Sağlıkta önleyici aksiyonlar artıyor
Türkiye son yıllarda sağlık sektörüne ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bunu ülkemiz için çok yararlı ve önemli buluyoruz. Yapılan yatırımlar sonucunda veri miktarı artıyor ve depolanıyor. Burada veri madenciliği ve büyük verinin analizinin doğru şekilde işlenmesi ile birlikte koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri doğru yönlendirilmesi önem kazanıyor. Fujitsu Türkiye Satış Müdürü Şevket Hasdemir, hasta kayıtlarının doğru ve erişilebilir hale getirilmesinin, gereksiz hizmet alımlarını azaltarak sigorta şirketleri üzerindeki mali yükü azaltacağını belirterek şunları kaydetti: “Ayrıca büyük veri sayesinde kayıp kaçakların önlemesinde çok büyük bir yol alınabilir. Bu konuda özellikle Kuzey ülkelerinde Fujitsu tarafından yapılmış başarılı örnekler bulunuyor. ‘Ülkemin geleceği için avucumu basarım’ sloganıyla SGK ile yürüttüğümüz Biyometrik Kimlik Doğrulama çalışmamız vatandaşımıza dokunan ülkemiz için değer taşıyan çok önemli bir dönüşüm projesidir. Bu bize ülkemizin dönüşümü ve gelişmesinde almış olduğumuz görev açısından büyük bir gurur ve keyif verdi. Çünkü bu sistem özel hastanelerde yaşanan kayıp ve kaçağın önlenmesinde çok etkili oldu. Bugün bu sistem geniş bir yayılımla birçok Sağlık Hizmet Sunucusu tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor. Fujitsu Avuç İçi Damar İzi Kimlik Doğrulama Sistemi’ni tercih eden hastanelerin sayısı her geçen gün de artmakta. Proje kapsamında 26 milyonun üzerinde vatandaşın avuç içi damar izi kaydı başarıyla sisteme kaydedildi ve bugüne kadar 292 milyonun üzerinde doğrulama yapıldı. Bu proje ile sağlık harcamalarının ülke ekonomisindeki payında azalma oldu. Ayrıca sağlık sektöründe kaçak işlemleri önlendi. Güvenilir, istikrarlı ve hızlı sistem yapısının yanı sıra ürünün kolay kullanımı da bizim için çok değerli. En önemlisi bu proje yüksek teknolojinin kamu kurumları tarafından uygulanmasında da örnek teşkil ediyor.”
Mobil cihazların kullanımının artması ile mobil uygulamaların günlük yaşantımızın önemli bir parçası haline geldiğini kaydeden Şevket Hasdemir, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“İnsanlar birçok farklı sağlık uygulamaları ile uyku kalitelerini, günlük aldıkları kaloriyi ve attığı adımı takip eder hale geldiler. Toplumda sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için önleyici aksiyonlara yönelik bir bilinç oluştu.
Günümüzde 7 milyar insan yaşıyor, 2050 yılında dünya nüfusunun 9.6 milyar olması bekleniyor ve toplumların yüzde 22’si 60 yaşın üzerinde olacağı hesaplanıyor. Nüfusun yaşlanması ile birlikte sağlık harcamalarında dramatik bir yükseliş kaçınılmaz olacaktır.
Sağlık giderleri tüm dünyada katlanarak artıyor. Sağlık hizmetleri; obezite, şeker hastalığı, kanser ve kalp hastalıkları gibi modern çağın hastalıkları da dahil olmak üzere, kronik hastalıkların veya yaşam boyu ortaya çıkan koşulların gelgitleriyle karşı karşıya. Günümüz yaşam şartları vücutta birçok sisteme zarar veriyor. İşte bu nedenle entegre bir sağlık hizmeti için farklı alanlardaki uzmanların birlikte çalışmaları gerekiyor.
Sonuç olarak, hastalar bir dizi tedarikçi grubunun ortasında kalabiliyor. Fujitsu olarak teknolojiyi sağlık sektöründe etkin bir biçimde kullanmanın bir amacının olduğuna inanıyoruz. BT etkinliğini artırarak mümkün olan en iyi hasta deneyimini sağlamak. Yaklaşımımız, sağlık süreçlerini iyileştirerek hastalıklarla mücadeleyi daha etkin hale getirmek. Bu, klinik çalışanlarının rutin işlerine ayırdıkları zamanı azaltarak hastalarla geçirdikleri zamanlarını en üst düzeye çıkarmayı içeriyor.”