Robotlar ile otomasyonda standartlar da yenileniyor
İnsanla işbirliğine dayalı çalışan robotlar ile kurumsal verimlilik artıyor.
Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök
2018’in son aylarında Türkiye pazarına giriş yapan Universal Robots Türkiye; ayrıca Ortadoğu ülkeleri, Yunanistan ve İsrail’den sorumlu olarak çalışmalarını bu bölgelerdeki distribütörler ve sistem entegratörleri ile yaptığı işbirlikleriyle sürdürüyor. “İşbirliğine dayalı kolaboratif robotlarımızın odağında; insanla birlikte çalışan, kaliteli, uygun maliyetli, etkin, esnek üretim mantığı var” bilgisini veren Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, cobot’larının KOBİ’lerden büyük ölçekli uluslararası şirketlere kadar çeşitli operasyonlardaki yetişmiş personel açığını kapatmaya yardımcı olduğuna dikkat çekti. Kandan Özgür Gök ile Türkiye pazarındaki stratejilerini ve küresel gelişimi konuştuk:
Türkiye pazarının bütününe ulaşabilmek için nasıl bir strateji izleniyor?
Karşılıklı kazanç temelinde iş ortaklığı kurmak isteyen distribütörleri seçiyor ve destekliyoruz. Mevcut ve yeni partnerlerimizle bölgesel satış ağımızı artırmaya çalışıyoruz. Teknik destek hizmetleri yaptığımız iş ortaklarımıza ve müşterilerimize sağladığımız eğitimleri etkin hale getirmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda 2019’da robot programcısı olmak isteyen, dünya çapında 130’dan fazla ülkede 45 bini aşkın kullanıcıya sahip olan Universal Robots Akademi platformumuzun ağını genişletmeyi, çalışanlarımız ve iş ortaklarımıza sağladığımız desteği ve eğitim fırsatlarını geliştirmeyi amaçlıyoruz. 2018’de geliştirdiğimiz, uygulama çeşitliliği, daha hızlı kurulum, programlama ve esnek kullanım imkânı gibi teknolojik avantajlar içeren e-Series ile otomasyonu herkes için ulaşılabilir kılmayı sürdürüyoruz. Bunun için de ücretsiz olarak web sayfamızda yedi dilde sunulan 7/24 online, interaktif eğitim ve seminer çalışmaları var. Ayrıca, eklenecek Türkçe dil seçeneği ile de kolaylık sağlamış olacağız. Yani cobot’u 87 dakikada Türkçe eğitimle programlamanız mümkün olacak.
Çalışanların robot işbirliğine bakışını geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
Robot teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte özellikle mekân odaklı bazı işlerin fonksiyonunu yitireceği gerçeğine rağmen çok daha fazla yeni iş sahasının artacağını söyleyebilirim. Dünya Ekonomi Forumu 2015-2020 İş Raporu’na göre; yeni iş alanlarında çalışabilmek için bazı becerilerde yetkinlik ihtiyacı ortaya çıkacak. Karmaşık problem çözümü, yaratıcılık, bilişsel esneklik, eleştirel düşünme ve duygusal zeka gibi beceriler daha önemli olacak. Yapay zeka kullanımıyla beraber insana ait temel özelliklerin katkısının sunulduğu, endüstriyel ve sosyal alanlarda insanı işin merkezinde konumlandıracak bir gelecek bizi bekliyor.
Türkiye pazarı bölgede nasıl konumlanıyor? Potansiyeli nasıl görüyorsunuz?
Genç bir nüfusa sahip Türkiye’nin robot teknolojisinde umut vadeden bir konumu var. Uluslararası Robot Federasyonu’nun (IFR) 2018 Raporu’na göre; Türkiye’deki robot kullanım yoğunluğuna bakıldığında, imalat sektöründe 10 bin işçiye 27 robot, otomotiv sektöründe 10 bin işçiye 194 robot, diğer sektörlerde ise 10 bin işçiye 17 robot düşüyor. Bu oranın küresel ortalamasında ise 10 bin işçiye 85 robot karşılık geliyor. Raporda, robot yoğunluğundaki en yüksek artış otomotiv sektöründe ve onu gıda endüstrisi izliyor. Universal Robots cobot’larının sunduğu faydalarla; insan ve makinenin işbirliği içinde, katma değerli, sürdürülebilir nitelikte, esnek ve dinamik üretim yapma imkânıyla rekabette ve çalışanların sosyal yaşamlarında avantajlar sağlanmış oluyor. Teknolojik avantajlarıyla üretim maliyetlerinin hızlı ve etkin şekilde düşürülebileceğini de gözlemlemekteyiz.
Gerek 2019 gerekse orta vade için hedef ve stratejileriniz hakkında bilgi verir misiniz?
2019’un tıpkı 2018 gibi büyümeyi sürdürdüğümüz bir yıl olması hedefimiz. 2018’de kolaboratif robot pazarındaki artışla birlikte, tüm dünyada yüzde 60’lık pazar payımızla liderliğe ve hızlı büyümeye devam ediyor, 34 binden fazla cobot kurulumumuzla otomasyonu herkes için ulaşılabilir hale getiriyoruz. Cobot teknolojisinin KOBİ’lerden global pazara yönelik üretim yapan tüm işletmeler tarafından kullanılması gerektiğine inanıyor, bilgimizden ve deneyimlerimizden faydalanabilecek herkesle etkin bilgi paylaşımında bulunuyoruz.
Genel olarak robotların, ayrıca ‘cobot’ların reel sektörde ve bireysel hayatta nasıl bir yeri olacak?
Endüstri 4.0 ile birlikte üretim süreçleri ve teknolojilerinde yaşanan değişim, çalışma ortamlarını da değiştirmeye başlayacak. Günümüz üretim süreçlerinin esnek bir hale gelmesi, kitlesel ölçekte ve tekdüze üretim taleplerinin farklılaşması, müşteri talebinin kişiye özel ürünlere, çözümlere doğru hareket etmesi eğilimi artıyor. Tüketici eğilimlerindeki yöneliş, bir gerçeği daha ortaya çıkarıyor: Teknolojik ilerlemeler asla bir insanın üretim sürecinde ortaya koyduğu katma değerin ve zanaatkarlığın yerini alamıyor. Alması isteniyorsa da esnek olmuyor ya da tam otomatik sistemlerin yatırım maliyetleri ve geri dönüşü yatırım yapmayı değerli kılmayabiliyor. Bu açıdan işsizliğin artacağı endişesinin aksine, insanın üretimin hep merkezinde olduğu insan-robot etkileşimli bir üretim sürecinin gelecekte var olacağını söyleyebilirim.
İş arkadaşın ‘tak-çalıştır’ mesafesinde!
Robot elle ya da sezgisel kontrol kumandası ile kolay programlama avantajı sunuyor. Standart olarak sunulan birçok haberleşme protokolünü içeriyor. UR+ platformundaki Tak-Çalıştır ve Üretime Başla! konsepti ürünlerle farklı görevler arasında hızlı geçiş ve hızlı entegrasyon
Universal Robots Akademi platformunda; online, 7/24 saat, ücretsiz olarak sunulan interaktif eğitim ile cobot programcısı olunabiliyor. Hızlı kurulum ile öne çıkan Universal kolaboratif robotunu kutudan çıkarıp kurulumu, entegrasyonu ve programlanmasını yapmak sadece 60 dakika sürüyor.
Cobot’lar geleneksel robotlarla benzer maliyetlere sahip, ama sağladığı avantajlarla yatırım geri dönüşünü hızlandırıyor. 24 saat hiç durmaksızın üretim gerçekleştiriyor. Az alan kaplaması, periyodik bakım masrafının olmaması ve enerji tasarrufuyla da Universal Robots’un cobot’u, operatör ile güvenle yan yana çalışma imkanı sunarak üretimde esneklik sağlıyor. Hızlı yatırım geri dönüşü olan cobot’lar periyodik bakım gerektirmiyor.