SAVUNMA, DİĞER SANAYİ ALANLARIYLA ENTEGRE EDİLECEK
Başbakan Binali Yıldırım 65. Hükümet Programı’nda; bilim ve teknoloji alanına verilen önemle, başta uzay ve savunma sanayi olmak üzere yerli ve milli sanayinin güçlendirileceğini, savunma sanayi ihracatında küresel düzeyde önemli bir aktör haline gelineceğini vurguladı. “Genel sanayi politikalarının stratejik bir unsuru olan savunma sanayi, ulusal güvenliğimiz açısından sahip olduğu önemin yanı sıra katma değeri yüksek bir ekonomi inşa etme amacımızla da yakından ilgilidir” ifadesini kullanan Binali Yıldırım şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemizin milli ve yerli bir sanayi geliştirmesinde savunma sanayinin ayrıcalıklı bir konumu bulunmakta. Büyük bir atılım gerçekleştirdiğimiz savunma sanayisinde, 65. Hükümetimiz döneminde de yerli Ar-Ge ve üretimi desteklemeye devam edeceğiz. Bir taraftan savunma sanayinde ülkemizin yeterliliğini artırırken diğer taraftan savunma sanayini diğer sanayi alanlarıyla entegre edeceğiz.”
Özgün temel eğitim uçağımız HÜRKUŞ-A, Türk mühendisleri tarafından tasarlandı
Yıldırım, savunma sanayisindeki faaliyetler ve hedefler hakkında şu bilgileri aktardı: “Denizlerde MİLGEM’in yanı sıra yeni tip karakol botu, hızlı müdahale botu, amfibi gemi, arama kurtarma gemisi, süratli amfibi gemi, Perry sınıfı fırkateyn modernizasyonu projelerini hayata geçirmekteyiz. Özgün temel eğitim uçağımız HÜRKUŞ-A, Türk mühendisleri tarafından tasarlandı. 2019 yılına kadar 15 uçak yapacağız. Ayrıca Anka, Atak Helikopter, hedef uçak sistemleri, taktik insansız hava araçları, mini insansız hava araçları, C-130 ve F-16 uçaklarının modernizasyonuyla farklı roket ve hava sistemleri projelerimiz sürmekte. Türkiye’nin artık gündüz-gece ve her türlü hava koşulunda uzaydan görüntü alınabilmesini sağlayan uydu sistemi (Göktürk-3) projesini hayata geçiriyoruz. Milli tanksavar, milli füze, milli torpido, milli tankımız ALTAY, yeni tip denizaltı, çıkarma gemisi, hastane gemisi, uçak ve helikopter projelerimiz sürmekte. Savunma sanayindeki bu projelerimizin gerçekleşmesiyle sadece milli ihtiyaçlarımızı temin etmekle kalmayacak, savunma sanayi ihracatında da küresel düzeyde önemli bir aktör haline geleceğiz.”
Savunma sanayisinin yerlileştirme oranını artıracak tedbirler alınacak
Savunma, havacılık ve uzay teknolojilerine yönelik yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarına hız verileceğinin altını çizen Başbakan Yıldırım, “Bu bağlamda bölgesel uçak yapımı, yerli ve milli uydu yapımıyla savunma sanayimizin yerlileştirme oranını artıracak tedbirler alınacak. Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde yerli uydumuzun (Türksat 6A) üretimini tamamlayacağız. Türksat 5A uydusunun yapımına başlayacağız. Ülkemizdeki havacılık ve uzay alanındaki faaliyetlerin yürütülmesi, yeni teknolojilerin takip edilerek kullanılması ve projelerde koordinasyonun sağlanması amacıyla Türkiye Uzay Ajansı’nı kuracağız. Denizcilik sektöründe Türkiye’yi küresel deniz taşımacılığıyla entegre transit bir liman ülkesine dönüştürmeyi, Türk deniz ticaret filosunu yenileyerek 10 milyar tona ulaşan dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı, gemi ve yat inşa sanayimizi yenilikçi teknolojilerle donatarak daha rekabetçi bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin dış ticaretinde Türk sahipli filoyu kullanarak navlun açığını azaltmak için gemi işletmeciliğini destekleyen yeni modeller oluşturacağız. Denizcilik eğitimini iyileştirerek Türk ve dünya filolarında Türk gemi adamlarının istihdamını artıracak, deniz turizminde ihtiyaç duyulan tekne bağlama kapasitesini yükselteceğiz” şeklinde konuştu.