SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI DESTEKLERİ VAR, GENEL VE BÜTÜNCÜL BİR STRATEJİ İSE YOK
Cumhurbaşkanlığı sistemiyle beraber, hükümet 100 günlük icraat programlarını açıklıyor. Böylece, vaat edilen icraatlar ile gerçekleşenlerin izlenmesi için kamuoyuna olanak sağlıyor. Sivil toplumun ve medyanın bu olanağı iyi değerlendirmesi gerekir. Biz burada, bilişim sektörü ve dijital dönüşüm ile ilgili ilk 100 günlük programdaki (http://bit.ly/2PtzJbL) ve ikinci 100 günlük programdaki (http://bit.ly/2AuKipL) vaatleri değerlendirdik. Buna devam edeceğiz.
Geçtiğimiz ay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üç destek programı açıkladı. Bunların ikisi 14 Ocak’ta açıklandı (http://bit.ly/2T4mMqJ). “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” ile ilgili olarak bakan Mustafa Varank “Yeni girişimci programımızla hem geleneksel girişimcileri destekleyecek hem de imalat sektöründe faaliyet gösteren ileri teknoloji girişimcilerin yanında olacağız. Yani Girişimciliği Geliştirme Destek Programını yüksek teknolojiye uyarladık” dedi. Ayrıca, “İş Birliği Destek Programı” ile KOBİ’lerin büyük işletmelerle yapacağı iş birlikleri desteklenecek. 18 Ocak’ta açıklanan “KOSGEB Teknoyatırım Programı” ile, Ar-Ge sonucu ortaya çıkan ürünlerin ticarileşmesi desteklenecek (http://bit.ly/2sETyn2).
Bu destekler 13 Aralık’ta açıklanmış olan “II. 100 Günlük İcraat Programı”nda (http://bit.ly/2EzUcKq) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın STB-34 (s. 35) eylemine giriyor. Fakat, bunların yararlı ve anlamlı olması için gerekli olan iki icraat gecikmiş durumda: İlk 100 Günlük İcraat Programına göre Kasım 2018’de tamamlanmış olması gereken “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejisi 2019-2022” belgesi ve II. 100 Günlük Program’daki “STB-03: Yerlileştirme Ürün Programının hayata geçirilmesi, Ar-Ge, Ür-Ge ve yatırım teşvik uygulamaları programı çerçevesinde bütüncül şekilde tanımlanması.” Bütüncül bir programdan ve stratejiden, ayrıca etki analizinden yoksun destekler, her zaman eleştiri konusu olmuştur. Bunların bir an önce tamamlanması gerekir.