Sağlık gittikçe kişiselleşiyor ve birey merkezli hale geliyor
E-sağlık ve Tele Sağlık konferansında hastane bilgi yönetim sistemlerinden mobil uygulamalara, birey merkezli sağlıktan, sağlıkta bilişimle bakım kalitesini yükseltmeye kadar birçok kritik konu üstüne fikir alışverişi yaşandı.
Bilişim Zirvesi’nin ikinci günündeki tematik konferanslardan biri de sağlık sektörü üstüne idi. E-sağlık/Tele Sağlık konferansında hastane bilgi yönetim sistemlerinin geleceği, bilişimle sağlıkta bakım kalitesini yükseltmek üzerine öngörüler paylaşıldı, bilgi alışverişleri yaşandı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Tıp Bilişimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Tezcan, sağlığın giderek birey odaklı olmaya başladığını söylerken, bilişimin doktorların bir alternatifi değil, doktor ve hemşirelerin işini kolaylaştıran bir bileşen ve artık kullanımı zorunlu hale gelmeye başlayan bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Tezcan’dan sonra söz alan Oracle Doğu Avrupa Sağlık Sektörü İş Geliştirme Direktörü Miroslav Koncar, sağlıkta maliyetlerin yükseldiğine, bu maliyetlerin önüne geçmek için bilişimden yararlanma ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Avrupa e-sağlık pazarının 15 milyar avroya ulaştığını, EMEA’da BT pazarının yüzde 6’sını artık e-sağlık alanının kapladığını anlatan Koncar, e-sağlığın hasta odaklı çözümler gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Sağlıkta mobil uygulamalar hakkında bir sunum yapan Vodafone Sağlık Çözümleri Başkanı Joaquim Croca, sağlık sektöründe taleplerin arttığına dikkat çekerken, zamanı etkin kullanmak için mobil ve telekom çözümlerinin kullanımının da arttığını ifade etti.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, son 8 yılda sağlık alanında gerçekleştirilen iyileştirmeler ve yenilikleri hatırlatırken, projelerin sonuçlarını alma dönemine girildiğini, evde sağlık hizmetlerinden elektronik reçete uygulamasına kadar birçok alanda projelerin artarak süreceğini kaydetti.
Konferansta, Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi ve Gazi Hastanesi’nden başhekimler hastanelerindeki bilişimle gerçekleşen başarı öykülerini anlatırken, gün boyunca üç panel düzenlendi. Düzenlenen ilk panelde “Hastane bilgi yönetim sistemlerinde neredeyiz” sorusuna cevap aranırken, TBD İstanbul Şubesi Başkanı Kemal Kaplan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele Sisoft Genel Müdürü Ömer Siso, Datasel Genel Müdür Yardımcısı Rasim Çetin, SABİYAP Başkanı Yasin Keleş, HBS Bağımsız Danışmanı Dr. Bilal Ak ve T.C. Sağlık Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Dr. Mahir Ülgü katıldı. Diğer panellerde ise hasta merkezli sağlık uygulamaları ve bilişimin rolü ve bilişimle sağlıkta bakım kalitesini yükseltmek konuları üstüne tartışıldı.