SAP Türkiye Kalite Ödülleri sahiplerini buldu!
Her yıl geleneksel hale gelen ve SAP’nin global kalite ilkelerine uyum sağlayarak en başarılı inovasyon ve dönüşüm projelerini hayata geçiren kurumlara verdiği 2021 yılı SAP Türkiye Kalite Ödülleri sahiplerini buldu. İş Dönüşümü, Bulut Dönüşümü, Dijital Öncü ve Hızlı Değer Yaratan Proje olmak üzere 4 kategoride verilen ödüller, bu yıl MEXT Teknoloji Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Açılış konuşmasını yapan SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan şunları söyledi:
“2013’ten bu yana SAP’nin büyük veri çözümünün en önemli bileşenleri, Teknopark İstanbul’daki SAP Geliştirme Merkezimizde Türk mühendisleri tarafından kodlanıyor. 60’tan fazla iş ortağımız, müşterilerimiz ve danışmanlarımız ile birlikte 10 bin kişiye yaklaşan büyük bir ekosistemi oluşturuyoruz. Pandemi döneminde kurumlara hız ve çeviklik katan, referans niteliğinde bulut projeleri hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir bir dünya için teknolojinin gücünü kullanarak, geleceğimiz için sıfır atık, sıfır karbon ve sıfır eşitsizlik ilkesiyle çalışmaya devam edeceğiz. Mühendislik gücümüzle nitelikli işgücü yetiştirme ve bu mühendislerin değer üretme yolculuğunda, iş ortaklarımız ve bugün sayısı bin 400’ü aşan müşterimiz ile birlikte ilerliyoruz. 2018 yılında Türkiye’de başlattığımız SAP Genç Profesyoneller Programı gibi eğitim projeleri hayata geçiyor.”
Projeler büyüyor
SAP Kalite Ödülleri’nde Hızlı Değer Yaratan Proje kategorisinde Kalite Ödülü’nü SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan’dan alan UGETAM A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Doç. Dr. İbrahim Edin, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirakiyiz. 12 İBB iştiraki, 153 kişiden oluşan bir ekiple önce kavramsal bir çalışma yaptık. İş ortağımız MBIS’in emeği ve SAP’nin katkılarıyla projemizi 4 ayda tamamladık. UGETAM için geliştirdiğimiz bu projeyi yine İBB iştiraki olan Kiptaş’a da uyarlıyoruz” dedi.
SAP Kalite Ödülleri’nde Dijital Öncü kategorisinde büyük ödül Martur Fompak International’ın oldu. Martur Fompak International Bilgi Teknolojileri Direktörü Özlem Altınışık, “Projemizde değer yaratamayan ya da rutinleşmiş faaliyetlerimizi SAP’nin akıllı Robotik Süreç Otomasyonu robotlarına (SAP Intelligence RPA) bırakmayı, sonuçta da mükemmel bir müşteri deneyimi yaratmayı hedefledik. SAP Intelligent RPA, SAP HANA, SAP Fiori, SAP Conversational AI Chatbot (Yapay Zekâ akıllı sohbet yazılımı), SAP Qualtrics ürünleri ve Artırılmış Gerçeklik ürünlerinin her birinin birbirleri ile entegrasyonu sayesinde; %100 insandan bağımsız, gerçek zamanlı ve hatasız, şeffaf verilerin elde edilmesi ve 7 ülke, 23 üretim tesisimizde, uçtan uca tüm organizasyon kademelerinde paylaşılması sağlandı” dedi.
Yılın Bulut Dönüşümü kategorisinde ise Altın Ödül A101’in oldu. A101 Yeni Mağazacılık A.Ş. Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi (CTO) Bilal Genç, “SAP S/4HANA dönüşümüyle birlikte içerideki süreçleri de değiştirmemiz gerekti. Buluta geçmemizle birlikte süreçlerimiz yüzde 50 oranında sadeleşti ve optimize edildi. Bulutla birlikte BT yönetiminde de süreç dönüşümü yaşadık. Bu dönüşüm hâlâ devam ediyor” dedi. SAP Kalite Ödülleri’nde “Bulut Dönüşümü” dalındaki büyük ödülü alan A101’in S/4HANA projesi, Türkiye’de HANA Enterprise Cloud (HEC) kurulum yaklaşımıyla yapılan ilk proje olarak öne çıkıyor. Proje, aynı zamanda kapsamı ve büyüklüğü açısından da sadece Türkiye’de değil, SAP Güney Avrupa bölgesinde de yapılmış en büyük HEC projelerinden biri.
Eczacıbaşı Yapı Gereçleri yeni fazları hayata geçirmeye hazırlanıyor
“İş Dönüşümü” kategorisinde Altın Ödül, Vitramax projesi ile Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin (EYAP) oldu. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri BT Direktörü ve Dijital Lideri Alp Güldür, “4 farklı ülkede 4 farklı dilde pandemiye rağmen projeyi başarıyla yürüttük. Pandemi öncesi başlamıştık ancak pandemiye rağmen uzaktan çalışarak devam ettik. 13 ayda canlıya geçtik” dedi. Alp Güldür, gerçekleştirdikleri proje ve hedefleri konusunda şu bilgileri verdi:
“Eczacıbaşı Banyo Grubu Vitra ve Artema Türkiye’de pazar lideri. Türkiye’de doğmamıza rağmen yurtdışında da pek çok operasyonumuz bulunuyor. Almanya, Fransa, Rusya’da fabrikalarımız, üretim tesislerimiz, satış şirketlerimiz bulunuyor.
2002 yılında tüm şirketlerimizde SAP’yi kurmamızın ardında geçen sürede oldukça büyüdük, yeni şirketler satın aldık. Günümüz ihtiyaçları, müşterinin ihtiyaçları değişti. Gelişen müşteri ihtiyaçları karşısında operasyonel verimliliği artırmak için kendi teknoloji platformumuzu değiştirmeyi, güncellemeyi, yenilemeyi düşündük. Bu doğrultuda Deloitte ile bir çalışma başlattık. Şirketimizi nerede görmek istediğimiz, nerede nasıl davranacağımız, müşteri ihtiyaçlarının ne olduğunu belirlemek bu ihtiyaçları karşılamak, içeride de Endüstri 4.0, dijitalleşme gibi konuları yol haritası olarak önümüze koyduk ve planlamalarımızı yaptık. Hem teknoloji, süreç olarak nerede olduğumuzu hem de nerede olmak istediğimizi değerlendirdik.
Sonrasında bu ihtiyaçlarımızı hangi teknolojilerle eşleştirebileceğimizi düşündük. Öncelikli olarak 5 şirket ile harekete geçmeye karar verdik. Artema, Vitra markalarının sahibi, üreticisi, dağıtım firması Intema, İngiltere, Fransa, Almanya’daki satış ekiplerimizi devreye soktuk. 13 ay gibi çok kısa bir sürede bu projeyi canlıya geçirdik. 20’ye yakın modülü hayata geçirdik.
Müşteriye dokunan tarafta ise yepyeni bir bulut teknolojisini hayata geçirdik, 5 modüle birden geçtik. İster bayi ister mağazadan gelsin müşterilerimizi tekilleştirmek, onların ihtiyaçlarını, hikayesini görmek istedik. Daha gideceğimiz yollar var; ama biz bunu bu projede başardık. Sosyal medyadan da bir müşteri bizimle iletişime geçtiğinde onlara dönüş süremiz 2 saate düştü. Bu, sorunları hemen çözdüğümüz anlamına gelmiyor; ama farkındalığımız çok arttı. Ürünlerin kalitesi ile ilgili sorunları, gelen talepleri arıtk iş akışından takip edebiliyoruz. Bu zamana kadar oradan 16 düzenleyici faaliyet yarattık. Bu sürecin tamamını takip edebiliyoruz. Bu proje ile beraber müşteri deneyimi departmanı kurduk. Müşteri deneyimini geliştirmek amaçlı tüm bu metrikleri takip ediyoruz.”
Hem satış adetleri hem de ciroda artış yaşandı
EYAP’ta gerçekleşen dönüşüm projesi ile birlikte hem verimlilik artışı hem de satışlarda ciddi artışlar oldu. Geçtiğimiz yıla göre; aynı çalışan ve depo sayısı ile yüzde 30 -40’ten fazla adetsel bazda sevkiyat artışı gerçekleştirdiklerini belirten Alp Güldür, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizi geleceğe koşturacak altyapımızı ve süreçlerimizi kurguladık, yol haritamızı kurduk. Adımlarımızı bilinçli olarak atıyoruz. Bununla ilgili olarak ilk fazımızı da güzel bir şekilde bitirdik. Şu anki hedefimizde de Rusya’ya başladık. İlk yarıda Rusya bitecek, ikinci yarıda İtalya bitecek. Seneye Hindistan ve Dubai var. Bir de Almanya’daki üretim şirketimiz var. Ona da 2022-2023’te başlayacağız. Türkiye’de de genişlemelere devam edeceğiz.”