Satın aldığı şirketlerle büyük veri yolunda
Autonomy geçtiğimiz yıl 11.1 milyar dolar karşılığında o dönemdeki CEO Leo Apotheker’in isteğiyle HP bünyesine katıldı. Autonomy’nin kurucusu ve o dönemdeki Britanyalı CEO’su Mike Lynch de bu hamlenin ardından HP’nin bir parçası olarak çalışmaya devam etti. Ancak Lynch, 23 Mayıs’ta HP’nin şu anki CEO’su Meg Whitman tarafından şirketin dışına itildi.
Lynch’in şirketten ayrılmasının ardından Whitman, içeride mali işlerle ilgili soruşturma başlattığı ve yanlış giden bir şeylerden şüphelendiği ortaya atıldı. Gerçekten de HP, 11.1 milyar dolarlık satın almada yaklaşık 5.4 milyar dolarlık “hesap hatası” olduğu iddiasıyla resmi makamlara başvurdu. Mike Lynch iddiaları yalanlarken HP’nin Avrupa’daki en büyük etkinliği olan Discover 2012 bu olayların gölgesinde başladı.
Bundan bir yıl önce Viyana’da düzenlenen HP Discover’da çiçeği burnunda bir CEO olarak karşımıza çıkan Meg Whitman, bu yıl çok daha fazla işlere hakim ve kendinden emin görüntüsüyle dikkat çekti. Whitman bu Autonomy olaylarından hiç bahsetmezken, “Autonomy’nin ve çalışanlarının endüstri lideri teknolojisine inancımız tam” açıklamasında bulundu.
Donanım gücü hizmet ve yazılımla buluştu
Gerçekten de Whitman’ın açıklamalarını destekler şekilde HP’nin en fazla önem verdiği konuların başında Autonomy’nin geldiği açıkça görüldü. Bunun yanı sıra 2010 yılında 2.35 milyar dolara satın alınan 3PAR’ın yeni “bütünleştirilmiş bulut” stratejisindeki önemi ve 2011’in Mart ayında satın alınan Vertica’nın analitik becerisi öne çıkan diğer başlıklar oldu. Bu üç şirketin gücü ve HP’nin önceden beri belki de en iyi olduğu donanım ve altyapı konusu bir araya gelince -HP’nin de etkinlikte sıkça telaffuz ettiği gibi- şu anda sektörde benzeri olmayan bir yazılım ve donanım ağı oluştu.
HP, veri optimizasyonu başlığı altında tanıttığı büyük veri çözümüyle de geçen yıl sinyalini verdiği yazılım alanında ne denli iddialı olduğunu ortaya koydu. Etkinlikte görüşme fırsatı bulduğumuz HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, “Yeni CEO’nun gelişiyle olumlu etkilerini ve Ar-Ge’ye yatırımın artmasının etkilerini şimdilerde görüyoruz. Donanım işi bizim yüzde 70’imizi oluşturuyor. Bunu geliştirmek için yazılım ve hizmet yatırımı gerçekleştiriyoruz ve önümüzdeki dönemde daha da fazla bu yatırımları göreceğiz” yorumlarında bulundu.
Büyük veri için donanım ve yazılım bir arada
Büyük veri çözümlerinde HP Bütünleşik Sistemler Başkan Yardımcısı Paul Miller, Hadoop, Autonomy eDiscovery ve Vertica uygulamalarından söz etti. Vertica uygulamasının HP depolama sunucuları ve ağlarına optimize edildiğini vurgulayan Miller, Autonomy eDiscovery ile de HP’nin oluşturduğu kümelerde hızlı isteklerin gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Vertica’nın 6.1 sürümüyle kullanıcıların yeni analitik yetenekler kazanabildiği ve bulut yerleşimlerinde daha fazla özelleştirilmeye gidilebildiği açıklandı.
100 bin kat daha hızlı sorgulama
HP’nin depolama sunumlarındaysa sürekli EMC ile yeni çözümlerini karşılaştırdığı görüldü. 3PAR ile geliştirilen depolama ürünlerinde EMC’ye göre 5 kata kadar hızlanan işlem gücünün yanı sıra “Exress Query” ile şu anki geleneksel yöntemlere göre 100 bin kat daha hızlı sorgulama yapıldığı belirtildi. Bu abartılı rakamın ortaya çıkışındaki sebepse; “Sorgulamalar ilgili kısımlarda gerçekleşiyor, gereksiz kısımlara gidilmediği için bu denli fark ortaya çıkıyor” şeklinde açıklandı.
Anlamlı bütünlerin sonucu: Autonomy