RPA’ye devredilen süreçlerin sayısı hızla artıyor
Robotik süreç otomasyonu (RPA), endüstri devriminin dördüncü fazında yer alan, dijitalleşmenin en önemli adımlarından biri haline geldi. Global teknoloji araştırma şirketleri tarafından 2018-2021 yılları arasında yayınlanan raporlarda, robotik süreç otomasyonu trendinin ciddi bir artış eğiliminde olduğuna dikkat çekiliyor. Gartner araştırma şirketiyse, pazarın 2024 yılına kadar çift haneli oranlarda büyümeye devam etmesini ve 2021’de yıldan yıla yüzde 19,5’lik büyümeyle 1,89 milyar dolar hacme ulaşmasını bekliyor.
Günümüz teknolojisi ve iş yapma biçimlerinin, artık tüm sektörlerde çevrimiçi faaliyet gösterilmesini ve birbirleriyle bağlantılı dijital sistemlerden faydalanılmasını gerektirdiğinin altını çizen İnnova Çözüm Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Murat Kayıhan, “RPA, API altyapısı sunamayan ve geleneksel çözümlerle iletişime geçemeyen sistemlerin kullanıcı arayüzleri üzerinden bağlantılı hale getirilmesini sağlıyor. Bu sayede, robotlar birebir insanların izleyeceği adımları kullanarak farklı sistemler arasında manuel gerçekleştirilecek olan koordinasyonu sağlıyor” dedi,
Günümüzde özellikle bankacılık, finans, sigortacılık, perakende, telekomünikasyon, enerji ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren kurumların süreçlerini otomasyona bağlamak için RPA’den faydalanmaya başladıklarını gördüklerini belirten Murat Kayıhan, şu bilgileri verdi:
“Gelişerek hayatımızı kolaylaştıran ve köklü değişikliklere yol açan RPA robotları e-postaları kontrol edebiliyor, izin verilen uygulamalar ve API’lerle iletişim kurabiliyor, hesaplamak yapabiliyor, fatura tutarı doğrulaması yaparak fatura kesebiliyor. 7×24 çalışan robotlar, kalıplaşmış, rutin ve istisna barındırmayan işleri kolaylıkla yaparak, raporlar oluşturarak, internetten araştırma yaparak, faturalama ve muhasebe süreçlerini devralarak, işe giriş çıkış gibi süreçleri kontrol ederek, yönetici raporları paylaşarak insana daha yaratıcı olabileceği angarya işlerden arındırılmış zaman kazandıracak. Bu sayede, işverenler için maliyetler azalacak, çalışanların verimliliği artacak ve kurumlar daha kaliteli çıktılar üretilebilecek.
İnnova olarak kurumlara süreçlerini analiz etmeleri ve sık tekrarlanan görevleri robotlara devretmeleri için RPA çözümümüzü sunuyoruz. Kurumlar fatura girişlerinin, süreç takiplerinin, rakip fiyat analizlerinin yapılması ve karşılaştırması gibi birçok süreçte RPA çözümlerini tercih ediyor ve özellikle kamu, sağlık, finans, telekomünikasyon ve perakende sektörünün bu alanda yatırımlarını hızlandırdığını görüyoruz.”