Sanallaştırmada yeni çözümler
Ankara’da sanallaştırma rüzgarları esiyor.
VMware, Hayat Bilgi Teknolojileri ve 4S Bilgi Teknolojileri 21 Nisan’da Ankara Bilkent Otel’de gerçekleştirdikleri etkinlikte sanallaştırmada yeni çözümlerini katılımcılar ile paylaştı. Etkinlik sonrası 4S Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Murat Songür ve Hayat Bilgi Teknolojileri Operasyon ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Taner Tekeci’nin görüşlerini aldık.
Taner Tekeci, Ankara’da gerçekleştirilen etkinlikte sanallaştırmadan bulut bilişime olan yolculukta yeni çözümlerin anlatıldığını söyledi. VMware’in beraberinde büyük bir ekosistem oluşturduğunu ifade eden Tekeci, “VMware vSphare, View Vizioncore, VirtualSharp ve Riverbed ürün ve çözümlerini katılımcılara anlattık. Ankara’da büyük ölçekli kamu kurumlarının gün geçtikçe artan e-Devlet projeleri beraberinde bulut bilişiminde yaygınlaşmasını sağlayacak. Bulutla birlikte ince istemcilere tekrar talep artıyor. Masaüstü sanallaştırma aslında yeni bir konu değil. Ancak kurumların ve şirketlerin optimizasyona gitmesi, verimlilik ihtiyacının artması ve deneyimlerinden elde ettikleri uygulamalar isteklerle şekillenebilen ince istemci talebini de artıracaktır” şeklinde konuştu. Virtual Sharp çözümünün ABD’nin ardından Avrupa’da ilk kez Türkiye’de sunulduğunu ve Türkiye dağıtıcılığını Hayat Bilgi Teknolojileri’nin yaptığını açıklayan Tekeci, çözümün sanal platformlar arasında replikasyonu sağladığını söyledi.
Teknolojide fanatizm olmaz
Murat Songür ise sanallaştırmanın tek bir boyutuyla değil ağ teknolojilerinde sanallaştırma, depo birimlerinde sanallaştırma ya da masaüstü sanallaştırma boyutlarıyla ele alınması gerektiğini belirtti. Songür, “Bir şeyin gerçek ya da sanal olduğunun farkına varmadığınızda aslında gerçek sanallaştırmadan söz edebiliriz. Sanallaşmadığınız sürece donanımların ve yazımların size verebilecekleri ile sınırlısınız. Sanallaştırdığınız zaman erişmek istediğiniz hedefi belirliyor, kaynaklarınızı nasıl doğru planlamanız gerekiyorsa ona karar veriyorsunuz” dedi.
Songür, kullanılan teknolojilerin de artık fanatizm boyutunda savunulur hale geldiğine dikkat çekti. Songür aynı problemin farklı senaryolarla çözülebildiğini ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Müşterileri bu farklı senaryolar hakkında bilgilendirip onlara en uygunu seçme fırsatını sunmak gerekli. 4S olarak herhangi bir markanın ya da teknolojinin bayraktarlığını yapmak yerine belirli bir kurumun, belirli ihtiyaçları doğrultusunda ihtiyacı olan çözümü hangi bileşenlerle adresleyebileceğini göstermek istiyoruz.”