RPA ve IOT Reel Sektörü Dönüştürecek
-
Yeni normal başlığında reel sektörde RPA nasıl bir yere sahip oldu?
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), endüstri devriminin dördüncü fazında yer alan, dijitalleşmenin en önemli adımlarından birisi. Günümüz teknolojisi ve iş yapma biçimleri, artık tüm sektörlerde çevrimiçi faaliyet gösterilmesini ve birbirleriyle bağlantılı dijital sistemlerden faydalanılmasını gerektiriyor. RPA, API altyapısı sunamayan ve geleneksel çözümlerle iletişime geçemeyen sistemlerin kullanıcı arayüzleri üzerinden bağlantılı hale getirilmesini sağlıyor. Bu sayede, robotlar birebir insanların izleyeceği adımları kullanarak farklı sistemler arasında manuel gerçekleştirilecek olan koordinasyonu sağlıyor.
Global teknoloji araştırma şirketleri tarafından 2018-2021 yılları arasında yayınlanan raporlarda, Robotik Süreç Otomasyonu trendinin ciddi bir artış eğiliminde olduğuna dikkat çekiliyor. Gartner araştırma şirketiyse, pazarın 2024 yılına kadar çift haneli oranlarda büyümeye devam etmesini ve 2021’de yıldan yıla yüzde 19,5’lik büyümeyle 1,89 milyar dolar hacme ulaşmasını bekliyor.
Günümüzde özellikle bankacılık, finans, sigortacılık, perakende, telekomünikasyon, enerji ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren kurumların süreçlerini otomasyona bağlamak için RPA’den faydalanmaya başladıklarını görüyoruz.
-
IoT ve RPA başlığında ne gibi yenilikler hayatımızda yerini alacak?
Üretici firmalar, IoT teknolojisiyle üretim tesisleri içerisindeki tüm bileşenlerin anlık değerlerini, üretim miktarını ve kalite durumlarını tek bir merkezden takip edebiliyor. IoT’nin sağladığı uzaktan cihaz yönetimi kabiliyeti, üretimde insan istihdamına duyulan ihtiyacı azaltıyor ve geleceğin karanlık fabrikaları fikrine bir adım daha yaklaşılmasını sağlıyor. IoT, gelecekte fabrikaların çalışma biçimini dramatik olarak değiştirecek. Öyle ki, fabrikalar sürekli üretim yapan tesisler olmaktan çıkarak, bir ürünü müşteri sipariş ettiği an üretmeye başlayacak yapılara dönüşecek. Bu gelecekte, hammadde temininden üretilen ürünün müşteriye ulaştırılmasına kadarki tüm süreç tek bir noktadan takip edilebiliyor hale gelecek.
IoT sayesinde tek merkezde toplanan veriler, insanların yapamayacağı türden çok hızlı ve kapsamlı şekilde analiz edilebilecek. Ayrıca yapay zekâ, üretimi veya operasyonu aksatabilecek bir olayı daha yaşanmadan tahmin ederek üretim kapasitelerini otomatik olarak ayarlayabilecek. Bu sayede karanlık fabrikalarının trendinin popüler kavramları sıfır stok ve anında üretim uygulanabilir olacak.
Gelişerek hayatımızı kolaylaştıran ve köklü değişikliklere yol açan bir diğer teknoloji trendi ise RPA. Gelinen noktada RPA robotları e-postaları kontrol edebiliyor, izin verilen uygulamalar ve API’lerle iletişim kurabiliyor, hesaplamak yapabiliyor, fatura tutarı doğrulaması yaparak fatura kesebiliyor.
7×24 çalışan robotlar, kalıplaşmış, rutin ve istisna barındırmayan işleri kolaylıkla yaparak, raporlar oluşturarak, internetten araştırma yaparak, faturalama ve muhasebe süreçlerini devralarak, işe giriş çıkış gibi süreçleri kontrol ederek, yönetici raporları paylaşarak insana daha yaratıcı olabileceği angarya işlerden arındırılmış zaman kazandıracak. Bu sayede, işverenler için maliyetler azalacak, çalışanların verimliliği artacak ve kurumlar daha kaliteli çıktılar üretilebilecek.
Hem IoT hem de RPA konusunda Türk Telekom’un bilgi teknojileri çözümleri sağlayıcısı iştiraki İnnova olarak bizim de oldukça verimli çözümlerimiz bulunuyor.
-
Kamu ve özel sektörün bu yeniliklere bakışı, yatırım yapma ilgisi ve beklentileri neler?
Pandemi dönemi, dijital dönüşümü dünyada ve ülkemizde hızlandırdı. Bu dönemde “temassız” ve “insansız” kavramları ön plana çıkmaya başladı. Bununla beraber, verimlilik kaybı yaşamadan yeni dönem süreçlerine adaptasyon tüm kurumlar için önemli bir gereklilik haline geldi. Kurumlar, bütçeleri ve gereksinimleri kapsamında yeni dijital dünyanın mimarisini inşa etmeye başladı.
Kurumların pandemi gölgesinde dijital dönüşüm ihtiyaçları, uzaktan kesintisiz işlerini sürdürebilmek ve yönetebilmek, bir üretim bandı çalışanının işe gitmek zorunda kalmasının önüne geçecek süreçler geliştirmek, çalışanların verimliliğini artırmak şeklinde gerçekleşti. Sağlık ve finans gibi kesintisiz hizmet yaklaşımıyla çalışan sektörlerde ise insan gücünü operasyonların monoton yükünden kurtarmak, otomasyon süreçleri geliştirerek zaman tasarrufu ve verimlilik öncelikleri ön plana çıktı.
İnnova tarafından yerli milli kaynaklar ile üretilen SkywaveIoT platformu ve bu platform üzerinde oluşturulan merkezi yönetim sistemi, kurumlara ve yerel yönetimlere tüm yaşam alanlarında fark yaratan çözümler sağlıyor. SkywaveIoT platformu üzerinde çalışan uygulamalardan toplanan tüm verilerin tek bir platformda toplanması, farklı bileşenlerden toplanan verilerle diğer tüm bileşenlerin yönetilmesini, verilerin analiz edilmesini ve yapay zekâ uygulamalarıyla birçok alanda potansiyel acil durumların önceden tahmin edilmesini mümkün kılıyor.
İnnova olarak kurumlara süreçlerini analiz etmeleri ve sık tekrarlanan görevleri robotlara devretmeleri için RPA çözümümüzü sunuyoruz. Kurumlar fatura girişlerinin, süreç takiplerinin, rakip fiyat analizlerinin yapılması ve karşılaştırması gibi birçok süreçte RPA çözümlerini tercih ediyor ve özellikle kamu, sağlık, finans, telekomünikasyon ve perakende sektörünün bu alanda yatırımlarını hızlandırdığını görüyoruz.