Sabancı’dan 6 girişime 40 milyon TL’lik tohum yatırımı
Sabancı Topluluğu tarafından, girişimcilik ekosistemine ve açık inovasyona katkı sunma amacıyla hayata geçirilen Sabancı ARF Almost Ready to Fly girişim hızlandırma programının ikinci dönemi tamamlandı. Sabancı ARF Almost Ready to Fly platformundan tohum yatırımı almaya hak kazanan girişimler, Sabancı Center’da düzenlenen Demo Day etkinliğinde açıklandı. Topluluk içinden 4, Topluluk dışından 9 ve global olarak 3 girişimin dahil olduğu program sonucunda, jüri değerlendirmesi olumlu sonuçlanan Carbon Centrum, Inodash, Nanoterial, Rumitech, Text2Test, UptechLabs toplam 39 milyon 650 bin TL’lik ek tohum yatırımına layık görüldü. Böylece Sabancı Holding, söz konusu girişimlerde azınlık hissesine sahip olarak şirketlerin büyüme yolculuğunun bir parçası oldu.
20 haftalık eğitim ve mentorluk sürecinde; ürün ya da hizmet prototipini geliştirmek, ilk müşteri bağlantısını yapmak veya kestiği fatura sayısını artırmak için girişimcilerin her birine sağlanan 30 bin dolarlık nakit destek imkânıyla birlikte, ikinci faaliyet dönemi kapsamında girişimlere verilen toplam ayni ve destek tutarı 78 milyon 385 bin TL oldu. İlk faaliyet döneminde yapılan 60 milyon TL’lik destekle birlikte, Sabancı ARF Almost Ready to Fly girişim hızlandırma programının start-up ekosistemine yönelik toplam desteği de 140 milyon TL’ye ulaştı.
Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün, iki faaliyet döneminde toplam 30 girişimin büyüme yolculuğuna ortak olduklarının altını çizerken, “İş birliğinde kurumlar arası hiyerarşinin ortadan kalktığı; bilginin, fikrin, hızın, değer odaklı düşüncenin belirleyici olduğu bir düzenin içerisindeyiz. Sabancı ARF Almost Ready to Fly girişim hızlandırma programının temel amacı da bu dünya düzeninde, yeni, parlak fikirleri kanatlandırmak; onlara uçmayı öğrenecekleri bir ortam sunmak. Bu girişimlere azınlık hissedarı olmamızın altında yatan neden ise bugünün iş kültürüne uygun olarak, bu şirketlerin girişimci ruhunu yaşatabilmeye devam etmek” dedi.
“Enerji ve İklim Teknolojileri”, “İleri Malzeme Teknolojileri”, “Dijital Teknolojiler” ve “Sağlık Teknolojileri” olmak üzere 4 ana başlıktaki iş fikirlerinin değerlendirme kapsamında alındığı ikinci dönem programına 500’ün üstünde girişimci başvuruda bulunmuştu. İlk değerlendirme sonucunda, toplam 13 girişim ikinci dönem programına alınırken, 10. haftada yapılan ara değerlendirme ‘Flight Check’te de 3 global girişim programa dahil edildi. Girişimler, 20 haftalık program boyunca, toplam 1124 saatlik eğitim ve mentor desteklerinden yararlandı. Topluluk içinden programa dahil olan fakat Demo Day’de tohum yatırım alamayan girişimlerde görev alan 5 Sabancı Topluluğu çalışanı, şubat ayı itibarıyla özlük haklarında hiçbir kayıp yaşamadan, çalıştıkları göreve geri dönebilecek.