SaaS Türkiye’deki şirketler için fırsat sunuyor
Bulut sağlayıcıları için operasyon büyüdükçe maliyet düşüyor. Genel bulut hizmetleri çok geniş ölçekte hizmet verebildikleri için maliyet tasarrufunu müşteriye yansıtabiliyorlar. Ayrıca genel bulut, müşterilerine ihtiyaçları kadar depolama alanı ve bant genişliği kullanmalarına imkan tanıyarak sunucu ihtiyaçlarını kolayca ölçeklemesine izin veriyor. Dolayısıyla öngörülemeyen ya da trafiği hızlı büyüyen firmalar için genel bulut idealdir. Genel bulut hizmetinin düşük maliyetli ve kolay ölçeklenebilir olması firmalar için çok cazip şartlar sunuyor ve genel bulutun kullanımını yaygınlaştırıyor.
Ama bazen firmalar kullandıkları bulut çözümlerinden ekstra kontrol ve güvenlik istiyorlar. Böyle durumlarda, özel işletilen ve güvenlik duvarı olan bulut çözümleri yani özel bulut tercih edilebiliyor. Özel bulut firmanın iş yönetim biçimi, izlediği güvenlik standartları ile uyumlu olacak şekilde özelleştirilebiliyor. Tabi özel bulut genel buluta göre çok daha pahalı ve büyük kuruluşlar için uygulanabilir bir çözüm olarak konumlanabiliyor.
Genel ve özel bulutun birleşmesi hibrit bulut olarak tanımlanıyor. Hibrit bulut kullanımı, genel bulut çözümlerinin ölçeklenebilmesini ve özel bulut çözümlerinin kontrolünü sağlama imkanı sunuyor. Bu günlerde karmaşık ihtiyaçları olan büyük kuruluşlar hibrit bulut çözümlerini daha kullanışlı bulabiliyor.
E-şirket çözümleri hibrit bulut oldu
E-şirket çözümleri Türkiye’de hibrit bulut çözümleri olarak tasarlandı. e-Fatura ve e-arşiv verileri devlet ve özel entegratör sunucularında tutulmaktadır. Bu sunucular özel bulut olarak çalışıyor. e-Fatura ve e-arşiv kullanan SaaS uygulamaları ise genel bulutta çalışıyor ancak veri alışverişi özel bulutla gerçekleşiyor.
Dünyada veri güvenliği endişeleri arttıkça görüyoruz ki birçok hükümet ve kuruluş hibrit bulut çözümlerini tercih edebiliyor. Ancak, genel bulut çözümleri de veri güvenliği için milyonlarca dolar yatırım yapıyorlar. Genel bulutun çok büyük ölçeklerde çalışması çoğu özel bulut çözümlerinden daha fazla en son teknolojilere yatırım yapabilme esnekliğini sağlıyor.
SaaS’ın sunduğu faydalara baktığımızda girişimciler için iyi bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcıların kullanmakta zorluk çektiği geleneksel yazılımların yerini SaaS almaya başladı. Pazardaki ihtiyacı iyi tespit etmiş bir girişimci SaaS ile kullanıcıların ihtiyaçlarına göre sürekli hızlı şekilde geliştirebileceği ve ölçekleyebileceği bir çözüm ortaya çıkartabilir.
Dünyada SaaS pazarı her sene yüzde 30 büyüyerek 30 milyar dolarlık bir pazar haline geldi. 2025 sonunda bu rakamın 160 milyar dolara çıkması bekleniyor. Tüm yazılım çözümleri içinde SaaS şu anda yüzde 15’lik bir paya sahip. Dünyada SaaS yönünde yükselen eğilimin Türkiye’de de gözleneceğini söylemek yanlış olmaz. Girişimciler bu modeli kendi işlerinde doğru bir şekilde kullanarak iyi bir girişim fırsatı yakalayabilirler.
Paraşüt Kurucu Ortağı Sean X. Yu