Sanayi / Bilgi Toplumu
Kuşkusuz, daha iyi yaşam koşullarında, daha fazla olanaklarla yaşamak, bunu da daha az çalışıp daha çok kazanarak elde etmek, hepimiz için istenen, özlenen, “hedef”. Soru, bunu nasıl elde edeceğimiz. Burada kişilere değil, toplumun geneline bakmak gerek.
İyileşen sağlık hizmetleri, yaşam süresini uzattı. Emeklilik yaşının yükseltilmesine karşılık, iş gücünden elini çekip, köşesinde oturup “bakılmayı” bekleyen insan sayısı artıyor. Başbakanın “en az üç çocuk” istemesi, toplumun “orta yaş”ını 1 düşük tutmaya çalışması yaşlıların yükünü taşıyacak gençlerin oranını düşürmemek için. Beri yanda, emekli olduktan sonra yarı zamanlı olarak bile çalışmaya kalksanız, emekli maaşınızın bir kısmını devlete geri vermeniz gerekiyor. Günümüz yaklaşımı “emekli oldun mu, yoksun”. Kanımca, emekli olanın üretkenlikten alıkonulmasından vazgeçilmeli. Emekliler arasında, deneyimleri ile gençlere ışık tutabilecek birikimi olanlar var. Onların birikimlerinden yararlanılmalı. Önerim: “Yumuşak emeklilik”.
Daha az çalışıp daha fazla kazanmak için daha nitelikli işler yapmak gerek. Bu noktada sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş (birlikte var oluş) sancıları başlıyor. Sanayi kulvarında kalırsak yarışacağımız ülkeler, bilek gücüne dayalı becerileri olan ve henüz sosyal açıdan “aç” oldukları için, yapılacak işi bizden daha düşük bedelle yapmaya râzı gelen ülkeler olacak. Bilgi toplumu kulvarında ise, Avrupa’da Almanya’nın, Uzakdoğu’da Kore ve Japonya’nın, Amerika kıtasında da ABD ve Kanada’nın arasına katılmamız gerekiyor. Bu yeni kulvara geçiş, ancak; başkaları tarafından ortaya konulmuş çözümleri olduğu gibi kabul edip onları kendine hedef olarak almayan; analitik düşünüp, her şeyi, yaradılışı, “tanrı parçacığını” bile sorgulayabilen; “kendi sonuçları”na varıp liderin önüne geçmeye azmetmiş bir kuşak ile mümkün.
Acaba eğitim sisteminde yapılan 4+4+4 değişikliği ve uygulamaya konulmaya çalışılan FATİH projesi bunun için mi? umalım öyle olsun. Hani, “aç tavuk kendini darı ambarında görürmüş” ya?
1 Orta yaş, ortalama yaş değil. İng. “mean”. Bu yaşın altındaki ve üstündeki insan sayısı eşit.