Sağlık, savunma ve bilişimde işbirliği olanakları arandı
S2B – Sağlık, Savunma ve Bilişim Platformu, Ar-Ge Proje Pazarı, 6 Aralık’ta Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi’nde düzenlendi. Platforma; savunma sanayi ve medikal şirket temsilcileri, üniversite ve devlet kurumlarının yetkilileri katıldı.
S2B – Sağlık, Savunma ve Bilişim Platformu’nun açılış konuşmaları; S2B Proje Koordinatörü ve Hacettepe Teknokent Genel Koordinatörü İlyas Yılmazyıldız, Hacettepe Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Murat Karaşen, SASAD Genel Sekreteri Hüseyin Baysak, SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Ercan Şimşek, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Tuncer tarafından gerçekleştirildi.
İlyas Yılmazyıldız, S2B Platformu Projesi’nin amacını; savunma, sağlık ve bilişim sektörleri arasında işbirliği yaratmak olarak dile getirirken, Prof.Dr. Murat Karaşen de S2B Platformu Projesi kapsamında; 130 adet medikal ve savunma sanayi şirketinin ziyaret edildiğini, bu şirketlerle birlikte teknoloji yetkinlik matrisi oluşturulduğunu, ürün bazında sahip oldukları teknolojilerin de dokümente edildiğinin altını çizdi. Karaşen ayrıca, ziyaret edilen şirketlere bir anket uygulanarak şirketlerin Ar-Ge yapabilme, test ve işbirliği kapasitelerinin ölçüldüğünü, yapılan anketin sonuçlarına da www.s2bplatformu.com adresinden ulaşılabileceğini kaydetti. Hüseyin Baysak S2B’yi; ülke ihtiyacını karşılamak için üç sektörün bir araya getirildiği çok akılcı bir proje olarak değerlendirken Metin Demir de, “Ankara, savunma sanayinde ve bilişimde açık ara ile önde, sağlık hizmetinde de önemli bir noktada. Bu projeye çok inandık; savunma ve bilişimdeki anlayışı sağlık sektörüne nasıl uygularız diye düşündük. Sektörler arası işbirliği çok önemli” açıklamasını yaptı. Dr. Ercan Şimşek, kurumsallaşmayla birlikte, ilaç sektörü, tıbbi cihaz, kozmetik ürünlerde yetkili bir kurum haline geldiklerini açıklarken, tıbbi cihaz üretiminde ülke olarak yeterli aşamada olmadığımızı, standardizasyon oluşturulamadığını ve mevzuat düzenlemesi yaptıklarını söyledi. Murad Bayar, savunmada da sağlıkta da insan hayatının söz konusu olduğunu vurguladı ve tıbbi cihaz sektöründeki canlanmanın savunmaya da geri dönüş sağlayacağını kaydetti. Prof. Dr. Murat Tuncer, sağlık konusunun Hacettepe Üniversitesi için büyük önem taşıdığını belirterek Sıhhıye yerleşkesinde bir sağlık teknokenti açılması konusunda girişimde bulunduklarını açıkladı.
S2B – Sağlık, Savunma ve Bilişim Platformu’nda; ‘Sağlık, Sağlık Bilişimi ve Savunma Sektörleri Arasında Bilgi Paylaşımı, İşbirliği ve İnovatif Proje Geliştirilmesi İçin Fırsatlar, Engeller ve Öneriler’ oturumu düzenlendi. Platformda ayrıca şirketler; işbirliği yapmak istedikleri projelerle ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler ve ürünlerini sergilediler.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen projenin; Aselsan, Ertunç Özcan, FNSS, Havelsan, Sisoft ve STM de ortakları ve sponsorları olarak yer aldılar.