SASA’da bu yıl üç teknoloji yatırım başlığı var
SASA Polyester Sanayi Bilgi Teknolojileri Müdürü Ömer Demir: “Bu yıl teknoloji yatırım başlıklarımız arasında iş zekâsı, veri ambarı var.”Adana’da iki farklı üretim tesisi ile faaliyet gösteren SASA, polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden biri. Avrupa’nın da en büyük polyester üreticileri arasında görülen ve bünyesinde Nobel, ICI ve Dupont teknolojilerini barındıran SASA, 1500’ü aşkın nitelikli çalışanı, yüksek kapasiteli öncü üretim tesisleri ve 2002 yılında kurulan Araştırma Geliştirme Merkezi ile de güçlü bir teknik altyapıya sahip. İstanbul Sanayi Odası (ISO) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması-2010” sonuçlarına göre Türkiye genelinde 77. (özel şirketler içerisinde 70.), Sabancı şirketleri arasında 5. ve Adana genelinde de 1. sırada yer alan SASA’nın 1996 yılından beri devam eden polyester üretimi yolculuğundaki başarısının altında teknolojiye bakış açısı ve aralıksız süren yatırımlar var. Biz de SASA Polyester Sanayi Bilgi Teknolojileri Müdürü Ömer Demir ile SASA’daki teknoloji yaklaşımını ve gündemdeki yatırımları konuştuk. Bu kadar büyük bir yapıda bilgi teknolojilerinin pek çok alanda kullanımı ve en doğru şekilde yapılandırılması kritik.
» Size göre üretim sektörü olarak böyle büyük bir yapıda bilgi teknolojileri nasıl bir yer üstleniyor? SASA’da bilgi teknolojilerine bakış açısı nasıl?
Üretim sektörü de, bankacılık ve telekomünikasyon sektörleri gibi bilgi teknolojileri altyapısından önemli ölçüde faydalanma potansiyeli bulunan bir sektör. Üretim sektöründe özellikle BT altyapısında olabilecek bir sorun işlerin durması ve önemli maliyet kayıpları yaşanmasına yol açabiliyor. Diğer yandan yeni teknolojilerin tanıştırılmasıyla iş yapış şekillerinde önemli değişiklikler ile verimlilik artışı ve toplamda sahip olma maliyetlerinin azaltılması da mümkün.
Bugün SASA’nın, Adana’da, yatırımlarla sürekli büyüyen, oldukça büyük bir tesis ve yerleşkesi, bunun yanı sıra yine Adana’daki organize sanayi bölgesinde tekstürize iplik fabrikası bulunuyor. SASA’nın Genel Müdürlüğü ise İstanbul’daki Sabancı Holding kulelerinde yer alıyor.
SASA’nın tüm bilişim sistemleri Adana yerleşkesinde yer alır ve diğer bütün bölgelere buradan destek verilir.
SASA, hem üretim hem de bilgi teknolojilerindeki öncülüğü ile bilinir. Geçmişte Türkiye’de ilk sıralardaki şirketler içerisinde yer aldığımız dönemlerde, BT’ye çok büyük yatırımlar yaptık. Zaten 2002 yılında ERP projemizi bitirip hayata geçirdiğimizde, sektörün öncüsü olduk.
Bilgi teknolojilerinin SASA’ya kattığı değer, üst yönetim tarafından da çok iyi anlaşılıyor. Bu doğrultuda yeni teknolojilerin her zaman yanında yer alıyorlar.
» SASA’da bir bilgi teknolojileri yöneticisinden beklentiler neler?
SASA’da BT yöneticisinden teknoloji çözümleri konusunda geniş bir perspektifle yenilikleri izlemesi ve SASA’nın vizyonuna katkı yapacak ve gerçekleştirecek BT vizyonunu oluşturması beklenir. Bu hedefe ilerlerken de toplam sahip olma maliyetlerinin düşürülmesi, kalite, verimlilik ve performansın artırılması, dikkat edilmesi gereken noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.
» Üretim sektöründe bilgi teknolojileri kullanımının en yüksek olduğu noktalar neler? Üretim sektörü oyuncusu olarak SASA’da bilgi teknolojilerinden en çok hangi alanlarda yararlanıyorsunuz?
Üretim sektöründe kullandığımız en temel çözümlerin başında ERP ve MIS (Manufacturing Information Systems – Üretim bilgi sistemleri) gelmektedir. Bu çözümlerin yanı sıra üretim sektörü PLM (Product Lifecycle Management), CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) ve İş zekâsı çözümlerinden de önemli fayda sağlamaktadır.
» Bugüne kadar SASA’da yapılan BT yatırımları hangi başlıklarda yoğunlaştı?
Biz yatırımlarımızda özellikle ERP çözümüne büyük önem vererek yaklaştık. Burada Microsoft altyapısında (Windows Server ve SQL Server) SAP çözümünü kullanıyoruz.
» Son dönemde SASA’da geliştirilen BT projeleri neler oldu? Nasıl sonuçlandı hangi kazanımlar elde edildi?
Son dönemde geliştirilen en önemli projelerimizden bir tanesi SAP altyapısının Microsoft teknolojilerine taşınması oldu. Bu geçişin ardından sıfır sorunla sistemimizi son derece performanslı kullanmaya devam ediyoruz. Intel tabanlı donanım üzerinde Microsoft Windows Server 2008 R2 ve SQL Server 2008 platformlarına geçiş sonrasında, eskisine göre sahip olma maliyeti bakımından yarı fiyatı olan bir donanım seçmiş olmamıza rağmen, performansta yaklaşık yüzde 20’lik bir iyileşme elde ettik.
Geçiş projesi ile bakım masrafını konu dışı bıraktığımızda, sadece sahip olma maliyetinde beş yıllık amortisman olarak baktığımızda, yüzde 30 tasarruf elde ediyoruz. Yine bu proje sayesinde mevzut verimizi 700 GB’tan 390 GB’a düşüren compression özelliğini kullandık. Böylece de hem depolama maliyetlerinden kazanç sağladık, hem de performans artısı elde ettik.
Bunun yanı sıra Microsoft System Center ürünlerini de yoğun olarak kullanmaya başladık. Ayrıca, kurumsal doküman/form yönetim ve paylaşım sistemi olarak da Sharepoint ortamını kullanmaya başladık.
» 2012 yılı için planladığınız BT yatırımları neler?
Başlık olarak bakarsak; bu yıl üç başlık bizim için gündem konusu. İş zekâsı, veri ambarı ve SAP’de iyileştirmeler bu yıl planladığımız yatırımlar arasında yer alıyor.
» Üretim sektöründe SASA gibi büyük yapılarda görev yapan BT yöneticileri kendilerini özellikle hangi konularda geliştirmeli? Süreç bilgisi üretim sektöründe bir bilgi teknolojileri yöneticisi için ne ifade ediyor? Benzer görevlerde bulunan meslektaşlarınıza tavsiyeleriniz nelerdir?
Bilgi teknolojileri yöneticileri kendi kurumlarına yönelik doğru çözüm ve teknoloji uygulamalarını yakından takip etmek durumundalar. Bu çözümleri, kurumsal stratejiler doğrultusunda uygulamak ve BT ile kurumun bütünleştirmesini sağlamak için daha fazla efor sarfetmeliler. SASA gibi büyük şirketlerde, artık, BT süreçlerini iş süreçlerinden ayrı düşünmek olanaksızdır.