Robotik süreç otomasyonu yarını BTvizyon Bursa’da konuşulacak
BTvizyon Bursa her yıl olduğu gibi bilişim teknolojilerinin farklı alanlarını sektör paydaşlarına sunacak. Dijital dönüşümün farklı açılardan konuşulacağı etkinliğin bu ayağında EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Robotik Süreç Otomasyonu Lideri Eren Söyler de ‘’RSO ve Daha Akıllı Robotlar’’ isimli sunumu ile otomasyon ve robotik teknolojiler hakkındaki sektör deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak. BTvizyon Bursa öncesinde Söyler’e, robotik teknolojilerin gelişimini ve gelecekte yaratabileceği tahditleri sorduk. Aldığımız yanıtlar ise şöyle oldu:
Robotik teknolojilerin (özellikle ülkemizde) günümüzdeki konumu çizilen ideal ile eşdeğer değil. Bu noktada izlenmesi gereken yol hakkında neler söylersiniz?
Türkiye, Robotik Teknolojileri konusunda Avrupa’yı birkaç yıl geriden takip ediyor. İngiltere’de RPA, bundan 5 sene önce uygulamaya başlanırken ülkemizde henüz farkındalık çok yeni oluşmuş diyebiliriz. Yine Robotik konusunda öncü şirketlere baktığımızda bu noktaya gelinirken süreçlerinin değiştiği, insan ve robotun bir arada çalıştığı modellerin kullanıldığını söyleyebiliriz. Şu anda biz, sadece mevcut süreçleri, olduğu gibi robotlara taşımayı hedefliyoruz keza hala yeni teknolojiler olduğundan, daha önce bu kadar jenerik sistemlerin kullanılmadığından şirketler bu teknolojiyi nasıl şirket işleyişine adapte edebileceği konusunda bazı şeyleri yeni keşfetmekteler. Robotik sistemler kurumsal kültürün bir parçası haline geldiğinde ve bir çözüm gerektiğinde şirkette sadece IT’lerin değil, iş sahiplerinin de aklına robotlar geldiğinde bu teknolojinin ivme kazanacağını söyleyebiliriz.
Buna ilaveten bu teknolojilerde çalışan kişi sayısı azlığı, şu anda implementasyon maliyetlerini yukarı çekiyor. Yavaş yavaş bu konuda gelişmiş kaynak sayısı arttığında da hem implementasyon süreleri daha kısalacak, hem de maliyetler daha aşağıda inecek ve bugün robot için maliyetini kurtarmıyor dediğimiz süreçler de robota taşınabiliyor konuma gelecekler.
Robotik teknolojilerin gelecekte iş dünyasındaki insan figürünü ortadan kaldırması ne kadar mümkün ve ”istihdam problemi” hakkında neler söylersiniz?
Aynı soruyu bundan 50 sene önce de aslında insanlar sorabilirdi, fabrikalarda bu kadar insan çalışırken otomasyona geçilmesi durumunda bu fabrikalarda çalışan onlarca insan ne yapıyor olacak belli değildi. Anne babalarımızın zamanlarına baktığınızda kimse o zamanlar SEO, sosyal medya yoneticisi, yazılımcı, data bilimcisi, iş analisti gibi işlerin bugünlerde bu kadar gündemde olacağını düşünemezdi. Hatta bundan daha 100 sene öncesine kadar hava durumunun tahminlenebileceği kimsenin hayal gücünde değildi. İleride robotların bazı işleri ortadan kaldırmasıyla da bugün hiç gündemde olmayan yeni işler devreye girecek. Robotların operatorleri olacak, sadece bu operatorler belki bir robotu değil, birden fazla robotu kontrol ediyor olacak. Ya da robotların daha gerçekçi nasıl mimikler yapması gerektiği, neyi nasıl söylemesi gerektiğine odaklanan kişiler olacak. Bundan 20 yıl sonra da nasıl büyüklerimiz bugünkü işleri öngörememişlerse, bizim de bir kısmını tahminleyebilsek de şu anda tam adresleyemediğimiz işler gün yüzüne çıkacaktır. Tabii ki bu noktada da bir ekleme yapmak lazım, yaratıcılığın ön plana çıktığı bir dünyanın bizi beklediğini çok net söyleyebiliriz, operasyonel işlerden ziyade, insan zekasının, yaratıcılığın ön planda olduğu işlerin revaçta olacak olması kesin diyebiliriz.
Bursa üretim hacmi ile Türkiye’nin en önemli şehirleri arasında. Peki ya teknoloji konusunda? Bu bağlamda BTvizyon Bursa etkinliklerini nasıl değerlendirirsiniz?
Önceki endüstriyel devrimlerin sonuçlarını en iyi uygulayan sektörler, Bursa’da konuşlanmış ve bu devrimin getirdiği faydalar sayesinde Bursa, sadece yerli üreticilerin değil, global firmaların da dikkatini çekmiş durumda. Şimdiki sanayi devriminde ise artık işi bir sonraki aşamaya taşımak gerekiyor. Bu aşamada ise teknolojiden en fazla verim, farkındalık olduğunda, sizinle ilgili konuları birebir gözlemleyip, nasıl gerçek hayata yansıtılabildiği noktasında fikir sahibi olunduğu durumda alınabilir. BTvizyon etkinlikleri de bu noktada hem üreticilere, hem diğer iş kollarında çalışan kişilere sektörlerde neler oluyor, kim hangi teknolojiyi nasıl uygulamış yakından izleme şansı veriyor. Ayrıca konu ile ilgili uzmanlara erişip, birinci ağızdan akıllarında yer alan soruları sormayı veya bu kişilerle yapılabilecek görüşmeler sayesinde şirketlerinin teknolojik olarak bir sonraki aşamaya nasıl taşıyabileceğini görebilme fırsatı sağlıyor.