Sanayi 4.0, TÜSİAD, MOBİLSİAD
Türkiye nüfusu 76.7 milyon, mühendislik ve fen mezunu sayısı yılda 127 bin. Nüfusa oranla binde 17. Güney Kore nüfusu 49.8 milyon, mühendislik ve fen mezunu sayısı yılda 192 bin. Nüfusa oranla binde 39. (Prof.Dr.Metin Ercan, Hürriyet, 14.12.15)
Bu iki satırlık veri (ana kaynağı ve tarihi belirsiz de olsa), Amerikalıların STEM dediği, fen, teknoloji, mühendislik, matematik dallarında “yerimizi” anlatıyor. Onlar, artık STEM’in yetmediğine, buna bir de “arts” (sanat, beşeri bilimler) ekleyip STEAM yapmak gerektiğine karar verdiler. Ama bu, bizi iyice aşan bir durum. Biz, önce STEM işine odaklanmalıyız.
Çünkü, ülkemizin kapısını çalan Sanayi 4.0 bunu gerektiriyor: STEM konularında çağdaş bilgi ve beceriyle donanmış insan gücün yetersizse, STEM’in gerektirdiği görev ve sorumlulukları yeterince üstlenemezsin.
Aynı şekilde, eğer iletişim altyapın da yetersizse, birbiriyle konuşacak milyarlarca “şey” için iletişim bandında yer bulamazsın, yığılma olur, ileti aksar, hatta durur.
Bu, sadece ileri bilgi toplumları için değil, bilgi toplumu olmaya çalışan bizim gibi ülkeler için bile sorun. Sanayi 4.0 bizde de geliştikçe internet bant sıkışıklığı artacak.
Örneğin, ülkemizin yenilikçilikte iftihar kaynağı Arçelik, şirketlerimiz için ender rastlanan bir saydamlıkla şu bilgiyi verdi geçen hafta: “Bizim 1 milyondan fazla ürünümüz şu anda internete bağlı çalışıyor ve bunların yüzde 99’u online. Bu cihazlardan ayda 500 milyondan fazla bilgi akışı sağlıyoruz ve günde 4 bin siber atağa karşı korumamız var” (Arçelik AŞ İnovasyon Direktörü Erkan Duysal, Dünya, 18.03.16)
Daha, Sanayi 4.0 için emekleme dönemindeyiz. Bizdeki durumu ve neler olması gerektiğini TÜSİAD, “Türkiye’nin Küresel Rekabetçiliği İçin Bir Gereklilik Olarak Sanayi 4.0” adlı raporunda vizyoner bir bakışla değerlendirdi. Medyanın öne çıkarttığı spot hep şu oldu: Sanayi 4.0, ekonomiye 200 milyar TL ekleyecek.
Bu, kendiliğinden, hop diye olmayacak! Eğer Sanayi 4.0 işlemesi için “gerçekten” geniş bant varsa, eğer çağdaş dünya koşullarına göre yetişmiş yeterli ve kaliteli STEM, hatta STEAM mezunu varsa, esas bunlar Sanayi 4.0 için olmazsa olmaz ilk koşul. Diğer koşullar, uzun bir gereklilik listesi.
TÜSİAD’ın mükemmel, tam zamanında, odaklı, göz açan raporu gibi, MOBİLSİAD da benzer nitelikte, yararda, bilgi yüklü bir rapor hazırladı: “Elektronik Haberleşme Sektöründe Genişbant Etki Analizi ve Türkiye İçin Yol Planı.”
MOBİLSİAD Başkanı Kerem Alkin’in şu sözleri, durumu açıklıyor: “Türkiye, evlerin kapısına Ferrari arabaları dizmiş ama bu arabaların gideceği düzgün yollar, otoyollar ve ulaşım ağı yok. Türkiye, 2023 hedeflerine soyunuyor ama henüz sanal oto yolları hazır değil, teknolojik alt yapı yetersiz.” (Yeni Şafak, 19.03.16)