği kadar misali benim de çektiğim hep bu mühendis kafası
Mutlu ve güvenli günler dilerim