Sağlık sektörü önceliklendiriliyor
‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı’, 10 Ağustos itibarıyla açıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Hamle Programı Tıbbi Cihaz Sektör Bilgilendirme Toplantısı da, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) organizasyonunda çevrim içi olarak düzenlendi.
Diğer yandan Ankara Kalkınma Ajansı ve SEİS iş birliğiyle tıbbi cihazlar için finansman desteği programı gerçekleştirildi. Toplantıda açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, kamu sanayi iş birliğiyle yerli ve milli ürün geliştirip ithalatı azaltmayı amaçladıklarına dikkat çekerek “Bütün kamu kurumlarımız, canla başla iyi şeyler ortaya koyabilmek adına gayret ediyor. Bu çalışmalarda bazen odaklar ve öncelik farkı olabilir ancak bize düşen eksiklikleri gidermeye çalışarak iş birliğiyle, açık iletişim, şeffaf yönetişim anlayışıyla daha iyisini ortaya koymaya çalışmak. Eksikleri ifade edelim, bunların düzelmesi için çalışalım ancak yapıcı olalım. Biz diğer bakanlıklarımız, sivil toplum kuruluşları ve akademi ile hep birlikte çalışıyoruz. Bir başarı varsa bu ancak ortaklaşa çabanın sonucudur. Sağlık sektörü, savunma sanayi ve ekonomi kadar önemli. Sağlık sektörünü çok önemli buluyor ve tüm politikalarımızda önceliklendirmeye gayret ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.
SEİS Genel Sekreteri Tünay Şahin, çağrı kapsamında tıbbi cihaz sektörünün de desteklenmesinin kararlaştırıldığını ifade ederek sağlık ve kimya ürünleri başlığında yürütülen çalışmalarla çağrı aşamasına gelindiğini kaydetti. SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir de konuşmasında, tıbbi cihaz sektörünün multidisipliner bir sektör olduğunu ve bir yerde eksiklik olduğu zaman ciddi sıkıntılar doğduğunu dile getirdi. Tıbbi cihaz sektörünün dünyada ve Türkiye’de pandemiyle birlikte önemini daha da hissettirdiğini anlatan Demir şunları kaydetti: “Tıbbi cihaz sektörü Sağlık Bakanlığı’ndan yeterli desteği alamamasına rağmen gelişiyor. 2013 yılında 14 milyon dolar olan ihracatımız 2018-2019’da 700 milyon dolarları aştı. 2020 yılında pandeminin de etkisiyle 5 milyar dolarlara geldi. Böyle kıymetli bir sektörü maalesef Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı özellikle desteklerken Sağlık Bakanlığı’nın destek vermemesi bizleri çok yordu. Bu sıkıntıları hep birlikte aşmayı umuyoruz. Bu demoralize olduğumuz dönemde Hamle Programı’nın sektörümüze pozitif enerji katmasını umuyoruz” dedi. Programda, var olan ithal ikamesi ürünlerle ilgili 46 ürünün kapsama alınması yenilikçi ürünlerin kapsama dahil edilmesinin son derece kıymetli olduğunu kaydeden Demir, kurulacak Sağlık Endüstrileri Başkanlığı ile ortak bir koordinasyonla bu sıkıntıları aşmayı ümit ettiklerini belirtti.
Tıbbi cihaz sektörü özellikle öne çıkarılacak
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yapılan çağrılarda genel yaklaşımların öne çıkarılması nedeniyle tıbbi cihaz sektörünün bu desteklerden yeterince faydalanamadığı tespit edilerek Ankara Kalkınma Ajansı ve SEİS iş birliğiyle tıbbi cihazlar için finansman desteği programı yapıldı. Yapılan iş birliğiyle çağrılarda tıbbi cihaz sektörünün özellikle öne çıkarılması ve sektörde yer alan tıbbi cihaz üreticilerinin başvuru yapabilecekleri çağrıların oluşturulması noktasında SEİS ve Ankara Kalkınma Ajansı olarak mutabakata varıldı. Bu mutabakat çerçevesinde yapılmış çalışmalar sonucunda tıbbi cihaz sektörüne yönelik faiz desteği sağlanarak çağrıya çıkıldı. ‘Tıbbi Cihazlar Finansman Desteği Programı’ ile 15 Milyon TL tutarında kaynak kullandırılacak. Taahhütname son tarihi ise 30/09/2021 saat 17.00 olarak belirlendi.