SAS 40’ıncı yaşını yeni çözümleriyle kutladı
İş zekası ve analitiği alanında 40 yılı geride bırakan SAS, Las Vegas’ta düzenlediği geleneksel Global Forum’un 2016 ayağında yeni ürün ve çözümlerini sergiledi.
İş zekası ve analitik alanında önde gelen şirketlerden birisi olan SAS, 18 – 21 Nisan tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenlediği SAS Global Forum 2016 ile dünyanın dört bir yanından gelen müşterileri, uygulama geliştiricileri, iş ortakları ve distribütörlerin dahil olduğu ekosistemini bir araya getirdi. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen etkinlikte, analitik alanında çok önemli gelişmelere yol açan bulut bilişim, büyük ve yapılandırılmamış verilerin daha kapsamlı bir şekilde yer aldığı hatta kucaklandığı diyebileceğimiz veri analitiği ve iş zekası alanındaki en son gelişmeler ve yeni çözümler katılımcılara aktarıldı.
Bu yıl SAS Global Forum’un odağında nerede olursa olsun tüm verileri bir arada tutmak için tasarlanan SAS’ın yeni platformu Viya vardı. SAS Viya, etkinliğin açılışında konuşan SAS CEO’su ve Kurucusu Jim Goodnight tarafından “Bugün analitiğin daha kolay kullanımı ve erişilebilmesini sağlayacak çok önemli bir gelişmeyi duyuruyoruz” sözleriyle duyuruldu. Goodnight aynı zamanda SAS Viya’nın mevcut SAS 9 yazılımı kullanıcıları tarafından kullanılabileceğini sözlerine ekledi. Goodnight’ın ardından sahne alan SAS Başkan Yardımcısı Oliver Schabenberger, Viya platformunun küçük, büyük, yapılandırılmış, yapılandırılmamış her türlü veriyle, ister bulut ortamında ister şirketlerin kendi sistemlerinde olsun her koşulda çalışabilecek şekilde tasarlandığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Tüm bu koşullar için çok özel bir tümleştirilmiş açık bir mimariyi hayata geçirdik. İster veri bilimci olsun, ister iş analisti herkesin kullanabileceği tamamen tümleşik, açık, basit, güçlü ve bulut ortamı için geliştirilmiş modern bir ortam sağladık. Artık çok bulutlu bir mimariye taşınıyoruz.”
SAS Viya, kullanıcılara farklı üreticilerin ürünlerini kullanabilecekleri, küçük büyük, yapılandırılmış yapılandırılmamış her türlü veri üzerinde çalışabilecekleri bir ortamın yanında SAS Visual Analytics, SAS Visual Statistics, SAS Visual Investigator ve SAS Visual Data Mining and Machine Learning gibi yeni analitik ürünlerini de beraberinde getiriyor. Mayıs ayında belirli kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanacak olan platformun 2016 yılının üçüncü çeyreğinde tüm kullanıcılara açılması planlanıyor.
Etkinlikte ayrıca SAS Customer Intelligence 360 ve SAS Analytics for IoT ürünleri de tanıtıldı. SAS 360 Discover ve Engage olmak üzere iki modülden oluşan SAS Customer Intelligence 360, şirketin dijital pazarlamaya yönelik mevcut servislerini tek bir merkezde topluyor. Sas 360 Discover, Web ve mobilden toplanan davranışsal verilere dayalı olarak raporlama yapıyor ve öngörülerde bulunulmasını sağlarken, SAS 360 Engage ise dijital müşterilerle iletişime geçilmesini sağlıyor. Yeni ürün sayesinde dijital pazarlama yapan şirketler halihazırda sahip oldukları verileri kullanarak müşterilerine özelleştirilmiş tekliflerde bulunabiliyorlar. SaaS olarak bulut üzerinden sunulan bu ürüne 2016 yılında yeni modüller ve yetenekler eklenmesi de şirketin planları arasında yer alıyor.
Analitik ve iş zekası alanındaki diğer bir önemli gelişme ise nesnelerin interneti tarafında yaşanıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde daha da artması beklenen bu nesnelerin ve sahip oldukları sensörlerin yaratacağı veri miktarı yeni yaklaşımları gerektiriyor. SAS’ın bu ihtiyaca cevabı olarak ortaya çıkan SAS Analytics for IOT, çok büyük miktarlarda veriler üzerinde analiz yapabilecek uygulamaları bir araya getiriyor. Şu anda Genia, Navistar ve Western Digital gibi çeşitli şirketler bu uygulamaları kullanıyor.
Analitik ve iş zekası alanında 40 yıl
SAS’ın iş zekası ve analitik alanında 40 yıl önce başlayan macerası hızla devam ediyor. Başlangıçta tek makinede çalışan tek ürünle yola çıkan SAS’ın şu anda 200’ün üzerinde ürünü bulunuyor. Bu işe ilk başlanıldığı zamanlarda kilobaytlar, megabaytlarla ölçülen verilerle uğraşılırken şu an petabaytlar konuşuluyor.
Türkiye’de hızlı bir büyüme var
Etkinlik esnasında konuşma fırsatı bulduğumuz SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, SAS’ın 40 yılı aşan deneyimiyle müşterilerine değer kattığını vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: “İçinde bulunduğumuz bölgeye baktığımızda, diğer bölgelere göre çok daha hızlı büyüyoruz. Türkiye’de analitik ve iş zekası alanlarına olan ilgi büyüyor. Finans, sigortacılık ve telekomünikasyon gibi bu teknolojileri yoğun olarak kullanan sektörlerin yanında farklı sektörler de artık ilgi göstermeye başladı. Bu ilgi her geçen gün artıyor. Örneğin geçtiğimiz aylarda Türkiye’de iki etkinlik düzenledik. Katılımcılarına baktığımızda neredeyse her sektörden insanların geldiğini gördük. 15 hatta daha fazla sektörden katılımcı vardı, eskiden en fazla 5 – 6 sektör ilgi gösterirdi. Artık hangi sektörde oldukları, çalışan sayısı ya da yaptıkları iş ne olursa olsun her sektörden, her türlü şirket analitik ve iş zekası çözümlerine ihtiyaç duyuyor.”