Sanallaştırma avantaj sağlıyor
Şirketlerin çalışabilirlik sürelerini artırabilmeleri, verilerini güvende tutabilmeleri yani iş sürekliliği ve felaket önleme yapıları içinde sanallaştırma teknolojileri önemli rol oynamakta.
Sanallaştırma teknolojisinin ihtiyaca göre farklı ölçekteki kurumlar, hatta kişiler tarafından bile kullanılabildiğine değinen Oracle Türkiye Teknoloji Satış Danışmanlığı Direktörü Filiz Doğan, ancak en yaygın kullanım şekli olan sunucu sanallaştırmasını sunduğu maliyet avantajı nedeniyle çok sayıda sunucu kullanması gereken her ölçekteki kurum için önerebileceklerini ifade etti. Doğan, şunları söyledi: “Kurumları veri depolama sunucusu, e-posta sunucusu ve daha çok sayıda ihtiyaç için farklı sunucular kullanmaktan kurtaran sanallaştırma uygulamaları özellikle de enerji maliyetlerini düşürmesiyle dikkat çekiyor. Dahası, tüm ihtiyaçların tek bir merkezden yönetimine olanak tanıdığından BT yöneticilerinin işini kolaylaştırıp verimliliği de artırıyor.”
Veri merkezleri revaçta
Veri merkezlerindeki sanallaştırma teknolojilerinin kullanımının; sunucuların yanı sıra ağ, depolama ürünleri ve uygulama alanını da kapsayacak şekilde hızla büyüdüğüne değinen Sun Microsystems Türkiye Sistem Mühendisi Ayça Yalçın, “Artık ihtiyaçları doğru adresleyebilen, daha kolay yönetilebilir, dinamik kaynak kullanımına olanak veren, esnek, güvenlir, donanım maliyetine ek bir yük getirmeyen avantajlı sanallaştırma teknolojileri bilinçli bir şekilde tercih ediliyor. Sanallaştırma teknolojilerini, esnek bir çalışma ortamı yaratmak, fiziksel bir yapıya bağlı kalmamak, daha hızlı servis vermek, kaynaklarını en verimli ve en performanslı şekilde kullanmak, dengesiz kaynak kullanımlarını ortadan kaldırmak, çevreci bir veri merkezi oluşturmak isteyen tüm işletmeler kullanabilir” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Tara Sistem Genel Müdürü Aybars Gümüş, sanallaşmanın getirilerinin yanında birlikte kullanılması halinde önceki nesil çözümlerin yapıyı hantallaştırmasının önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. “Örneğin veri yedekleme açısından bakacak olursak eski nesil dosya seviyesinde yedekleme yapan çözümler hem sanal sunucular hem de sanal ağ üstünde ciddi yük oluşturmakta” diyen Gümüş, “Blok seviyesinde yedekleme çözümleri sanal yapılarda yedeklenen veri miktarını ciddi düşürdüğü için büyük avantaj sunmakta. Yedekler az yer tutmakta, yedekleme performansı artıyor. Bu teknolojilerle uygulama duyarlı yedekler ve fizikselden sanala (P2V), sanaldan sanala (V2V) ve hatta sanaldan fiziksele (V2P) çok hızlı ve kolay geçiş yapılabildiği için kurumların toplam sunucu, veri koruma ve felaket yedekleme çözümleri merkezi çatı altında kolay yönetilebilmekte” dedi.
Veri paylaşımının artması veri merkezlerinin hacmini ve karmaşıklığını da arttırıyor dolayısıyla enerji tüketiminde de artış oluyor. Artan enerji maliyetlerinin hem kurumu hem de çevreyi olumsuz etkilemesi, veri merkezi kavramında yaşanan kabuk değişiminin başlıca nedeni. Teknotel Telekom Genel Müdürü Alper Selçuk, artık günümüzde mevcut kaynakların etkin kullanılmasına yönelik kullanılan sanallaştırmanın, konsodilasyon yöntemleri ve beraberinde getirdiği çevreci bilişim kavramının veri merkezlerinin şu an geldiği son nokta olduğunu ifade etti. Yeni nesil veri merkezi kavramının; 7/24 çalışan, sanallaşmış, küreselleşmiş, enerjinin verimli ve tasarruflu kullanıldığı, tam olarak otomatikleşmiş ve uzaktan yönetilebilen ortamlar olarak algılandığını anlatan Selçuk, şunları söyledi: “Şu anki yeni nesil veri merkezlerinde soğutma ve yüksek kapasite servis sağlamak için harcanan gücün neredeyse yarısı kullanılılıyor. Bu da kurumların mevcut veri merkezlerini büyütmek için çeşitli enerji kısıtlamalarına gitmelerini ortadan kaldırarak, çevreci teknolojiye yönelmelerini sağlıyor. Böylelikle maliyetler de önemli ölçüde azalmış oluyor. Sanallaştırma çözümleri bugün büyük çaplı organizasyonların proje bazlı esnek işgücü ihtiyaçlarını da destekleyerek esnek bir hizmet platformu oluşturuyor.”
Büyük yazılım şirketlerinin, BT çalışanlarının işini kolaylaştıracak sanallaştırma yönetimi yazılımlarına daha fazla önem verdiğini kaydeden ZyXEL Tüketici Elektroniği Ürün Yöneticisi Şamil Doğan, artık bu gelişmiş yazılımlarla sanallaştırma işlemleri ve yönetiminin çok kolaylaştığını anlattı. Doğan, “Sanallaştırma teknolojisi sunucuların yanı sıra kişisel bilgisayarlarda da kullanılabildiğinden çok geniş kullanım olanağı olan bir çözüm. Dolayısıyla yalnızca küçük ya da büyük kurumlar olarak değil, kurumsal ve kişisel olarak da kullanımı mümkün. Elbette ki büyük ölçekli kurumlara çok sayıda sunucu kullanmak yerine tek bir sunucuda çalışma olanağı sağladığı için aynı büyüklükte tasarruf sağlıyor. Bu da büyük şirketlerin kullanımını artırıyor” dedi.
Remivac Ürün Yöneticisi Harutyun Kalataş, her boyutta şirketin şimdiden bu konunun bir ucundan tutmasını tavsiye ediyor. “Gelecek sanallaştırmada” diyen Kalataş, “Kullanıcının kendi işine odaklanmasını bilişim teknolojileri ile ilgilenmesini minimuma indirecek. Böylece şirketler kendi ana işlerine odaklanmaya daha fazla zaman ayıracaklar. Ciddi bir rekabet yaşanıyor ama hizmet kalitesini prensip edinen ve dünyadaki bilişim teknolojisi dinamizmini yakalamış şirketler ön plana çıkıyor ve çıkacak” dedi.
Bu sistem KOBİ’ler için önemli
Workcube Altyapı Yönetim Sorumlusu Server Tunca, sanallaştırma teknolojilerindeki en önemli konunun canlı sistemi ve bu sistemin yedeğini atıl kaynak bırakmadan performanslı ve güvenilir bir şekilde sunmak olduğu görüşünde. Sanallaştırma yazılımlarını üreten şirketlerin geliştirdikleri yeni teknolojilerle şirketlerin önem verdiği bu konuya gayet başarılı çözümler ürettiklerini düşünen Tunca, “Sanallaştırma çözümlerine olan talep artmakla birlikte KOBİ’ler için bu teknoloji daha büyük önem taşımakta. Sanallaştırma teknolojileri gelişmeden önce şirketlerin her birinde en az onlarca fiziksel sunucu bulunurken şimdilerde bu sayı birkaç fiziksel sunucu üzerinde onlarca sanal sunucuya dönüşmüştür. Sektörün bu teknoloji modelinde gelişmiş olması alternatifleri doğurmakta ve arayış içerisindeki şirketlerin de ihtiyaçlarına cevap verecek doğru yazılımı bulmalarına olanak sağlamakta” şeklinde konuştu.
Oytek Çözüm Danışmanı Erkan Alkan’a göre, bulut bilgiişlem sanallaştırma dünyasında sık duyacağımız yeni teknolojilerin başında geliyor. Bu teknoloji sayesinde kullanıcıların yerel olarak kullandıkları bir işletim sistemi üzerinde yapabildiği işlemleri çevrimiçi olarak internet üzerinden kullanmaları sağlanabiliyor. Google Docs, Google App Engine uygulamaları bulut bilgiişlem kavramının en güzel örneklerinden. Alkan, kullanıcı işlemini bitirdikten sonra yaptığı işlemle ilgili her şey bağlandığı servisin üzerinde saklama olanağına kavuştuğunu kaydederken, IDC ‘ye göre 2012 yılına kadar bulut hizmetleri için yapılan BT harcamalarının yaklaşık yüzde 300 artarak 42 milyar dolara ulaşacağın tahmin edildiğini, sanallaştırmanın yazılımın donanımdan bağımsız hale gelmesini sağladığını ve her ölçekte şirketin bu teknolojiyi kullanabileceğini dile getirdi.