RIM ne yapacak ?
BlackBerry akıllı telefon ve PlayBook tablet üreticisi Kanadalı RIM (Research in Motion) Ekim ayı ortalarında çok zor günler geçirdi. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ile Ortadoğu’da milyonlarca BlackBerry kullanıcısı e-posta ve mesaj hizmetlerinde ciddi boyutlara erişen bir kesinti ile karşılaştılar. Dört gün süren bu arızayı atlatan RIM’in şimdi uzun süredir rekabet alanında gelişmekte olan sorunlar karşısında nasıl bir yol izleyeceği endüstri uzmanlarının çeşitli yorumlarına yol açıyor.
Google’ın Motorola Mobility şirketini 12.5 milyar dolar tutarında bir teklif ile ele geçirmesi karşısında olumsuz etkilenecek olan RIM’in bundan böyle küçük bir rakip kimliğine geçeceği öngörülüyor. Böyle bir gelişme sonucu rekabeti sürdürebilmesi için RIM’in başka bir kuruluş ile ortaklık yapması veya satılması seçeneklerinden birini değerlendirmesi gerektiği ileri sürülüyor. Google’ın finansal gücü ve yazılım deneyimi ile bu şirketle birleşen Motorola’nın kurumsal pazarda çok güçlü olan RIM’e karşı büyük bir rakip olacağı bekleniyor.
Akıllı telefon pazarında payının yanı sıra RIM’e rakip olacakların başında dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft ile Windows Phone işletim sistemini yıl sonunda akıllı telefonlarında kullanacak olan Nokia geliyor. Apple ise yakın geçmişte büyük bir satın alma girişiminde bulunmamasına karşın teknoloji dünyasının en değerli şirketi konumunu koruyor.
Mobil iletişim endüstrisi uzmanlarının RIM için üzerinde durdukları seçeneklerden biri de şirketin Hewlett-Packard, Dell, Samsung Electronics veya HTC tarafından satın alınması olduğu ve bunun gerçekleşmesi durumunda RIM’in akılllı telefon alanında daha güçlü olacağı ileri sürülüyor.
Son üç aylık dönemde RIM’in pazar payı bir yıl öncesi yüzde 18,7 iken bu yıl yüzde 11,7’ye düşerken Google’ın Android mobil işletim sistemi ile çalışan mobil telefonların payı yüzde 43’e ve Apple’ın payı da aynı süre içinde yüzde 14’den yüzde 18,2’ye yükseldi. RIM zor bir dönemden geçmesine karşın sahip olduğu değerli patentlerine dayalı ürünleri ile kurumsal pazarda gene de güçlü bir konumda.
Patentler ile ilgili olarak mobil telefon üreticilerinin birbirlerine karşı dava açtığı günümüzde fikri mülkiyet haklarının mobil iletişim endüstrisindeki kullanımı gün geçtikçe daha da önem kazanıyor. Şirketler bu patentlere sahip diğer şirketleri satın almak için milyarlarca dolar ödüyorlar. Bu yıl Apple ve RIM iflas eden Nortel Networks’ün patent portföyüne 4.5 milyon ve Google da Motorola’nın fikri mülkiyeti ve sahip olduğu 17 binden fazla patenti için 12.5 milyar doları gözden çıkardı. Patentlerin bu denli değerli varlık olması nedeniyle Apple, Samsung ve Microsoft’un da RIM’in fikri mülkiyetinin peşinde olduğu görülüyor.
RIM’in son zamanlarda gelişen bu durumu karşısında yatırımcılar ve analistler şirketin ağ ve mobil telefon işlerini ayırması gibi stratejik opsiyonları değerlendirmesi gerektiğini ileri sürüyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında iş gücünün yaklaşık onda biri olan 2 bin kişinin işine son verirken Ağustos ayında da BlackBerry üç yeni sürümünü çıkararak mobil pazarında yeni bir atılım yapmış oldu. Bazı uzmanlar ise bu gelişmeye karşın mobil endüstrisinde rekabet edebilmek için RIM‘in seçeceği en iyi yolun yönetimde yapılacak radikal bir değişiklikle Microsoft veya Samsung gibi güçlü bir ortakla işbirliğine gitmesi gerektiğini savunuyorlar.