Reklamda ‘dijital’ istikrarlı artıyor
2015 yılının dijital reklam yatırımlarını değerlendiren Bullseye Worldwide’ın IAB’den edindiği ve reklam sektöründeki yatırımları ele alan AdEx Dijital Reklam Raporu sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam dijital reklam yatırımları geçen yıldan bu yıla yüzde 18 arttı. Mobil reklam yatırımlarının artacağı öngörüsünde bulunan Bullseye Worldwide Kurucu Ortağı Afşın Avcı’ya göre, akıllı telefon kullanımlarında artış ve mobil merkezli iletişime küresel ölçekli yönelim ile 2015 yılında yüzde 61 ile güçlü artış oldu. Avcı, “Önümüzdeki dönemde de yüzde 40-60 arasında artış öngörüyoruz” beklentisini dile getirdi.
Rapora göre, mobil reklam yatırımları 2014 yılında yüzde 57,7, 2015’te yüzde 61 arttı. Bu artışın önemini gösteren bir diğer veri ise 2015 yılında SMS/MMS kampanyaları için veri kullanımına getirilen kısıtlamadan ötürü bu alanda yatırımların düşmüş olması. Bu düşüşe rağmen, mobil reklam yatırımları, büyüme anlamında videoyu neredeyse ikiye katlamış durumda. Bu noktada, mobil reklamların kendi başına bir pazar haline geldiğini belirten Afşın Avcı, “Mobil reklamlar 2015 yılında dijital reklamcılığın bir kolu olmaktan çıkıp, markaların hedef kitleleri ile doğrudan bağlantıya geçtikleri güçlü bir iletişim kanalı haline geldi. Bu da mobile-only reklam kampanyalarının ve projelerin çıkışına zemin hazırladı. Markaların sağladıkları sağlıklı iletişim ve mobil mecraların zenginleşmesi ile önümüzdeki dönemde bu yönelim daha da kuvvetlenecek” dedi.
Raporda öne çıkan bir başlık da yüzde 30,6’lık büyüme ile sektör ortalamasının üzerinde büyüyen ‘oyun içi reklamlar’. Bu kategorinin, kitleye ulaşımda önemli olduğunu söyleyen Afşın Avcı, “Mobil oyunlar artık ‘çocuk’ hedefinden çıktı ve her yaş grubuna hitap eder hale geldi. Oyun içi reklamlar 2015 yılında önemli artış gösterdi. 2016 yılında da büyümenin belli ölçüde tekrarlanacağını öngörebiliriz” yorumunu yaptı.
AdEx Dijital Reklam Raporu sonuçlarına göre, dijital reklam yatırımlarında 2015’te de en büyük payı Google Search aldı. Türkiye dijital reklam harcamalarının odaklandığı ikinci büyük kategori olan display, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 17,5 büyüyerek 2015 yılında 611,5 milyon lira büyüklüğe ulaştı. 2015 yılında e-posta reklam yatırımlarında yaşanan düşüş de öne çıktı. Ancak, bu düşüşü e-posta üzerinden gerçekleşen reklamcılığın azaldığı ya da e-posta reklamlarının önemini yitirdiği şeklinde yorumlamamak gerektiğini hatırlatan Avcı, “Bu düşüşe neden olan iki ana faktörü; markaların kendi bünyelerinde veri toplayarak e-posta iletişimlerini CRM aracılığıyla gerçekleştirmelerine, gelişen hedefleme teknolojisi ile markaların daha niş kitlelere ulaşıp daha spesifik reklamlar yapmalarına bağlayabiliriz” dedi.