Rekonomi’de IoT’nin rolü!
Etkinliğin ilk gününde yer alan Dijital IoT Devri Platformu, Netaş Telekomünikasyon A.Ş. İş Geliştirme Direktörü Mesut Şen’in Bağlantılı Dijital Ekonomi ve Gerçekleri isimli sunumu ile başladı. “Teknoloji İnsanı Değiştiriyor mu?” diyerek sözlerine başlayan Mesut Şen, teknolojik gelişmelerin etkisini kurumsal alandan önce bireysel yaşamda gördüğümüze değindi. Bireyler olarak hızlı bir değişime şahitlik ettiğimize dikkat çeken Şen, “Gündelik yaşamımızda bile kendini gösteren bu değişime, kurumsal alanda ayak uyduramayacak şirketlerin sonu gelecek” dedi.
Yıkıcı ve yenilikçi teknolojilerinin periyodik olarak kendini gösterdiğini söyleyen Şen, “Geriye dönüp baktığımızda, müzik dinleme ve fotoğraf çekme alışkanlıklarımızda benzer şekilde değişti. MP3 diye bir kavram hayatımıza girerek neredeyse bütün müzik endüstrisini değiştirdi ki bunun benzerini fotoğrafçılık alanında da gördük. Belki hatırlarsanız bu alanlarda yenilikçi yaklaşmayan çok sayıda şirketin battığına şahit olduk” dedi.
Sunumunu yenilikçi teknolojilerin açtığı fırsat kapılarından örnekler vererek sürdüren Mesut Şen, Evernote, PayPal ve Twitter gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin, sadece bir yıllık bir süreçte nasıl değer kazandıklarına dikkat çekti. Teknolojinin her alanın ağırlık merkezinde yer aldığı iletilen sunumda bahsedilen dönüşümün operasyonel olarak da neye benzediği dört ana unsurda paylaşıldı. Düne kadar sadece bir bilgi işlem depertmanı üzerinden yürütülen teknoloji projelerinin artık sadece bir tanesini bilgi işlem depertmanının oluşturduğu belirtildi. Artık bu dört uçtan birini müşterilerin oluşturduğunu belirten Mesut Şen nesneler ve iş ortaklarının da artık kurum içi teknoloji geliştirme süreçlerinin paralelinde konumlandırıldığını belirtti. Bu dört birbirinden ayrı ucun yenilikçi yaklaşımlarla ve merkezinde veri kavramını konumlandıran bir şekilde bağlantılı hale gelmesinin önemli olduğunu belirten Şen, bir noktada kendi ile yarış halinde olan dijital IQ’su yüksek organizasyonların varlığının sürebileceğini söyledi.
Daha sonra sahneye dijitalleşen dünyada kullanıcı deneyimi eğilimlerinden bahsetmek üzere UX Services Yönetici Ortağı Pınar Cinali çıktı. Bilişim Zirvesi gibi eşine sık rastlanılmayan bir etkinlikte yer almaktan duyduğu memnuniyeti katılımcılarla paylaşan Cinali, emeği geçen herkese teşekkür etmek istediğini sözlerine ekledi. “Dijital IoT Devri” isimli platformda kullanıcıları nasıl oyuna dahil etmek gerektiği hakkında “kullanıcı deneyimi” konusunda ipuçları sunan Pınar Cinali, sunumuna yıllardır kullanıcı deneyimi hakkında farkındalık yaratmak adına pek çok araştırma ve rapor sunmuş, çok sayıda etkinlikle kullanıcıları merkeze yerleştiren bir yaklaşıma sahip olan UXservices hakkında bilgiler paylaşarak başladı.
Kullanıcı deneyimi kavramının pek çok kişi tarafından sadece görsellik üzerine değerlendirildiğinin ve bunun yanlış yaklaşımlardan biri olduğuna değinilen sunumun en önemli kısmını kullanıcıların pozitif veya negatif deneyimlere karşı verdikleri tepkiler oluşturdu. Pınar Cinali, sunumunun ilerleyen dakikalarında yaptıkları araştırmaya göre, çok sayıda kullanıcının negatif bir deneyimi, pozitife kıyasla çok daha fazla paylaştıklarına değindi ve kullanıcılar ile sıkı bir bağın kurulabilmesi için negatif bir deneyim minimize edilmesi için yoğun bir uğraş verilmesi gerektiğini sektör paydaşlarına iletti.
Etkinliğin öğle arasından önceki son sunumu ise Suse Ülke Müdürü Seçil Songur tarafından gerçekleştirildi ve Songur, “Software Defined Datacenter’a Yolculuk” isimli sunumu ile Bilişim Zirvesi’nde yerini aldı. “Bugün yenilikçi iş yapış şekilleri ve sahip olduğumuz hız nedeniyle farklı olabildiğimizi ve ancak bu iki ana unsur sayesinden rakiplerimiz arasından sıyrılabildiğimiz yadsınamaz” diyen Songur dijital dönüşüm ve Rekonomi ile birlikte zirvede olan şirketlerin saltanat ömrünün 10 yıldan 6 yıla düştüğüne ve zirvedeki şirketlerin artık çok daha büyük kısmını teknoloji şirketlerinin oluşturduğuna değindi.
Üç yıldır Suse Türkiye olarak, kurumsal alanda sundukları Linux çözümleri ile dijital dönüşümde büyük pay sahipleri olduklarını belirten Seçil Songur, açık kaynak kodlu yazılımlar sayesinde verimlilik, güvenlik, fiyat gibi ölçütler göz önünde bulundurulduğunda büyük veri ve IoT gibi alanlarda en uygun olan platformun yine Linux olduğunu kullanıcılara hatırlatarak sunumunu sürdürdü.
BrandIT Kurucu ve Genel Müdürü Özgür Aslan, Mobilus Kurucu Ortağı Özgür Deniz Önür ve Fourdotone Kurucu Ortağı Kerem Palabıyık’ın birlikte gerçekleştirdiği sohbet bölümünde ise dijital ekonomide tüketici ekosisteminin nasıl oluşturulacağına değinildi.
Öğle arasından hemen sonra ziyaretçiler bu kez “From Smart to Brillliant – Akıllıdan Zekiye” isimli sunumu ile Software AG Orta Doğu ve Türkiye Bölgesi CTO’su Vijay Jaswal için sahneyi doldurdu. Sunumunda Jaswal, düne kadar “akıllı teknolojiler” adı altında değerlendirdiklerimizin bir kez daha evrilerek yerini “zeki teknolojilere” bırakacağını belirtti. Etkinliğin devamında ise Proteam Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Mert Gökaşan “Varlıklardan Nesnelere IoT Devrimi” isimli sunumu ile katılımcılara IoT dünyasının kapılarını araladı.
Etkinliğin ilk günündeki panellerden biri de Dijital IoT Devri Platformu’nda yer alan IoT Mobil, Bizi Geleceğin Bağlı Dijital Dünyasına Taşıyor isimli paneldi. Türkkep Genel Müdür Yardımcısı Levent Karadağ’ın yöneticiliğinde gerçekleşen panelde Hitachi Vantara Türkiye Genel Müdürü Cem Fındıkoğlu, Trio Mobil Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ataklı ve Maxwell-Innovations Genel Müdürü Orkut Aktaş konuşmacı olarak yer aldı.
Levent Karadağ, 2023 yılında 1,5 trilyon cihazın internete bağlı olacağına ve her geçen gün bağlantılı cihazların sayısının arttığına dikkat çekti. Günümüzde siber saldırıların dahi, internet erişimi olan elektrikli ev aletleri üzerinden gerçekleştiğine dikkat çekildi. Son üç senelik süreçte nesnelerin interneti kavramının hızla geliştiğine ve Bluetooth teknolojisi dahil pek çok teknolojinin nesnelerin internetine uyumlu hale geldiğinin altını çizen Nevzat Ataklı tüm bu teknolojilerin nesnelerin interneti kapsamında evrimleştiğini belirtti. İnternete bağlı cihazların hem sosyal hem de iş yaşamımızda iki ayrı önemi olduğunu belirten Ataklı, “Bunlardan biri verimlilik. Artık yeni nesil teknolojiler sayesinde gereksiz enerji ve ham madde kullanımından kaçınabiliyor. Buna örnek olarak, evlerimizdeki su tüketimini verebiliriz. Öyle ki evimizdeki su sayaçlarının internete bağlı olduğu bir durumda fazla su sarfiyatında telefonumuza bildirim geldiğini düşünün. Belki durduk yere kalkıp su sayacı kontrol etmeyiz. Ancak su sayacınız, telefonunuza bildirim gönderirse, ister istemez su tüketiminize dikkat edersiniz” dedi.
Nesnelerin interneti kavramına verimlilik ve tasarruf penceresinden bakılan panel, Türkkep Genel Müdür Yardımcısı Levent Karadağ’ın sorduğu “Hitachi’nin bu konudaki global çapta çalışmaları nelerdir?” sorusu ile sözü Hitachi Vantara Türkiye Genel Müdürü Cem Fındıkoğlu’na bıraktı.
Nesnelerin internetinin kağıt üzerinde basit çözümlerden ibaretmiş gibi görünmesine karşın aslında günlük hayatımızı ve iş yapış biçimimizi büsbütün değiştirecek öğeleri içinde barındırdığına değinen Fındıkoğlu, “Bu teknolojinin sadece basit sensörlerin sürekli veri ve iş üretmekten ibaret olduğu düşünülmemeli. Nesnelerin interneti sayesinde artık, endüstriler birbiri ile tümleşik hale gelip çok sayıda iş alanı doğuracak. Dünya Ekonomik Forumu’nda açıklanan bir araştırmaya göre, 2030 yılına kadar nesnelerin interneti teknolojisinin oluşturacağı iş hacminin 14 trilyon doları aşacağı öngörülüyor. Bu sebeple pazarda herkes söz sahibi olmak isteyecek ve dijital dönüşüme ayak uydurmak isteyecek. Biz ise Hitachi olarak dijital dönüşümü kendi içimizde sürdürüyoruz. Nesnelerin interneti dönüşümüne sahip olduğumuz üç ayrı alt şirketin güçlerini birleştirmesi sayesinden Hitachi Vantara ismi ile öncülük yapıyoruz. Günümüzde hangi sektör olursa olsun, toplam verinin sadece yüzde 10’nundan yararlanmak mümkün. Bu noktada yaklaşımımız daha fazla sensör ile birlikte toplam verinin çok daha büyük bir bölümünü işleyebilir hale gelmek” dedi.
Etkinliğin ilk gününde yer alan “Dijital IoT Devri Platformu” katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Etkinliğin son konuşmalarından birini gerçekleştiren Medron Teknoloji Kurucusu Eren Mert “Giyilebilir Teknolojilerin Yeni Ekonomisi” isimli sunumu ile giyilebilir teknolojilerin de apayrı bir pazar oluşturduğuna değinerek, tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
İlk günün son etkinliği olan “IoT ve Yeni İş Modeli Her Sahada” konulu panel ise B-Wise Wisdom Exchange Platform Kurucu Ortağı Dr. Cenk Tezcan, Iven Mühendislik Müdürü Can Çobanoğlu ve Cosa CEO’su Cem Gül’ün katılımı ile tamamlandı. Bir gün boyunca süren “Dijital IoT Devri Platformu” nesnelerin interneti alanında akıllardaki tüm soru işaretlerine açıklık getirerek, sektör paydaşlarını bir araya getirdi.