Sanal dünyanın gerçek tehditleri konuşuluyor
Siber güvenlik bilincinin ve politikalarının oluşturulmasına ve siber güvenlik bilgi birikiminin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, siber güvenlik ve bilişim hukuku uzmanlarınca 2011 yılında kurulan Siber Güvenliği Derneği’nin düzenlediği konferansın açılış konuşmasını Siber Güvenlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Sönmez yaptı. Yaygın olarak kullandığımız akıllı telefonlarla tehlike altında olduğumuza dikkat çeken Sönmez, son 10 yılda yaşanan büyük saldırılardan örnekler verdi: “NASA gibi kurumların altyapılarını çökerten ve FBI tarafından Titan yağmurları olarak adlandırılan siber saldırılar son 10 yıla damgasını vuran önemli tehditlerdendi. Bir başka siber saldırı ise 18 yaşından küçük bir hacker tarafından Delta Havayolları’na karşı düzenlenen ve 500 milyon dolara neden olan saldırı. Siber saldırılara baktığımızda, ilk 3 sırada yüzde 26’lık oranla zararlı kodlar, yüzde 17 ile ddos saldırıları, yüzde 15 ile web atakları yer alıyor. En çok saldırıya maruz kalan sektörler savunma, enerji ve finans.”
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren yaptığı selamlama konuşmasında, internetin hayatın izdüşümü olduğunu gerçek hayatta nasıl tehlikelerle karşı karşıyaysak sanal dünyada da siber tehditlerle karşı karşıya olduğumuzu vurguladı ve ekledi: “Bu saldırılara karşı öncelikle bireylerin farkındalığını artırmak için çalışıyoruz. Bireylerin farkındalığı artarsa kurumların ve ülkenin farkındalığı artar.”
Açılış konuşmasının ardından ‘DDos ve korunma yöntemleri’, ‘Siber Güvenliğe İlişkin Düzenleme Yaklaşımları’ gibi siber saldırılara karşı alınacak altyapısal ve hukuksal önlemlerin anlatıldığı paralel oturumlar gerçekleştiriliyor.