Robot süreç geliştirmelerine kadın eli değiyor
Teknolojide Kadın Derneği, STEM alanlarında eğitimlerini tamamlayan gençler için ‘Robotik Süreç Otomasyonu Yazılımcısı’ (RPA Developer) Programı’nı hayata geçiriyor. Denizbank, UiPath ve Linktera’nın da kurumsal destekçileri arasında yer aldığı dernek, iş garantili eğitimler vererek özellikle bu konudaki açığı kapamayı hedefliyor. 7 Eylül – 9 Ekim tarihleri arasında ücretsiz ve çevrimiçi düzenlen uluslararası sertifikalı eğitimler, Türkiye’de ve dünyada dijital dönüşüm çerçevesinde öne çıkan konu başlıklarından olan, geniş hacimli ve tekrarlı işlerin robotik otomasyon sürecindeki işleyişini kapsar ve ilk fazda 20 öğrenci eğitim alırken, eğitimleri tamamlayanlar Robotik Süreç Otomasyonu Yazılımcısı sertifikalarını alarak çalışmaya başlayabilecek.
Türkiye’de mevcut teknolojilerle her 10 meslekten 6’sı yüzde 30 oranında otomatize edilebilir durumda. Bu dönüşümle birlikte Türkiye, gelecek 10 yıl içerisinde otomasyon, yapay zekâ ve dijital teknolojilerin yaratacağı ekonomik fayda ve sosyal değişimler ile 3,1 milyon iş artışı yaratma potansiyeline sahip. Program ile, iş dünyasında yüksek hacimli işlerin otomasyon sürecindeki işleyişi odaklı uzmanlar yetiştirilmesi hedefleniyor. Programın detayları, 10 Eylül’de Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Wtech Danışma Kurulu Üyesi ve DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Wtech Yönetim Kurulu Üyesi ve UiPath Avrupa Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, Wtech Eğitim Komitesi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Duman, UiPath Genel Müdürü Tuğrul Cora, Wtech Kurumsal Üyesi ve Linktera Genel Müdürü Taşkın Osman Aksoy’un katılımlarıyla düzenlenen çevrimiçi basın toplantısında paylaşıldı. Zehra Öney, şu bilgileri verdi:
“Önümüzdeki 25 yıl içerisinde var olan mesleklerin yüzde 40’ı ortadan kalkacak. Bu iş dallarının kaybolmasına henüz hiçbir ülke tam olarak hazır değil. Açıklanan tahminlere göre 2022’de 130 milyon yeni iş imkanı olacak ve bunların 70 milyonunu robotlar alacak; geriye kalan 60 milyon işin yüzde 54’ünü yapmak içinse yeni teknolojiler hakkında bilgi ve yetenek sahibi gençlere ihtiyacımız olacak. 2025 yılına kadar birçok iş de otomize olarak sadece mavi değil, beyaz yakalıların da işlerini ellerinden almaya başlayacak. Karşımıza yeni bir çalışan sınıfı, metal yakalılar yani robotlar ve yapay zeka gelecek. Dünyada şimdi bile 5 milyondan fazla istihdam açığı olan ve maaş skalası yeni mezun gençler için teşvik edici olan robotik süreç otomasyonu yazılımcısı başlığında özellikle teknoloji sektöründe sayıca az olan kadınlarımıza yatırım yapmak, onları uzmanlaştırmak ve motivasyonlarını yükseltmek bizler için çok önemli birer hedef. Wtech Akademi olarak UiPath, Linktera ve DenizBank aracılığıyla bu ihtiyaç ve gereklilikten hareketle açtığımız Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) sınıfımıza çok yoğun bir ilgi oldu ve 20 genç kızımız eğitimlerine başladı. Eğitimlerinin sonunda istihdam konusunda da destek görecek olan gençlerimize yenilerini eklemek için sabırsızlanıyoruz. Özellikle teknoloji hizmet ihracatı konusunda yetişen uzman gençlerimizin Türkiye’nin ekonomik değerine de katkı vereceği şimdiden belli.”