SAHA EXPO savunma sanayinin gücünü, sanal dünyaya taşımayı hedefliyor
Dünyanın ilk 3 boyutlu Sanal Savunma Sanayi Fuarı SAHA EXPO, 9 Kasım tarihinde başladı. Fuar, 9 Nisan 2021 tarihine kadar sürecek. Dünyanın her yerinden 7/ 24 ziyaret edilebilecek SAHA EXPO; Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), ATAK Helikopteri, TB2 ve füze sistemleri başta olmak üzere Türk savunma sanayindeki yüzlerce firmanın ürünleri ve geliştirdikleri sistemler ile dünyadan ziyaretçilerini bekliyor.
SAHA EXPO Sanal Fuarı; aralarında Türk savunma sanayinin dünyaca tanınan firmaları ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, BAYKAR, FNSS, STM, Kale Havacılık, Altınay Havacılık’ın da yer aldığı 300’ün üzerinde firmanın katılımıyla çevrimiçi olarak yapılacak. Fuarın açılışına;Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş videokonferans yöntemiyle katıldı ve açılış SAHA İstanbul sosyal medya hesaplarıyla, uydudan canlı yayınlandı. Pekcan, “Sanal fuarlarla sadece ürünlerimizi değil aynı zamanda ülkemizdeki dijital altyapıyı, dijital yatkınlığı ve teknolojik kapasiteyi de yabancı alıcılara sergilemiş oluyoruz” değerlendirmesini yaparak şu noktaları vurguladı: “Sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarların zaman ve maliyet açısından avantajları bulunuyor. Sanal fuarları, pandemi sonrasında da yeni normalimizin bir parçası olarak sürdürebileceğimizi öngörüyoruz. Bu da ülkemizin son yıllarda teknoloji ve dijitalleşmede gösterdiği gelişmeyle oldukça uyumlu bir durum.”
Savunma sanayi çok iyi bir rol model
“Bu sanal fuar sayesinde; sektörde sahip olduğumuz kabiliyetleri, 3 boyutlu modelleme ve interaktif animasyonlarla aslında tüm dünyaya açıyoruz. Salgına rağmen Türk savunma sanayi, hız kesmedi” şeklinde konuşan Varank, “SAHA İstanbul savunma sanayinin nerdeyse tamamını ihtiva eden 551 firmayı aynı çatı altında bir araya getiriyor, yeteneklerini birleştiriyor ve birbirlerine rakip olmaları yerine bu firmaların birbirlerini tamamlamalarına yardımcı oluyor. SAHA İstanbul sayesinde; kamu-özel sektör ve üniversite, sadece birlikte çalışmakla yetinmeyip, ortak çalışmak için projeler geliştiriyor. Son 8 senede, savunma alanında toplam yatırım tutarı 13 milyar lira olan 421 projeye teşvik belgesi verdik. Savunma sanayi, bizim için çok iyi bir rol model. Buradan hareketle, Milli Teknoloji Hamlesi anlayışını tüm politikalarımızda uygulamaya başladık” açıklamasını yaptı.
Sanayi ekosisteminiz güçlü değilse güçlü bir savunma sanayisinden de söz edemezsiniz
Demir, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin (SAHA İstanbul) çalışmalarının Türkiye için büyük önem taşıdığının altını çizerek “Eğer sanayi ekosisteminiz güçlü değilse güçlü bir savunma sanayisinden de söz edemezsiniz. O bakımdan SAHA İstanbul kümelenmesinin varlığı ve o coğrafyada bulunan mevcut sanayi ve teknoloji altyapısının savunma sanayisine yönlendirilmesi hayati önem taşımakta” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin artık kendine yetebilen, rekabet edebilen bir savunma sanayisi bulunduğunu aktaran Demir, bunun yeterli olmadığını, daha fazlasını yapmak için var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı. Büyükdede, “Firmalarımız, savunma sanayisini malzeme teknolojileri, kara taşıtları, uçak ve insansız hava araçları, gemi ve denizaltı teknolojileri ve silah endüstrisinde daha yakından tanır hale geldi, her konu için bir alt küme oluşturuldu ve ortaklıklar gerçekleştirildi. Bu sayede savunma sanayisine iş yapmak sanayici ve iş dünyamız için bir sektör haline geldi” şeklinde konuştu. Bayraktar da, “‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonuyla kısa sürede bu alanda konulan iradeyle ülkemiz artık bağımlılıktan adım adım kurtuldu ve dünya harp tarihinde geliştirdiği teknolojilerle doktrin belirleyen ülke haline geldi” dedi.