Sahada verimlilik kilit nokta
Univera geleneksel hale gelen ‘Univera Mobil Teknolojiler’ gününü, Intermec sponsorluğunda İzmir’de gerçekleştirdi. Şirketi kullanıcılarıyla buluşturan etkinlikte, ‘Mobil Satış Dağıtım’ ve ‘Depo Çözümleri’ başlıkları öne çıktı.
Toplantının açılışını yapan Univera Genel Müdürü Cüneyt Ersin, şirket hakkında bilgi vererek sözlerine başladı.
Univera’nın yaklaşık 12 milyon TL ciro yapan 92 yılında kurulmuş bir şirket olduğunu belirten Ersin, tedarik projeleri yürüten bir sistem bütünleştiricisi olarak çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Şirketin 7 bin 500’ü aşan bir müşteri sayısı söz konusu. Çözümlerini sadece Türkiye pazarına sunmakla kalmadıklarının altını çizen Ersin, gelinen noktada 18 ülkede çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Ar-Ge’nin kendileri için önemini vurgulayan Ersin, sadece 2007 yılında bu alana yapılan yatırım rakamını 1 milyon 200 bin TL olarak açıkladı. Ersin bu rakamın cirolarının yüzde 14’üne eşit olduğunu ifade etti. Ersin şirketin sunduğu yazılım ve donanım bazlı çözümler hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı.
Ardı ardına yaşanan krizlerin pazarın belirli bir hızla ilerlemesini engellediğini belirten Ersin, BT sektöründe OT/VT ve mobil uygulamalar tarafının diğerlerine göre çok daha fazla büyüdüğünü kaydetti. Univera olarak mobil uygulamalar konusunda çalışmalara çok erken başladıklarını belirten Ersin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diğer yandan tedarik zinciri yönetimi konusu, son 5-6 yılın en popüler konusu haline geldi. Kârlılığı artırmak ve verimliliği sağlamak anlamında önem kazandı. Biz hem mobil teknolojiler hem de tedarik zinciri yönetimi alanlarının kesişiminde olduğumuz için yoğun talep gördük. Son yıllarda büyümemizin temel kaynağı da budur.”
RFID tarafında son yıllarda daha fazla büyüme beklediklerini belirten Ersin, “Şimdiye kadar uygulama tarafındaki gecikmeler ve standardizasyonun tam olarak oturtulamaması gelişimi etkiliyordu. Ancak bugün etkinliğimizde RFID’yi ana konulardan biri yapmamızın nedeni, önümüzdeki günlerde burada daha hızlı ilerlemeler olmasını beklememiz” dedi.
RFID gelecek vaat ediyor
Intermec’le uzun soluklu bir iş ortaklığına sahip olan Univera, etkinlikte markanın başarı hikayelerine yer verdi. Intermec Avrupa ve Ortadoğu RFID Projeleri Yöneticisi Dr. Christian Schiffer, toplantıda yaptığı sunumda Avrupa’da hayata geçirdikleri RFID projelerinden örnekler verdi. Sorularımızı yanıtlayan Schiffer, Intermec’in OT/VT alanında öne çıkan üretici markalardan biri olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Barkod okuyucu, tarayıcı, mobil el terminalleri gibi farklı donanımlardan oluşan ürün yelpazelerine değinen Schiffer, RFID tarafındaki çalışmalarına değindi: “Intermec için RFID büyümekte olan bir alan. Burada yıllık yaklaşık yüzde 30’luk bir büyüme kaydediliyor. Dolayısıyla bu teknolojiye yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda yeni donanımlar, teknolojiler, yazılımlar üretiyoruz.”
Tarama teknolojilerine değinen Schiffer, “Bu teknolojileri sadece barkod uygulamalarında değil, aynı zamanda doküman görüntüleme, OCR, metin tanıma gibi pek çok alanda da kullanabiliyoruz” dedi.
Mobil teknolojilerin ve mobil genişbant erişimin gelişimi hakkında yorumlarını sorduğumuz Schiffer, “Çalışanlar her geçen gün daha mobil hale geliyor.Şirketlerin sahadaki veriye hızla ulaşma ihtiyacı doğuyor. Bu paralelde mobil süreçleri destekleyen donanımlara ihtiyaç artıyor” diyerek bu yönde gelişmeleri özetledi. Schiffer, RFID konusunda Türkiye’de de başarılı örneklerin ortaya çıkmaya başladığını sözlerine ekledi.
Verimlilik öne çıkıyor
Müşterilerinin maliyetlerini kısmak için çeşitli yollar aramaya başladıklarını belirten Intermec Kanal İş Yöneticisi Hakan İkiz, burada hedeflenenin rekabet avantajı yaratmak olduğunun altını çizdi. Bu noktada optimizasyon, iş süreçlerinin verimli hale getirilmesi, hataların en alt seviyeye indirilmesinin öne çıktığını belirten İkiz, “Hataların aza indirilerek daha verimli çalışmanın yolu otomotizasyondan geçiyor. Şirketler bunun farkına varmaya başladılar. Bu da OT/VT sektörünün önünü açtı. Intermec bu konuda dünyada en büyük çözüm sunucu şirketlerden biri. OT/VT alanında uçtan uca çözüm sunuyoruz” dedi.
Türkiye’nin büyük bir pazar olduğunu vurgulayan İkiz, bu pazarda OT/VT yatırım ve projeler anlamında son yıllarda bilinçlenme olduğunun altını çizdi. İkiz, pazara sunulmak üzere olan yeni el terminalleri ve RFID çözümlerinin de müjdesini verdi.
Univera’nın web yüzü
Univera, e-univera.com’u hayata geçirmek üzere geri sayıma başladı. Pilot çalışmaları başlayan platformun 1 Ocak’ta hizmete açılacak. Müşterileri ortak noktada buluşturmayı hedefleyen bu site, çevrimiçi canlı eğitimlerin verildiği bir ortam olarak da kullanılacak. Univera’nın sosyal ağ platformu olarak nitelendirilen sitenin, eğitimlerin yanı sıra kullanıcıların bir araya geldiği, deneyimlerini paylaştığı bir yapı olması amaçlanıyor. Ayrıca kullanıcılar lisans kayıtlarını ve log’larını da bu ortamdan takip edebilecekler.