Sanayicilere, ‘Dijital Dönüşüm Çağrısı’ daveti
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 12 Ekim tarihinde, ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Dijital Dönüşüm Çağrısı Bilgilendirme Semineri’ gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Bakanlığın izlediği yol haritasıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ön başvurular, 3 Kasım’a kadar devam ediyor.
‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Dijital Dönüşüm Çağrısı Bilgilendirme Semineri’; teknoloji tedarikçilerine yönelik ilan edilen ve dijital dönüşüm alanında 188 ürün ve 54 yenilikçi teknoloji yatırımını destekleyen Çağrı hakkında bilgi paylaşımında bulunmak üzere düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinden ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ne kadar birçok konuda aktarımda bulundu ve yeni nesil teknoloji ve yerli üretime vurgu yaptı. ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Hedefleri’ne dikkat çeken Kacır, şunları kaydetti: “Burada 188 ürünü ve 54 yenilikçi teknoloji alanını listeledik. Veri ve Yazılım Altyapısı Teknolojileri, Yeni Nesil Akıllı Sensörler, Giyilebilir Teknolojiler, Mikroelektronik Teknolojileri, Nükleer Teknolojiler, Diğer Elektronik ve Yazılım Teknolojiler bu çağrı kapsamında listelediğimiz teknoloji başlıkları. 3 Kasım’a kadar ön başvurularımız devam ediyor. Dijital dönüşüm bizim için olmazsa olmaz. Dijital dönüşümü ithal teknolojilerle gerçekleştirmeye kalkarsak hızlandığımızı hissetsek de koşu bandında koştuğumuzu bilmemiz gerekir. Elde edilen ilave kazançların çok büyük kısmını yurt dışına, o dijital dönüşü teknolojilerinin bedeli olarak ödemekle karşı karşıya kalırız.” Kacır, dijital dönüşümün hayata geçirilmesi, buradan ortaya çıkan verimlilikten yararlanmayı ve bu teknolojilerin yerli ve milli geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak özel sektör, yatırımcı ve girişimcileri desteklemeye devam edeceklerinin altını çizdi.
Dijitalleşemeyen KOBİ’ler rekabette geri kalıyor
OSBÜK Genel Sekreteri O. Fatih Soysal, ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın önemine dikkat çekerken TOBB Reel Sektör Arge ve Uygulama Dairesi Başkanı Hasan Çağlayan Dündar, ekonomi için KOBİ’lerin önemine değindi. Dündar, KOBİ’lerin teknolojiden etkilendiğini ve dijitalleşmesi gerektiğini ifade ederek, “Dijital dönüşümünü gerçekleştiremeyen KOBİ’ler ticari hayatlarını sürdürmekte zorlandı, rekabette geri kaldı. Pandemi ile dijitalleşme bir zorunluluk haline geldi. Teknolojik altyapısı hazır olan işletmeler e-Ticaret, uzaktan çalışma sistemleri ve dijital ödeme kanallarının da yardımıyla pandemiden en az etkilenenler arasında yer aldılar” şeklinde konuştu. Dündar, sanayicileri programdan yararlanmaya davet etti. Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Dairesi Başkanı Hakan Erten, ‘Dijital Dönüşüm Çağrısı Tanıtım Sunumu’ yaptı. Sunum sonrası katılımcıların soruları cevaplandırıldı.