Sanallaştırmada riskler çok iyi tartılmalı
Her ne kadar sanallaştırmanın donanımın sayısını azaltmaya yönelik olduğunu düşünsek de bu durum donanımın gücünü önemsiz kılmıyor. Aksine, sanal ortamdaki işletim sistemlerinin ve uygulamaların sağlıklı bir şekilde çalışması, iş sürekliliğinin sekteye uğramaması açısından hayati önem taşıyor. İnnova Teknoloji Çözümleri Direktörü Mehmethan Şişik, sunucu ve veri depolama sanallaştırmasının günümüzde BT bütçelerinin ve kurumun genel giderlerinin azaltılmasında büyük rol oynadığını hatırlatarak, işlemci ve bellek teknolojilerinin gelişmesinin, sunucu odalarında yapılan konsolidasyonun veriminin artmasındaki en önemli etkenlerden biri olarak gösterilebileceğine dikkat çekti.
“Odalarca sunucunun satın alma maliyeti, harcadığı enerji ve buna bağlı olarak ortaya çıkan soğutma ihtiyacı ile servis giderlerinin, tek bir fiziksel sunucu üzerine kurulan yüzlerce sanal sunucu ile giderilebilmesi, sanallaştırmanın önemini kanıtlar nitelikte olsa da bu çözümleri kullanan müşterilerin elde ettiği yararlara dikkat çekmek gerekiyor” diyen Şişik, VMware’ın sanallaştırma çözümlerinin kullanıldığı kurumlarda x86 tabanlı sunucuların kullanım oranlarının yüzde 60 ile 80 arasında olduğuna dikkat çekti.
Operasyonel tasarruf çok daha büyük
Sanallaştırılan iş yükü başına 3 bin doların üzerinde bir operasyonel tasarruf elde edilebildiğini hatırlatan Şişik, ‘down’ olan (devre dışı kalan) sistemlerin ayağa kaldırılması noktasında yüzde 85 oranında bir zaman kazanımının söz konusu olduğunu vurguladı. Şişik, bunun yanında müşteriler, daha önce haftalar sürebilen uygulama hazırlığı süreçlerinin artık sadece birkaç dakika aldığını bildiriyor diyerek konuşmasını sürdürdü.
Sanallaştırmanın bir diğer ayağı olan masaüstü ve uygulama sanallaştırmasının ise donanımsal maliyetlerin azalmasının yanı sıra binlerce kullanıcıya sahip şirketlerin; uzaktan erişim, denetleme ve kontrol, lisans yönetimi ve uyumluluk gibi sorunlarının kolayca çözülebilmesini sağladığını kaydetti.
Şişik sözlerini şöyle noktaladı: “Yüzlerce bilgisayara yapılması gereken bir yükseltmenin veya yazılım yüklemenin tek merkezde, çok daha az uzman çalıştırarak kısa bir sürede tamamlanabilmesi mümkün oluyor.”
Donanım bağımsız bir BT operasyonu
Sanallaştırmanın yaygınlaşması ile beraber donanımın hem daha önemli hale geldiğini, hem de donanım bağımlılığının ortadan kalktığını dile getiren Symantec Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Bölgesi Teknoloji Müdürü A. Burak Sadıç, işlemci ve depolama teknolojilerindeki ilerlemelerin tek bir donanım üzerinde daha çok sayıda sanal platformun daha performanslı olarak çalışmasına olanak sağladığını söyledi. Kurumların yatırımlarını belli bir marka ya da model donanıma bağlı kalmadan yapmalarının sağlandığını da belirten Sadıç, bunun en önemli örneklerinden birisinin depolama sanallaştırması (storage virtualization) olduğunu vurguladı. Kurumların, kendilerini, kullanılan sunucu donanımı, işletim sistemi ya da depolama cihazı markalarına olan bağımlılıktan kurtaracak çözümleri devreye alması gerektiğine değinen Sadıç, hem teknoloji hem de bu teknolojiyi kullanacak olan yetişmiş insan kaynağı açısından önemli tasarruflar elde edileceğini kaydetti. KoçSistem Teknoloji Çözüm ve Hizmetleri Satış Grup Yöneticisi Özlem Kestioğlu ise sanallaştırmanın donanımı önemsiz kılmadığını, ancak donanıma bağımlılığı ortadan kaldırdığını söyledi. Fiziksel sunucu ortamlarında farklı uygulamalara hizmet eden sunuculardan bir çoğunun donanım kaynaklarını verimli kullanamadığına dikkat çeken Kestioğlu, “Bu ortamlarda kullanılmayan işlemci kaynakları, o sunucuların üzerinde atıl olarak kalmaya mahkum. Şirketler sanallaştırma teknolojileri ile tüm donanım kaynaklarını bir havuz mantığıyla yönetecek” dedi.
Oytek Bilişim Hizmetleri Sistem Yönetim Müdürü Kudret Gülcan, sanallaştırmanın en büyük avantajlarından birisinin konsolidasyon olduğunu söyledi. “Konsolidasyon sonucunda ayrı fiziksel ortamlarda çalışan birçok uygulama aynı fiziksel ortamda sanallaştırılarak çalıştırılıyor” diyen Gülcan, dikkat edilmesi gereken noktanın, bir fiziksel sunucuda oluşan sorunda sadece o uygulama çalışmazken, sanallaştırılan ortamlarda birçok uygulamanın sorunlardan etkilenebilmesi olduğunu söyledi. Sanal havuzları oluşturan donanımların belli kriterler göz önüne alınarak oluşturulması gerektiğini vurgulayan Gülcan, yapıların gerekli planlamalar yapılarak yedekli bir biçimde kurulması halinde donanım problemlerinden etkilenmeyi en alt düzeye indirerek, sanallaştırmanın avantajlarından yararlanılabileceğini söyledi.
Sanallaştırmanın donanımı önemsiz kılmadığı, aksine onun önemini artırdığı fikrine katılan TurkNet Erişim, Veri Merkezi, Güvenlik Ürün Müdürü Erdem Eriş, farklı bir noktaya değiniyor. “Bulut bilişimin birçok alanda avantajlar sunduğu kesin. Ancak süreklilik ve güvenlik tarafında klasik teknolojilere göre zayıf kalabileceği yönler iyi analiz edilmez ve gerekli önlemler alınmaz ise zarar getirmesinin muhtemel olduğu da göz ardı edilmemelidir” diyen Eriş, teknik yöneticilerin, süreçlerini bulut bilgi işleme uygun hale getirmesi gerektiğini kaydetti. Önemli değişkenleri göz ardı etmediklerinden emin olması gereken yöneticilerin, geçişi en ince ayrıntısına kadar planlamaları gerektiğini söyleyen Eriş, donanımların sanallaştırmadaki önemini şu sözlerle vurguladı: “Birçok kritik sistemi bir arada çalıştırdığınızda seçtiğiniz donanımın önemi çok daha ön plana çıkar. Daha önce bir donanım arızası sadece üzerinde çalışan uygulamaları ve süreçleri etkilerken sanallaştırmada kullandığınız güçlü donanımlar arızalandığında onlarca uygulama ve süreç devre dışı kalacağı için iş sürekliliğiniz tehdit altında kalacaktır.”