RIM tarihinin en zor döneminden çıkamıyor
Bu yılın başında RIM’in CEO’ları Mike Lazaridis ve Jim Balsillie yatırımcıların baskısına dayanamayarak görevlerinden olmuştu. Şirket bunun üzerine 2007 yılından bu yana şirkette olan Thorsten Heins’ı göreve getirdi. Ancak göreve gelen, daha önce Siemens’te çalışan mühendis Heins’ın işi hiç de kolay olmayacaktı.
Zira Heins’ın gelişi de şirketin ivmesinin yukarı çıkmasını sağlamadı. Kurumsal dünyaya yeniden odaklanarak ve liderlik pozisyonlarını bu segmentte konumlandırmayı hedeflediklerini dile getiren Heins, BlackBerry’yi, onu BlackBerry yapan özelliklere yeniden kavuşturmak istediğini açıkladı. Bildiğimiz gibi zaten BlackBerry, iş dünyasının güvenli ve kullanışlı e-posta ihtiyaçlarını karşılamak konusunda iddialıydı.
Son kullanıcı tarafındaki hamlelerinde ise son kullanıcıya yeterince odaklı olmaması, BlackBerry 10 işletim sisteminin gecikmesi ve dışkaynaklı yazılımları çalıştıramama konuları yüzünden rakiplerine karşı başarı elde edememişti.
BlackBerry telefonlar ve PlayBook tablet bilgisayarlar 2011 yılında pek de iyi görüntüler sergilemedi. Yaklaşık 4 gün süren arıza nedeniyle BlackBerry mesajlarının alınamaması şirketin önemli ölçüde imajının zedelenmesine neden oldu. BlackBerry Torch beklenen başarıyı elde edemezken, BlackBerry’nin diğer sistemlerden ayrılan en önemli özelliği olarak kabul edilen e-posta servisinin PlayBook’larda çalışmaması büyük hayal kırıklığı yarattı.
İlk dokunmatik ekranlı telefon geç kaldı
Bu ayın başında tamamen dokunmatik ekranlı ilk telefonunu tanıtan şirket, BlackBerry 10 işletim sistemi üzerinde çalışacak telefonla uygulama dünyasına da önemli bir adım atılmasını hedefledi. RIM’in daha önce hep fiziksel tuşlarla başarılı olduğunu düşünürsek, önünde zorlu bir dönemeç bulunuyor. Ayrıca iOS ve Android işletim sistemlerinin oluşturduğu ekosisteme ulaşmak da oldukça zorlu olacak. Zaten yeni CEO da RIM’in odak noktasının fiziksel klavyeli telefonlar olarak kalacağını ifade etti.
RIM’in bu süreçte atamalar ve görev değişiklikleriyle yenilenme sürecine girdiği görüldü. Ancak yine de gelişmeler ışığında şirketin üzerindeki piyasa baskısı hızla arttı ve hisseleri değer kaybetmeye devam etti. Bu süreçte RIM’in küresel pazarlama müdürü olan Patrick Spence istifa ettiğini açıkladı. Şirkete yakın kaynaklar, 15 Haziran tarihinde şirketten kesin olarak ayrılacak olan Spence’in kendisine vefasızlık yapıldığını düşündüğü için istifa ettiğini ifade ettiler.
Şirketteki yaprak dökümü bununla da son bulmadı ve bir diğer üst düzey yönetici olan Karima Bawa istifasını sundu. RIM’de, 12 yıldır çalışan Karima Bawa’nın istifası şirketi iyice zor duruma soktu.
İkinci çeyrekte operasyonel zarar bekleniyor
İstifaların ardından BlackBerry üreticisi, sektöre bir açıklamada bulunarak ikinci çeyrekte operasyonel zarar beklediğini açıkladı. Ayrıca bu yıl içerisinde önemli sayıda çalışanla yolların ayrılacağı bilgisi verildi. Ayrıca J.P. Morgan ve RBC Capital Markets ile anlaşıldığı ve ekonomik stratejiler geliştirmek konusunda yardım alınacağı belirtildi.
Şirketin geçtiğimiz yıla göre hisseleri tam yüzde 75 değer kaybetti. Şirket tarihinin en zor günlerini yaşarken akıllı telefon piyasasındaki payı hızla düştü. Dünya çapında 78 milyon aktif kullanıcısı bulunan şirket, gözünü yeni işletim sistemine dikti.
Aslında bu şirketin hisselerini satması, kendine ortak alması anlamına geliyor. Henüz RIM şirketin tamamen satılmasından söz etmese de kötü gidiş buna işaret ediyor. Uzmanlar da satış gerçekleşmeden şirketin kurtuluşunun zor olduğu görüşünde birleşiyor. Toplam 16 bin 500 çalışanı bulunan şirketin en az 5 bin kişiyle yollarını ayırması bekleniyor.
Süreçler değişiyor
Akıllı telefon sahipleriyle yürütülen anket sonucunda Nielsen’in verdiği rakamlara göre, akıllı telefon sahiplerinin yüzde 15’i BlackBerry kullanıyor. Ancak son üç ayda akıllı telefon satın alanların yalnızca yüzde 6’sı BlackBerry tercih ediyor.