Rüzgarımız enerji veriyor
Merhaba,
Yarısı kış-yarısı yaz Mart ayı bu sözü doğruluyor, biz de bir yandan pandemi gündemini takibe devam ediyoruz. Dilerim bu yılı da yitirmeyiz. Neyse bu serzeniş sonrası ben gündemime döneyim. Çünkü bireysel ve kurumsal hayat ‘yeni normal’ tabiriyle yeniden tanımlanıyor. Risk, emeklilik ve sağlık konularında profesyonel hizmetler sunan Aon da dünyanın önde gelen şirketlerinin deneyimlerini analiz ederek iş dünyası için koronavirüs sonrasındaki “yeni daha iyi” dönemini tanımlayan bir rapor hazırlamış. Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas Tanbay, “Araştırmamızın en önemli ve şaşırtıcı olmayan neticesi katılımcıların büyük çoğunluğunun salgının getirdiği risklere karşı hazırlıksız olduğuydu. Bu dönemin etkilerinden alınacak dersler, kurumsal performansa yepyeni bakış açılarıyla bakmamızı sağlayabilir” demiş ki temennimiz de zaten bu.
Türkiye’nin iletişim ve yaşam platformu BiP, 7 Mart Deprem Haftası vesilesiyle yaptığı bilgilendirmede, deprem ve diğer doğal afetler ile acil durumlarda kesintisiz iletişim imkânı sunmak için geliştirilen Acil Durum Butonu hizmetiyle tüm operatör kullanıcılarının yanında. Öyle ki, BiP Acil Durum Butonu’na kayıtlı olan kişi sayısı 3 milyonu aşmış. BiP uygulaması içinde yer alan kırmızı renkli ‘Acil Durum Butonu’ ile kullanıcılar her türlü doğal afet anları ya da acil durumlarda mevcut konumlarını ve durumlarını önceden belirledikleri ‘acil durum kişileri’ ile tek bir tuşla paylaşabiliyor. Tüm operatör kullanıcılarının ücretsiz yararlanabildiği bu hizmet ile vatandaşlar acil durum anlarında güvende olduklarını ya da yardıma ihtiyacı olduklarını istedikleri kişilere anında iletebiliyor. Kullanıcılar Acil Durum Butonu ile ayrıca 112 Acil Servis, 155 Polis ve 184 SABİM’e de direkt erişebiliyor. Ben hatırlatmış olayım, çünkü ne zaman ne olacağını maalesef bilemiyoruz.
Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope) 2020 raporuna göre, AB ülkeleri geçen yıl elektrik ihtiyaçlarının yüzde 16’sını rüzgar enerjisinden elde etti. Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elde ettiği elektrik üretimi ise 2020’de artış göstererek yüzde 9’a yaklaşmış. 2020 yılında Türkiye’de yeni 1.224 MW kurulu rüzgar enerjisi gücünün devreye alındığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, potansiyel rüzgar enerjisinin henüz 5’te 1’ine erişen Türkiye gelecek yıllarda rüzgar ülkesi olarak anılacak. Avrupa’da kurulu rüzgar gücü bakımından 7. sıradaki konumunu koruyan Türkiye’nin rüzgar enerjisi yatırımlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Ali Aydın’a göre, yapılan yatırımlar ve gösterilen üstün gayretlerle Türkiye 2025 yılına kadar kurulu rüzgar enerjisi gücünde 20 GW’ye ulaşabilir.
Üç yıldır Türkiye’nin çeşitli illerinden profesyonel fotoğrafçıların çektiği fotoğrafları kapak fotoğrafı olarak paylaşan Facebook Türkiye, ‘Anadolu’nun 4 Mevsimi Fotoğraf Yarışması’yla yeni kapak fotoğrafını seçmeye hazırlanıyor. FOTON (Fotoğraf Organizasyonları Derneği) işbirliği ile başlatılan yarışmanın sonucunda kazanan fotoğraflar 3 milyondan fazla takipçiye sahip Facebook Türkiye Facebook sayfasının kapak fotoğrafı olmaya hak kazanacak. 1 Mart itibarıyla başvurulara açılan yarışmaya İlkbahar, Yaz, Sonbahar ve Kış olmak üzere dört kategoriden başvurular kabul edilecek ve aynı kişi farklı fotoğraflarla farklı kategorilere aynı anda başvurabilecek. Dahası https://fotondernegi.com/facebookturkiye/ linkinde yerini alıyor.
Zyxel Networks Türkiye Ülke Müdürü Tuğba Şişik, birçok toplantıda bir araya geldiğimiz, röportajları keyifli sohbetlerle zenginleştirdiğimiz bir yöneticidir ve uzun yıllardır aklında olan bir projeyi hayata geçirdi: www.tugbasisik.com. Tuğba Şişik, bu vesileyle yeni iş hayatına başlamış veya başlayacak gençlere, kariyer ve iş dünyası hakkında bildiklerini, yaşadıklarını, okuma önerilerini ve gözlemlerini paylaşacak. “Paylaşımlarım, çalıştığım kurumlardan bağımsız yaşadıklarımı içermektedir” vurgusunu da konuyla ilgili bilgilendirmemetninde yapan Tuğb Şişik bu platformuyla da takibimzde. Çünkü biliyoruz ki deneyimini ve bilgisini paylaşmaya açık yönetici sayısı sınırlıdır, bunu yapanların da kıymetini bilmek önemlidir.
Böylece gelelim kitap gündemimize. Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Serbest Telekomünikasyon İşletmeciler Derneği’nin (TELKODER) kurucu başkanı Yusuf Ata Arıak’ın hayatını anlatan “Fena Halde Mühendis” kitabı yayımlandı. Deneyimli yazar Aslıhan Lodi tarafından kaleme alınan eser, Yusuf Ata Arıak’ın ODTÜ sıralarından telekomünikasyon sektörünün örnek figürü olma yolculuğunu içeriyor. Televizyoncu Hande Demirel ise eşi Çağrı Kılıççı ile birlikte Gedik Eğitim Vakfı desteğiyle hazırladığı ‘Kadının Emeği Var’ kitabını sunuyor. Hatta kitabın sanal sergisini de http://kadininemegivar.com sitesinden izleyebiliriz. Bu haftaki son kitabım, Prof. Dr. Abdullah Murat Tuncer’in ‘Kuantum Politika’ isimli çalışması. Kuantumun fizik yasalarını ilgilendiren mekaniğinin politikadaki yansımalarına ışık tutan Tuncer, demokrasi ve demokratik cumhuriyet yönetimlerinde yaşanan tıkanmalara da yanıt arıyor.
Haftaya görüşmek üzere,