Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretim yapan firmalara seslendi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ’lere ve Koronavirüse karşı geliştirilen Ar-Ge projelerine destek vereceklerini açıkladı. Diğer yandan ‘TÜBİTAK Covid-19 Portalı’ devreye alınırken Bakanlık sayfasında, ‘Sanayide Sağlık Çözümleri Bilgi Formu’ yayınlayarak ülkemizin ‘Koronavirüs Salgını’ ile mücadelesine katkı sağlayabilecek firmalara seslenildi ve ürün veya üretim yetkinliklerinin paylaşılması istendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “KOBİ’lerimizin 30 Haziran’a kadar KOSGEB’e yapmaları gereken ödemeleri 3 ay öteledik” bilgisini vererek işletmelerin ödeyecekleri taksitlerin tamamının bu düzenleme kapsamına alındığını ifade etti. Varank, “Vade sayısı değişmeyecek. Herhangi bir yasal faiz de uygulanmayacak. Proje süresi ya da girişimcilik programı kapsamında 11 Mart’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi gereken işletmelere 4 aya kadar ek süre veriyoruz.Yatırım teşviklerinden faydalanan firmaların, kullandıkları kredi faizinin veya kar payının bir kısmını bakanlığımız karşılıyor. Aldığımız yeni kararla, bu dönemde bankalara karşı yükümlülüğünü yerine getiremeyen firmalar için bu kuralı askıya alıyoruz. Firmalar, bu döneme ilişkin banka ödemelerini daha sonra gerçekleştirdiğinde de faiz veya kar payı desteğinden aynen faydalanabilecek” açıklamasını yaptı. Planın detaylarını anlatan Bakan Varank, “KOSGEB’in ‘TEKNOYATIRIM Destek Programı’ kapsamında ürün listemize yeni ürünler ilave ettik. Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske ve eldiven gibi ürünleri yerli imkânlarla üreten işletmelerimiz, KOSGEB’in ‘TEKNOYATIRIM Destek Programı’ndan faydalanabilecek. Salgın riskinin ortadan kalktığı resmi makamlar tarafından duyurulana kadar bu programdan yararlanabilecekler” dedi. Varank, işletmelerin bu ürünlerle ilgili projelerini hazırlayacaklarını belirterek, “Bu projelere, 6 milyon TL’ye kadar destek vereceğiz. Bunun 4 milyon 200 bin TL’si geri ödemeli olacak” açıklamasını yaptı. Varank, “Olağanüstü bir süreçten geçtiğimiz şu dönemde, KOSGEB kurulları normalden daha hızlı bir şekilde karar alıp, desteklenecek projeleri kısa zamanda belirleyecek. Ödemeler de ivedilikle yapılacak” şeklinde konuştu.
TÜBİTAK Covid-1 ile ilgili Ar-Ge projelerine 1 milyar liranın üzerinde bütçe ayırıyor
Bakan Varank, BIOSIS isimli uluslararası standartlarda bir firmanın profesyonel solunum cihazlarının yerli üretimini yapıp pilot olarak Türkiye’deki hastanelerde kullanılmasını sağladıklarını hatırlatarak bu firmayla hemen bağlantıya geçildiğini dile getirdi. Varank, “Solunum cihazlarının seri üretimiyle ilgili kendilerine yardımcı olmaya çalıştık. Burada üretim kabiliyetleri yüksek firmalarımızla iletişime geçtik. Milli firmalarımız da hem kabiliyetlerini açtılar hem de Sağlık Bakanlığına hediye etmek üzere 1000’in üzerinde cihaz siparişlerini verdiler. Sağlık Bakanlığımız da bu işe liderlik ederek seri üretiminin yapılması için 5 bin sipariş verdi. Böylece bu cihazların seri üretimi için her türlü altyapıyı oluşturmuş olduk. Seri üretimi de Arçelik üstlenmeyi kabul etti. Çeşitli firmalardan 50’nin üzerinde mühendis, üretimi hızlandırabilmek üzere bir araya geldi. Hedefimiz 15 Nisan itibarıyla yerli solunum cihazlarının teslim edilmeye başlanması” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin medikal tekstilde büyük bir kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Varank, maskede kullanılan kumaşların günlük 30 milyon maskeye yetecek düzeyde olduğu bilgisini verdi ve Türkiye’de maske üreticilerinin kurulu altyapılarının da günlük 8-10 milyon maske üretebilecek kapasitede olduğunu aktardı. Varank, Ar-Ge bütçesinin tamamını yeni tip koronavirüs ile mücadeleye yönelik çalışmalara harcamaya hazır olduklarını vurgulayarak, “Bilim insanlarımıza ‘Parayı asla kendinize sorun etmeyin’ dedik. Netice alınabilecek bütün projeleri destekleyeceğiz. TÜBİTAK’ın bu sene harcayabileceği tutar 1 milyar liranın üzerinde” dedi. Covid-19’un tedavisinde, önlenmesinde ve tespitinde kullanılabilecek aşı ve ilaçlarla yenilikçi kitleri platform aracılığıyla destekleyeceklerini kaydeden Varank, “Hedefimiz 9 ay, 1 sene gibi kısa bir sürede netice alabilmek. Yerli solunum cihazlarının seri üretimi için her türlü altyapı oluşturuldu. Covid-19’a karşı, kamu, özel sektör, üniversiteler topyekûn bir mücadele veriyoruz” şeklinde konuştu.
‘TÜBİTAK Covid-19 Portalı’nda paylaşımlar interaktif olarak yapılabilecek
“Bilimin ve teknolojinin gücünden maksimum seviyede faydalanmamız gereken böyle bir dönemde; yeni bir uygulama olarak geliştirdiğimiz ‘TÜBİTAK Covid-19 Portalı’nı da devreye aldık” açıklamasını yapan Bakan Varank, “Bilim ve teknoloji odaklı süreçlerde birlikte başarma anlayışıyla tasarladığımız bu interaktif portalda; Covid-19 ile ilgili ülkemizin yetkinliklerine, güncel bilgilere, akademik araştırma ve makalelere yer veriyoruz. covid19.tubitak.gov.tr adresinden ulaşılabilecek portalda, araştırmacılara özel bir de bölüm oluşturduk. Ülkemizde bu konuda çalışan tüm araştırmacılar; bilgi, tecrübe ve veri paylaşımını bu portal üzerinden yapabilecek” dedi. Bakan Varank, Covid-19 ile mücadele kapsamında hızlı bir destek modelini hayata geçirdiklerini ve çağrıların 2 Nisan’a kadar açık olduğunu duyurmuştu. Diğer yandan Bakanlık sayfasında da; ‘Sanayide Sağlık Çözümleri Bilgi Formu’ yayınlayarak ülkemizin ‘Koronavirüs Salgını’ ile mücadelesine katkı sağlayabilecek firmalara seslenildi ve ürün veya üretim yetkinliklerinin paylaşılması istendi.