Robotlu rahat hayat
Avuç büyüklüğünde 9 tane “uçan” robot, James Bond’un müziğini çalıyor. Bir müzik üretim cihazına “konup-kalkarak” notalara basıyorlar.
Pennsylvania Üniversitesi’nin dünyada öncül robot araştırmaları bölümü GRASP’ta geliştirilen bu robotlar şimdilik Ar-Ge aşamasında. Ama çok çeşitli kullanım alanları olacak: İçine girilmesi tehlikeli yapılarda ön-araştırmacılık. Yapılarda güvenlik durumlarını kontrol görevi. Hatta, inşaat yapabilirler (örneğin, kolon dizmek gibi).
Dört motorlu bu robotlar, kendilerine 12-boyutlu bir evren oluşturabiliyor. Öne, arkaya, yana v.s. kıvrakça uçuyorlar.
TED’in Long Beach Konferansı’nda GRASP yetkilisi Vijay Kumar’ın sunduğu videoda robotlar, James Bond filmlerinin değişmez sinyal müziğini, müzik üreten bir aygıta konup kalkarak “çaldılar.” Takdir alkışını hak ettiler.
İnsansız hava araçlarına alışmışken, çok daha ince ayar işler yapan robotlara doğru bir evrim başlamış durumda.
• Münih Üniversitesi Zeki Otonom Sistemler Birimi’ndeki “Rosie” ve “James” adlı robotlar ekmek kızartma makinesine iki ekmek dilimi koyup, kızartıp, sonra da bunların üzerine salam ve peynir dilimi koyabiliyor.
Bu “pop tekno” işlemler, aslında ciddi amaçlara yönelik: İleri düzeyde yaşlılıkta, örneğin bir yaşlılar yurdunda yorulmadan, sıkılmadan, her zaman aynı iyi performansla çalışacak mutfak personeli olabilirler-günün birinde?
• Stuttgard’da dünyaca ünlü Fraunhofer Enstitüsü’nde Care-o-Bot projesindeki robot kahramanımız, bizim her gün her saniye hiç düşünmeden yapıverdiğimiz pek çok el-kol hareketini öğreneceğim diye on yıldır çabalıyor.
• ABD’de iki üniversite (Brown ve Stanford) ile Massachusetts Hastanesi ortaklığında geliştirilen Robot Ahbaplar (Robot Companions) projesi, göz yaşartıcı bir sonuca ulaştı: 15 yıldır boynundan aşağısı felçli bir hasta, beynine yerleştirilen bir elektrod vasıtasıyla, sadece hayal ederek, “teneke kutuyu kaldır, pipeti ağzıma getir” diye düşündü. Ve robot, bu düşünceyi “kaparak” bu işlemi gerçekleştirdi. İki satırlık bu eylem, yıllar süren Ar-Ge sonucunda sağlandı.
Bu tür robotik Ar-Ge, özellikle hastanelerde, bakım yurtlarında, nörolojik sorunları nedeniyle hareket edemeyen hastaların bakımında 24/7 kullanılabilecek.
• Ve, Avrupa Birliği’nin yılda 100 milyon avro ile desteklediği vatandaşlar İçin Robot Ahbaplar pilot projesi, 140’ı aşkın akademik ve teknik araştırmacının katılımıyla ilerliyor. 2013’ten itibaren bu konuda tam zamanlı Ar-Ge başlatılacak. Amaç, “empatik” robot geliştirerek iletişimi daha doğal hale getirmek. Böylece robot, sorunları daha doğru saptayacak ve çözüm bulacak.