Sahte şarj aletlerine dikkat
Geçtiğimiz günlerde Çinli bir kadının, telefonunu şarj halinde kullanırken elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmesi, olayın tam nedeninin henüz tespit edilememesine rağmen akıllara sahte şarj cihazlarının sorgulanması gerektiğini de getirdi. Özellikle otoyollarda yoğun şekilde satılan sahte şarj aletleri pazarı, tahminlere göre yıllık 8-10 milyon TL’lik bir piyasa haline geldi. Gitgide büyüyen bu sahte ürünlerin sektöre ve tüketicilere vereceği zararlar ise milyon TL ile karşılaştırılamayacak kadar büyük.
Konuyla ilgili olarak Türkiye’nin en büyük Apple ekosistemi aksesuar distribütörü Elmasepeti Genel Müdürü Tunç Akman, “Günümüzde teknolojik ekipman kullanımı yaygınlaştıkça, sahte aksesuar pazarı da benzeri bir oranla büyüdü. Otoyollardan yayılan geniş bir sahte şarj pazarı mevcut. Yılda yaklaşık 8-10 milyon TL değere ulaşan bu pazarda satılan ürünler, maalesef mevcut orijinal donanımlara zarar vermekle kalmıyor, insan hayatını tehdit eder hale geliyor. Son zamanlarda dünyada ve Türkiye’de yaşanan olaylar da bunun somut ve üzücü bir göstergesi” diyor ve ekliyor;
“Orijinal ürün satın almak kadar orijinal aksesuar kullanmak da önemli. Zira bu ucuz, kalitesiz ve insan hayatını da riske atan ürünler, maddi avantajdan çok daha fazla zarar getiriyor. Orijinal ürünlerle yüzde yüz uyumlu olamadıkları için cihazlarınızın donanımlarına zarar veriyorlar. Bir süre sonra cihazınız kullanılamaz hale geliyor. Üzerlerindeki sağlığa zararlı kaplamaların yanı sıra, sonu yaralanma ve hatta insanlara zarar veren patlama ve elektrik kaçağı gibi kritik riskler içeriyorlar. Bu noktada tüketicilerin yeri geldiğinde binlerce TL ödediği ürünlerine zarar veren ve bundan da öte, insan sağlığını tehlikeye atacak bu tarz cihazlardan bilinçli bir şekilde uzak durmaları gerektiğini hatırlatmak isterim”.