Sanal evrenlerde sorumluluk sınırlarına hukuki bakış…
Metaverse gibi yeni nesil teknolojilerin hayatımıza hızla girmesi ve insanların bu sanal evrenlerde karşılıklı etkileşimde bulunması, geleneksel hukuk sistemlerinin bazı noktalarda kökten değişiklik gerektiren şekilde güncellenmesini gündeme getiriyor. Hukuktaki gerçek kişi, tüzel kişi ve kişinin sorumlulukları kavramlarının sanal evrenlerdeki yaşamları da kapsayacak şekilde yeniden tanımlanması bir zorunluluk haline geldi. Teknolojinin dinamik yapısı ile hukukun daha statik olan yapısının uyumlanabilmesi bu süreçte kişilerin zarar görmemesi için kritik öneme sahip.
Uzun yıllar bu alanda çalışmaları bulunan, RoofStacks Teknoloji ve GoArt Metaverse Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Esra Soylu On İki Levha Yayınevi’nden yeni çıkan “Kişilik Haklarının Korunması Çerçevesinde Sanal Evrenler” adlı kitabında tüm bu konuları ele alıyor. Gerçek ve tüzel kişi kavramlarının yanı sıra “dijital kişi” kavramını da detaylıca inceleyen Soylu, dijital kişiliğin başlangıcı, sonu ve sorumluluk sınırlarını da kitap kapsamında ele alıyor. Fiziksel sorumluluk ve dijital sorumluluk kavramlarının yanında dijital kişiye bağlı olarak “fijital sorumluluk” kavramı da kitabın öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor.
Günümüzde teknolojik gelişmelerin hızlı ilerleyişinin geleneksel hukuk sistemlerini zorlu bir sınavdan geçirdiğine değinen Avukat Esra Soylu sanal evrenlerde var olan yapay zeka destekli avatarlara nasıl bir sorumluluk atanabileceği, sanal dünyada olan ancak fiziksel dünyada ortaya çıkan olayların sorumlularının kimler olacağı gibi merak edilen soruları okuyuculara yalın bir dille aktarıyor. Esra Soylu’nun eseri yeni teknolojilerle hayatın ayrılmaz parçası haline gelen dijital dünyanın hukuki geleceğine ilgi duyan herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap olarak karşımıza çıkıyor.