Satın almada e-ihale dönemi
TTNET, satın alma operasyonlarında e-ihale yöntemini kullanıyor.Gelişen dünyada artık büyük şirketler hem dışkaynak yöntemini hem de çevrimiçi çözümleri tercih ediyor. E-ihale sistemi son dönemde hayatımıza giren teknolojilerden bir tanesi. TTNET de e-ihale sistemini kullanan şirketlerden bir tanesi. Satın alma operasyonlarında e-ihale yöntemini de kullandıklarını belirten TTNET Tedarik Zinciri Direktörü Dr. M. Zeki Mahmutoğlu, “Bu sayede tedarikçilerimizle çevrimiçi bir platformda şartnamelerimizi paylaşabiliyor, teklif toplayabiliyor ve en önemlisi tedarikçilerimize adil ve şeffaf bir ortamda rekabet etme avantajı sağlıyoruz” dedi.
Mahmutoğlu, “E-ihale yöntemini kullanmaya başladığımızdan bu yana, satın alma süreçlerimizde önemli bir hız kaydettik. Bu sayede belki haftalar sürebilecek pazarlık ve satın alma süreçlerimizi 20 dakika ile 1 saat içerisinde sonuçlandırabiliyoruz. Diğer yandan tedarikçilerimiz, rekabet koşullarını şeffaflık içinde görebildiklerinden hızlıca aktive olabiliyor ve tekliflerini revize edebiliyorlar. Bu sayede önemli bir maliyet avantajı da yakalanıyor. Tüm tedarikçilere eşit uzaklıkta durulması, her tedarikçinin ihaleyi kazanması için ne yapması gerektiğinin ya da kaybederse neden kaybettiğinin belli olması kişilere bağımlı olmak yerine sürdürülebilir ve kurumsal bir ihale yöntemi sunuyor. Dolayısıyla; e-ihale yöntemiyle şeffaf bir ortamda kaliteli, hızlı ve avantajlı bir sonuç ortaya çıkıyor” şeklinde görüş belirtti.
Dünyada yeni eğilim e-ihale
Fortune 1000 listesindeki şirketlerin yüzde 90’dan fazlasının e-ihale yöntemini kullandığını ifade eden Mahmutoğlu, “Türkiye’de ise uygulama henüz bu kadar yaygın değil. Biz ülkemizde bu uygulamayı kullanan ilk şirketlerden biriyiz. Yöntem 2002 yılında başladı, 2006 yılına kadar gelişme aşamasını devam ettirdi. Özellikle de 2008 krizi sonrasında kullanım ciddi oranda arttı. Krizler bizi daha verimli çalışmaya ve satın alırken kazanmaya zorluyor. e-ihale de tam olarak kazanmanızı sağlayan bir araç. E-ihale hem dünyada hem de Türkiye’de bu konuda uzmanlaşmış, profesyonel şirketlerden hizmet alınarak gerçekleştiriliyor. Size hem teknik altyapıyı sağlıyorlar hem de geçiş sürecinde danışmanlık veriyor” dedi.
Web üzerinden 20 dakikada ihale
Dr. M. Zeki Mahmutoğlu e-ihale sistemini şu şekilde özetledi:
“Bir satın alma operasyonumuz olduğunda ilk olarak şartnameleri ve e-ihaleye katılmasını istediğimiz tedarikçilerin listesini e-ihale hizmetini aldığımız şirkete bildiriyoruz. Tedarikçiler belli bir tarihe kadar şartnamelerimizi inceliyor ve e-ihale başlangıç fiyatlarını sisteme giriyor. Daha sonra belirlenen tarih ve saatte e-ihale başlıyor. Yeni bir teklif revizyonu gelmemesi durumunda ihale sonuçlanıyor. Şirket tarafından ihale bize raporlanıyor. Daha sonra sipariş aşamalarına geçiyoruz.”