Rusya’dan Türkiye’ye ‘arama’ alternatifi
Rusya’nın önde gelen arama motoru Yandex, Türkiye’de yerini ‘yandex.com.tr’ ile aldı. Hedef; Türkiye pazarında öne çıkmak, ilerleyen dönemde farklı ülkelerde de etkin olmak. _x000D_
Rusya’nın önde gelen arama motoru Yandex, Türkiye’de yerini ‘yandex.com.tr’ ile aldı. Hedef; Türkiye pazarında öne çıkmak, ilerleyen dönemde farklı ülkelerde de etkin olmak.
Avrupa’nın en büyük internet şirketi olarak kendini tanımlayan Yandex, Türkiye’deki kullanıcılar için özel geliştirilmiş ve Türkçe dil yapısına göre arama yapan arama servisi ile kullanıma açıldı. Arama motorunda; yazım hatalarını düzeltme ve eşanlamlı kelimelerle çalışabilme özellikleri de yer alıyor. Yandex’te internet sitelerine ek olarak, son dakika haberleri, satılık ürünler, görseller ve videolar arasında da arama yapılabiliyor.
Yandex Türkiye için yaklaşık 50 kişi çalışıyor. İstanbul ofisinde görev yapan 15 kişi, şirket yöneticileri, pazarlama uzmanları, çevirmenler, editörler, çeşitli hizmetlerden sorumlu proje yöneticileri ve analiz uzmanlarından oluşuyor. Ofis dışında görev yapan yaklaşık 35 kişi ise ürünleri değerlendiren, ürün ve hizmet kalitesini artırmaya yardımcı olan danışmanlar ve ürün değerlendirme ekipleri. Türkiye’de sunulacak hizmetler, ürünler ve bunların nasıl olacağına dair tüm kararları Yandex Türkiye ekibi birlikte veriyor.
“Türkiye’nin potansiyeli büyük”
Yandex CEO’su Arkady Volozh, sitenin Türkçe’ye çevrilmesi için yaklaşık 1 yıl önce çalışmaya başladıklarını belirtti. Yurtdışına açılma kararı aldıktan sonra, ilk adımı Türkiye’de atmak istediklerini söyleyen Volozh, bunun sebeplerini şöyle anlattı:
“Çünkü gerçekten doğru pazar olduğuna inandık. Bölgede en büyük internet pazarı Türkiye ve çok da hızlı büyüyor. Bazı küçük ülkelerde insanlar yerel içerik kullanmak yerine, uluslararası içeriği tercih ediyor. Litvanya, Slovenya buna örnek. Ama Türkiye’de çok yerel içerik var ve Türk kullanıcılar, yabancıdan ziyade, çok daha fazla Türkçe içerik okuyor, Türkçe arama yapıyor. Benzer durum Rusya’da da var.”
Gerçek ‘uluslararası’ çalışma
Arama motoru hizmetini ‘çekirdek’ faaliyetleri olarak tanımlayan Volozh, ancak kendilerini daha geniş konumlandırdıklarını da belirtti. Arama motoru yapısında sorulara yanıt verme yapılarının önemine de dikkat çeken Volozh, “Bu alanda teknolojimiz çok farklı” dedi. Şirket hisseleri, Mayıs ayında NASDAQ’ta işlem görmeye başladı. Hollanda kökenli bir şirket olan Yandex’in merkez ofisi Amsterdam’da, ürünleri ise temelde Rusya’ya yönelik. Tüm çalışmaları Rus mühendislerin yaptığını hatırlatan Volozh, komşu ülkelerinde çalışma yapan yerel ekipleri olduğunu belirtti. Volozh, Türkiye’yi ilk ‘gerçek’ uluslararası operasyonları olarak tanımladı. Bunun sebeplerini, “Çünkü Belarus, Ukrayna, Kazakistan komşu ülkeler ve orada Rus dilinde sunumlar yaptık, Rusça arama fırsatı sunduk. Bu açıdan bu ülkelerdeki çalışmalar, bizim için gerçek anlamda ‘uluslararası’ değildi’ şeklinde tanımlayan Volozh, şu tanımı yapmadan geçmedi: “Uluslararası demek, bir sitenin ilk sayfasında ne yazdığını okuyamamanızdır:”
Volozh’a göre Türkiye, söz konusu pazarlardan çok daha büyük ve Türkiye pazarındaki başarının kıyası Ukrayna ile değil, ama Rusya ile yapılabilir. Arama motor yapısında pazar beklentilerini ise Volozh şöyle tanımladı: “Arama motoru tercihi olmayan ülkelerde o tek arama motoru yüzde 95 pazar payı alır. Ama eğer kullanıcının tercih fırsatı iki numaralı oyuncu en az yüzde 20’lerde pay elde eder. Biz daha fazlasını hedefliyoruz ve stratejimizle başarılı olacağımıza inanıyoruz.” Volozh’a göre Türkiye, Yandex’in farklı pazarlara geçişinde bir köprü olabilir. İlk etapta pazarı göreceklerini ve temel servislerini devreye alacaklarını söyleyen Volozh, giderek yeni servisleri sunmaya ve bunları pazarlamaya başlayacaklarını belirtti.
Aramanın gücü ve sosyal medya
Arkady Volozh’a göre arama, internette temel arama iş modeli ve reklam alanında ön planda. Sosyal ağların bunu izlediğini, ama arama motoru yapısının kilit önemde olduğunu belirten Volozh, şu bilgileri verdi:
“Bu, internetten gelir elde etmenin en güçlü, en hızlı modeli. Çünkü insanlar arama yapmak için geldiklerinde, birşeyler de alıyor. Bu nedenle web tasarımcıları indeksleri daha optimize etmeli. Böylece arama sıralamalarında öne çıkabilirler. Bir süre önce Tweeted Times sosyal haber sitesini satın aldık. Sosyal medya alanında bu çalışmamız öne çıkıyor. ABD’de bir tek Facebook öne çıkar, ama Rusya’da birkaç sosyal ağ var ve biz onların hepsiyle işbirliği içinde oluyoruz. Bizi içerikleriyle bilgilendiriyorlar. Biz de onların dosyalarını indeksliyoruz. Bu, karşılıklı olarak çok trafik yaratıyor. Türkiye’de bu konuda da ilerleyen dönemde çalışma yapacağız. Çünkü Türkiye’de internet yapısı ve sosyal içerik çok önemli.”