SaaS tercihinde pek çok neden var
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bulut bilişimin en çok kullanılan iş modelleri arasında yer alan hizmet olarak yazılım kullanımı (Software as a Service – SaaS), web tabanlı bir yazılımın, kullanıcıları adına, merkezi olarak barındırılıp işletilerek, satın almaya gerek kalmaksızın kullandıkça ödeme esasına dayanan bir iş modeli. Bu modelde, alınan hizmet sadece programın kullanımı ve versiyonları değil, aynı zamanda uygulamanın devreye alınması, sunucuları, yedeklemesi, veri tabanı vb. tüm hizmetlerin birarada tutulduğu bir bütün paket olarak sunuluyor.
Logo CEO’su Buğra Koyuncu’ya göre de SaaS, bireysel olarak günlük hayatımızda uzun süredir kullanmaya alıştığımız facebook, gmail, twitter gibi “.com” isimleri altında olan uygulamaların, bir anlamda kurumsal karşılığını ifade ediyor. Kurumların gereksinimlerinin, bireylerinkinden çok daha geniş kapsamlı ve komplike olduğuna işaret eden Koyuncu, SaaS’ın genelde, bayi ve servis ağı, CRM ya da e-ticaret gibi özellikle kurumların dışa dönük uygulamalarında ön plana çıktığını belirtti. Bu yolla kurumların; satış yapmak, müşteriye dönük kampanyalar hazırlayıp uygulamak, müşteri memnuniyetini ölçmek gibi asli işlerini gerçekleştirmeye daha fazla para, efor ve zaman ayırabildiğini ifade eden Koyuncu “Bu ihtiyaçları karşılayacak olan yazılımların sadece program olarak değil, aynı zamanda kurulum, devreye alma, altyapı, işletim, yedekleme gibi bütün unsurlarıyla önceden hazır edilmiş olması bulut bilişimin esasını oluşturmaktadır. Böylece, kurumların fikirlerini hayata geçirebilmeleri anlamında faaliyet alanlarının dışında kalan bu unsurlar, ölçek ekonomisinin de getirdiği maliyet kazanımları ile beraber çeviklik, tutumluluk, sıfır yatırım, tek elden bütünleşik hizmet alımı kavramlarının zenginliği ile birlikte sunulmakta” yorumunda bulundu.
HP Türkiye Yazılım Ülke Müdürü Nil Bağdan da, hizmet olarak yazılımın genel buluttaki en yaygın modellerden biri olduğunun görüldüğünü belirtiyor. Hizmet olarak yazılımın rağbet görmesinin en büyük sebebi ise maliyet avantajı ve erişim esnekliği olduğunun altını çizen Bağdan, bu hizmet modelinin tercih edillmesinde öne çıkan nedenleri şöyle sıraladı: “
Hizmet olarak yazılım modelinden yararlandığınız zaman kendi veri merkezinizi kurmak, işletmek ve yazılım yüklemek zorunda kalmıyorsunuz (en azından kiraladığınız yazılım için veri merkezinizde ek kapasite ayırmıyorsunuz). Bu da lisans masrafları, yazılım güncellemeleri, siber saldırılar, güvenlik duvarı, antivirüs yazılımları gibi şirketinizde hizmet aksamasına yol açabilecek birçok sorunun önüne geçmenizi sağlıyor.”
Standart yazılım kullanmak isteyen ve bütçesi kısıtlı olan şirketler için SaaS en doğru çözüm
Workcube YKB Yardımcısı Özlem Açıkel’e göre de dünyada yaygınlaşan uzaktan erişim ile iş yapabilme eğilimi ve ekonomik gelişmeler SaaS’ın önünün daha da açılmasına yardımcı oluyor. Karmaşayı yönetmenin daha çok emek, daha çok insan, daha çok para demek olduğunu belirten Açıkel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu alandaki zorlukların artması iş dünyasının kafasında acaba diğer BT hizmetleri gibi yazılım konusunu da outsource edebilir miyim sorusunu daha çok gündeme taşıyor. Hızla kullanıma alınan SaaS yazılımları hızlı geri dönüşümleri, parametrik yapıları, kolay kullanım ve öğrenilebilme imkanlarıyla yıllar süren kurumsal yazılım projelerinin aksine iş dünyasına istedikleri çevikliği verebilme yeteneğine sahip. Bu yüzden gitgide popüleritesini yükseltiyor. Eğer bir işletme, standart bir yazılım kullanmak istiyorum, şirketime göre özelleştirmelere ihtiyacım yok üstelik bu iş için ayıracak bütçem de yok ama bir yazılım ile işlerimi düzene sokmaya ve geliştirmeye ihtiyacım var diyorsa SaaS o işletme için en doğru çözüm olacaktır” diye konuştu.
Özellikle KOBİ’ler için büyük kolaylık
Netsis Teknoloji ve Ar-Ge Sorumlusu Başkan Yardımcısı Yalçın Tarkan ise bulut bilişim şemsiyesi altında kullanıma sunulan “hizmet olarak yazılım” (SaaS) modeli çözümler, yüklü donanım yatırımları ve teknik ekip bulundurma ihtiyacını ortadan kaldırdığını belirtti. Bunun özellikle KOBİ’ler ve yeni girişimciler için büyük kolaylık anlamına geldiğini hatırlatan Tarkan, “ Hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmek için SaaS modelinin tercih edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şöyle ki; kullandığın kadar öde sistemimizle firmalar maliyetlerini düşürebilecek, herkes uzmanlık alanlarına odaklanabilme fırsatı bulacak aynı zamanda İnternet üzerinden sisteme her an ulaşabilecek ve iş süreçlerini hızlandırmış olacaklar” değerlendirmesinde bulundu.
Ereteam Çözüm Müdürü Gökhan Mataracı’ya göre de hizmet olarak yazılım tercih edildiğinde, donanım için gerekli fiziksel alandan, ömrü dolduğunda gerekecek yeni yatırım maliyetine kadar bir çok maliyeti yok denecek kadar aza düşürmek mümkün.
En temel tercih nedeni; internet üzerinden her yerden erişim
Dojop Teknoloji İş Geliştirme Uzmanı Filiz Babacan ise hizmet olarak yazılımın tercih edilmesinde internet üzerinden erişilebilecek ve web tabanlı bir yapıya sahip olması öne çıkıyor. Babacan, dünyanın herhangi bir yerinden, web tabanlı bir cihaz ile erişebilme kolaylığı sayesinde iş süreçlerini yönetmede büyük kolaylıklar sağlaması ve hızla akıp giden zamanın en etkili şekilde değerlendirilmesi açısından bu tür yazılımların günümüzde önemini ve gerekliliğini kanıtladığı görüşünde. Helyum Bilişim İş Geliştirme Müdürü Sinem Tirkeş’ e göre de erişebilirlik, ölçeklenebilirlik gibi birçok konuda hizmet olarak yazılım modelinin şirketlere ve kullanıcılarına farklı avantajları bulunuyor. Bilişim sistemlerinin git gide karmaşıklaşan yapısına oranla hizmet olarak yazılımın kullanıcılar için daha kolay olduğunu belirten Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Kolay kaynak kullanım izleme ve raporlama sunarak; bakım, yedekleme, güncelleme işlemlerine ve güvenlik yöntemine ihtiyaç duymaz. Bu sayede bulut bilişimi tercih eden şirketler IT için harcadıkları iş gücünü azaltarak maliyetlerini de aza indirgerler. Bunun yanında her yerden veriye erişebilme imkanı sağladığı içinde mobiliteyi artırır. Bu sayede kullanıcılar iş süreçlerine yoğunlaşarak verimliliği artırabilirler.”
Hız, esneklik ve paydaşlara hızlı cevap verme gerekliliği hizmet olarak yazılımı ön plana çıkarıyor
İnnova İş Geliştirme Grup Yöneticisi, Genel Sektör ve Finans Bilgehan Baykal’a göre yaşadığımız yeni dönemde kurumların işlerini yeniden tanımladıkları gözlemleniyor. Bu noktada da müşteri, tedarikçi ve hissedarlarla olan ilişkilerin daha etkileşimli ve şeffaf olmasının sonucu olarak hız, esneklik ve paydaşlara hızlı cevap verme gerekliliği hizmet olarak yazılımı ön plana çıkarıyor. Küçük ve orta boy işletmelerden uluslararası alanda faaliyet gösteren kurumlara kadar her ölçekteki şirket, bulut bilişim hizmetlerinden faydalanabileceğini ifade eden Baykal, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bulutun sağlayacağı hız, büyük ölçekli şirketler tarafından tercih edilmesine neden olurken, küçük işletmeler için riski azaltma ve maliyet alanında sunduğu avantajlar ile ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda, küçük ölçekteki işletmeler, Public Cloud olarak adlandırılan Genel Bulut üzerinden büyük çoğunlukla hizmet olarak yazılım (SaaS) çözümlerini kullanabilmektedirler. Yeni kurulan veya niş alanlarda rekabet eden küçük işletmeleri zorunlu olmadıkça kendi sistemlerini kurup işletmeleri ekonomik açıdan ve getireceği operasyonel yük nedeniyle anlamsızdır. Bu kapsamda, küçük işletmeler hizmet olarak yazılım (SaaS) çözümüyle kendi yatırım riskini azaltır, uzmanlık ve planlama gibi gereksinimlerini hafifletir.”