Robot yeni malzeme bulacak
Harvard’da yapılan, sonra MIT’e taşınan bir robot, “yeni malzeme” üretmek için çalışıyor. Dönem, artık kompozit malzeme dönemi. Yeni bir malzeme nasıl bulunacak? Eskiden, deneme yanılmayla laboratuvarda günlerce uğraşarak bile belki bulunamıyordu. Ama MIT’de çalışan Ketobix, işine insan karıştırmadan, yapay zekasıyla başbaşa, yeni malzeme bulmak için sessizce çalışıyor. Ketobix için MIT’nin girişim sermayesi şirketi The Engine, 5 milyon dolar yatırım aldı.
Ketobix, şunu bunu onu karıştırdıktan sonra “bu acaba yeni malzeme midir?” diye ikinci bir kolu işe koyuluyor. Yeni “şey”in optik özelliklerine bakıyor. Sonuçları, ilk kola bildiriyor. Birini kol, yeniden çalışmaya başlıyor. Bu arada “insanlar” olayın dışında. Bir şeyi ellemiyorlar. Makine öğrenmesi, robot otomasyonu işi görüyor. Amaç, bilinmeyen bir malzeme bulmak: Hava kirliliğini emecek bir malzeme? İlaçlara direnç geliştirmiş hastalıklara karşı bir malzeme? Daha iyi performans gösterecek optik ve elektronik özellikleri olan malzeme? Acaba yeni bir polimer, yeni bir alaşım?
MIT’de bir afiş asılıdır: Üzerinde “Genius” yazar. Deha, yüksek zeka anlamına. Yakından bakınca, bu kelimenin “element” isimlerine ayrıldığını görürsünüz. “Ge”nin Germanyum elementi, “Ni”nin Nickel-kalay, “U”nun uranyum ve “S”nin sülfür olduğunu… Ketobix de işte, bu afişi “yaratan” zihniyetin okulunda, kendine göre bir deha denemesi yapıyor. Onu bunu şunu birbirine katarak, ortaya bir deha ürünü çıkartacak. Ama henüz 7 Kasım’da çalışmaya başladığı için, bakalım ilk yeni malzemesini ne zaman bulacak?
Dip not olarak: Ülkemizde lastik, inşaat güçlendirme, kompozit teknolojilerinde global bir şirket olan Kordsa’nın 213 tane uluslararası onaylı 705 patent başvurusu var. Şirket Ar-Ge için her yıl cirosunun yaklaşık yüzde 2’sine denk gelen 12-15 milyon dolarlık bir kaynak ayırıyor. İzmit ve Teknopark’taki iki Ar-Ge merkezinde yaklaşık 100 kişilik bir ekip çalışıyor. 2017’de ABD’de iki şirket satın aldı. (Dünya,20.06.18)