Sanal güvenlik ekibi geliyor
Bilgilerin korunması, sahip olunması, yok edilmemesi, kötü amaçla kullanılmaması için mücadele edecekler. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Kütüphane’de düzenlenen “3. Ağ ve Bilgi Güvenliği Sempozyumu”nun açılışında yaptığı konuşmada, “Bilgiye sahip olan, bilgiyi kullanan ve üreten toplumlar öne geçiyor, bundan mahrum olan ülkeler üçüncü sınıf ülke olmaya mahkum oluyor” dedi.
AB müktesebatına uygun olarak hazırlanan Elektronik Haberleşme Kanunu’nun geçen yıl yasalaştığını hatırlatan Yıldırım, kanun ile bilgi toplumu, bilgi-iletişim teknolojileri konularında muhatap arama ihtiyacının ortadan kalktığını, işin sahibinin Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olduğunu söyledi. Sanal Suçlarla Mücadele Avrupa Sözleşmesi’ni yakın zamanda TBMM tarafından onaylanacağını ifade eden Yıldırım, böylece Türkiye’nin sanal suçlarla uluslararası mücadeleye adım atacağını belirtti. Düzenleme yapmanın tek başına yeterli olmadığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu: ‘’Yasal düzenlemeleri yapacağız, yatırım da yapacağız. Ülkenin güvenliğini sağlamak için kolluk kuvvetlerimiz, yasalarımız var. Şimdi bir de sanal güvenlik ekibi kurmamız gerekiyor. Böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Sanal savunmayı yapmamız gerekiyor. Kore, üçbin ‘siber şerif’ diye tanımladığı personel aldı, bunları eğitiyor. Bunlar yel değirmeni ile hayal ile mücadele edecekler. Elle tutulmayan, gözle görülmeyen işlerle mücadele edecekler. Bilgilerin korunması, sahip olunması, yok edilmemesi, kötü amaçla kullanılmaması için mücadele edecekler. ABD, 1,5 milyar dolar harcayarak güvenlik merkezi kurdu. Bu alanda yatırım yapma ihtiyacımız var.’’
İnternet sitelerinin çökertildiğini anlatan Yıldırım, ‘’Doğum tarihinizi, banka kartınızın bilgilerini verirseniz yandınız. Daha güvenli, daha erişilebilmesi zor şifreler kullanmamız lazım. Bu da bilinçlenme, uzmanlaşma ile olur’’ dedi. Türkiye’nin, 2007’de dünyaya en fazla spam mesajı yayan 10 ülke arasına girdiğini, 2008’de ise ilk üçe girdiğini söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti: ‘’Bu hoş bir şey değil. Biz bunu fark ettik. 2009’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu TTnet ile bir çalışma içine girerek, spam ile mücadele çalışması başlattı. Bu proje çerçevesinde şebeke üzerinde 25. hortum kullanımını kapatıp, 587. hortum kullanımına geçildi. Bu sayede günlük spam mesaj sayısı 6,5 milyardan 400 milyona indi. Böylece sıralamamız oldukça aşağıya doğru gitti.
Oradaki unvanımız biraz düzeldi. Bu mücadeleyi daha birçok alanda yapmak lazım, zombi bilgisayar gibi.”
Binali Yıldırım e-Devlet Kapısı’nın birinci yıldönümü dolayısıyla e-Devlet Kapısı ile ilgili bilgi verdi. Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, 18 Aralık 2008’de açılışı yapılan e-Devlet Kapısı’nın 22 işlemle hizmete başladığını, bugün bu sayının 150’yi geçtiğini kaydetti. e-Devlet Kapısı ile ilgili hedeflerin yüzde 10’nun tutturulduğunu belirten Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim hedefimiz birinci yılın sonunda 1 milyondu. Gördüğünüz gibi yüzde 10’unu ancak başarmışız. Bunun nedenleri, beklenen hazırlıkların zamanında tamamlanamamış olması ve toplumda e-Devlet kullanımına yönelik farkındalığın yeteri kadar sağlanamamış olmasıdır. Kurumların bir çoğunun hizmeti, hem e-Devlet kapısı üzerinden, hem de kurumun kendi internet sitesi üzerinden devam ediyor.
Amaç tüm hizmetlerin e-Devlet Kapısı’na geçmesidir. 2010 hedefimiz kurumların e-devlet kapısına verdikleri hizmetleri devretmeleri ve bu hizmet sayılarını artırmalarıdır.”