Sağlıkta kalite ve verimlilik için BT
Tıp Bilişimi Derneği’nin 7. Ulusal Tıp Bilişimi Kongresi, bu yıl KKTC’deki Artemis Otel’de gerçekleştirildi. Tıp Bilişimi Derneği’nin 7. Ulusal Tıp Bilişimi Kongresi, bu yıl 14 – 17 Ekim günleri arasında KKTC’deki Artemis Otel’de gerçekleştirildi. “Sağlıkta Kalite, Performans ve Verimlilik için Bilişim Teknolojileri” ana temasının işlendiği etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Tıp Bilişim Derneği Başkanı Prof.Dr. Mustafa Özmen, derneğin hızla geliştiğini ve üye sayısının 600’e yaklaştığını söyledi.
Tıp Bilişimi Kongresi’ne katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, konuşmasında, İlaç Takip, Hastane Randevu gibi projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, “Biz bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla buzdağının alt tarafını tamamladık. Şimdi ise sıra buzdağının üst tarafını tamamlamaya geldi” dedi.
Kongreye konuk konuşmacı olarak katılan Emprica Communiacations & Technology araştırmacılarından Karl. A. Stroetmann da, sağlıkta şeffaflık ve kalite konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Sağlıkta kalite ve şeffaflık vizyonlarının oluşturulması ve bunun da BT ile desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Stroetmann, “e-sağlık konusunu günümüzde görmemezlikten gelemeyiz. Burada odak noktası hasta olmalı. Hangi teknolojilerin kullanıldığı hastayı pek ilgilendirmiyor. Hasta sadece daha iyi ve hızlı bir hizmet bekliyor” dedi.
İki gün süren etkinlikte düzenlenen farklı paneller ve sunulan bildiriler ile kalite, performans ve verimlilik ile ilgili görüşler ortaya konuldu. Bu doğrultuda; kullanımı zor, süreci iyi belirlenmemiş ve eğitimleri verilmemiş bir projenin uygulanamayacağının altının çizildiği konuşmalarda, mobil, yazılım ve donanım şirketlerinin sağlık alanına özel çalışmalar yapması gerektiği de vurgulandı. Sağlık alanında mobilitenin öneminin arttığı vurgulanırken, sağlıkta kalite için sağlık hukuku desteğinin sağlanması gerektiği de kaydedildi.
Diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da BT’den beklentiler, maliyetleri düşürmesi değil, verimliliği artırması yönünde değişiyor. Bu arada mahremiyet konusu da sağlık ve BT ilişkisinde önemli bir yer tutuyor. Bu konudaki görüşler, mahremiyet unsurunun sistemlerin içine artık daha fazla oturtulması yönünde.
Kamu sağlık kurumlarında teknoloji alımlarının fiyat odaklı olarak yapılmasının yanlışlığının da ortaya konduğu panellerde, fiyat dışı unsurların da yer aldığı bir puanlama sisteminin oluşturulması istendi.