Şaraba kola muamelesi
Şarabı, olağan bir zevk sayan kültürler var. Oralarda şarap, su gibi, ekmek gibi gündelik gıda alımının önemli bir parçası- ve hiç seçkin falan değil. Elbette, bazı özel şaraplar özel bilgi gerektirir.
Yüksek fiyatlara satılır. Ama genelde şarap, ille özel bir kültür gerektirmeyen bir keyif içeceği. Buna rağmen, restoranların şarap menüleri bilmece gibidir. İlla ki garsondan destek gerektirir. Eğer o da anlıyorsa tabii!. Sadece şarap menüsüyle ilgilenen özel bir garson türü de vardır üstelik.
Hollandalı “94wines” şirketi, restoranlarda şarabın, damak zevkine uygun olarak daha kolay seçilmesini sağlamak için şöyle bir süreç icat etti:
• Önce altı soru yanıtlarsınız. Bu altı yanıt, sizin bir tür keyif ölçütünüz. Örnek sorular: Tercihiniz meyve mi? Kuruyemiş mi? Çay mı? Kahve mi? Turunç mu? İncir mi? Vanilya mı? Tarçın mı? Teras mı? Kapalı mekan mı? Deniz mi? Kara mı?
• Yanıtlara göre, size 4 tane şarap önerirler. Bu şarapların üzerinde sadece numara yazılı. Üretici ismi yok. Yılı, bölgesi, üzüm cinsi yok. Sizin yanıtlara göre, “kitle” tarafından seçilmiş şarapları size de öneriyorlar.
Kitle (crowdsourcing), şarap keyfi gibi çok kişisel bir tercihte bile karşımızda.
Ve, sorular sadece bu yukardakilerden ibaret değil. Başka türde sorular da var. Ama sonuçta, sizi, yanıtlarınıza göre bir “tüketici grubu”na sokuyorlar.
Şarap seçim alanınızı daraltarak.
Böylece seçim, kolaylaşıyor.
Bu, aslında pratik bir şarap seçme çözümü. Çünkü seçimde, sizin damak zevkinize bakarak size yardımcı oluyor. Benzer bir çözümü “Aromicon” adlı bir Alman şirketi de getirdi. Orada da, şarabınızda hangi tatlar olsun diye siz seçiyorsunuz: Meyvemsi hafif bir şey olsun. Veya içimi kavuran şöyle sert bir şey. Veya, isli buruk bir tadı olsun…gibi.
Bu özellikleri içeren şaraplar web sitesinde önünüze akıyor. Site öyle hoş yapılmış ki, bir kadehe, sizin arzu ettiğiniz tadları içeren şeyler dökülüyor gibi. Meyveler, baharatlar.
Listede şampanyasından rozesine, kırmızısından beyazına, tatlısından sekine bir sürü marka…
Yanında, o şarabın içinde yoğun olan aroma da yazılı.
Aromicon, Almanya’nın doğusunda Halle’deki Burg Giebichenstein Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nde yaratılan bir şarap arama sistemi: Kividen tarçına,
her türlü tat ve nitelikteki şarabı sınıfladıkları uzun bir liste. Böylece, damağınıza uygun bir şarap seçmenizde size yardımcı. İşi kolaylaştıran, hatta otomatikleştiren…
Bir meşrubat içerken, tadı nasıl her zaman her yerde aynı ise, bunu şaraba niye uygulamayalım diye düşünmüşler?