Sandy iletişimi yıktı geçti
Manhattan’daki elektrik kesintileri bazı siteleri çevrimdışı bıraktı. Bu siteler arasında Huffington Post, Gizmodo ve BuzzFeed ile tüm Gawker Media siteleri de yer alıyor. BBC News haberine göre, birçok şirket de bir veri merkezine su basması yüzünden güç kaynaklarında yaşanan kesinti konusunda Twitter mesajları attı.
Fırtınanın gelmesi ile Pazartesi sabahından itibaren internet siteleri çevrimdışı oldu. Bu sitelerin birçoğu da kesinti ile başa çıkabilmek için ilginç yöntemler buldu. Huffington Post, yeni haberleri özel bir sayfada yayınlarken, bunları Twitter ve Facebook mesajı olarak da gönderdi. Diğerleri ise blog’larda yeniliklerini duyurdu. Huffington Post’un İngiltere sürümü ise internet sitesinin düşük teknolojide bir sürümünü yayınladı. Gawker’ın tweet’inde “Sunucularımızla ilgili çalışmalarımız sürüyor ve en kısa zamanda döneceğiz. Kuru kalın” mesajı yer aldı.
İçerik sağlayıcıları sunucularını farklı bölgelere taşıdı
Buzzfeed’in içeriğinin bir bölümü, dünyanın dört bir yanında sunucuları olan içerik sunum hizmeti Akamai ile çevrimiçi olabildi. Fırtına esnasında veri merkezleri de yedek jeneratörleri kullanmak zorunda bırakıldı. Bu arada, fırtınadan olumsuz etkilenenlere öneriler sunan bir dizi topluluk tabanlı internet sitesi de türedi.
MIT’nin Media Lab’ından bir internet sitesi olan, fırtına ile ilgili projeler konusunda gerçek zamanlı bilgiler sunan Hurricane Hackers çok yüksek trafik alıyor. Sitede öne çıkan projeler arasında kum torbası ihtiyacı olan yerlerin bir haritası, insanlara kayıt olmak ve yardım etmek için yöntemler, para toplamak için fırtına sonrası partileri var.
10 eyaletteki baz istasyonlarının yüzde 25’i zarar gördü
ABD’yi vuran felaketle birlikte 7 milyondan fazla kişinin elektriklerinin kesildiği bilgisi verildi. Ayrıca iletişim altyapısı da büyük zarara uğradı. Yapılan resmi açıklamalara göre, 10 eyaletteki baz istasyonlarının yüzde 25’i ya kullanılamaz ya da aşırı zarar görmüş durumda.
Kablolu hizmetlerin de yüzde 25’inin hizmet veremediği eyaletlerde acil durum hattını aramak dahi güçleşti. Sadece rüzgar nedeniyle 2.5 ila 3 milyar dolar zarara uğratan kasırga mobil iletişim sağlayan şirketleri de vurdu. Bu şirketler ne denli hazırlık yapsalar da kasırgadan etkilendiler. Verizon, sularla gömülü eyaletlerdeki ses trafiğini azaltmak için kullanıcıların Twitter benzeri mikro sosyal ağları kullanmasını istedi.
İletişim altyapısının uzaktan yedeklenmesi oldukça zor görünüyor ancak veri barındıran şirketlerin yedeklerini uzak yerlerde alarak hizmet vermeye devam etmesinin önünde engel bulunmuyor.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan ABD’de gerçekleşen fırtına nedeniyle hizmetlerin aksaması sıkça konuşulan “bulut bilişim” kavramının yeterince gelişemediğini de
gösteriyor.