Savunma sanayinden Ar-Ge’ye 1,7 milyar dolar
Savunma sanayi alanında Ar-Ge projelerinin başlatılma kararlarının alındığı ‘Ar-Ge Panelleri’nin yedincisi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’nda (SSB) 27 Nisan tarihinde gerçekleştirildi. ‘SSB 7. Ar-Ge Paneli’nde 4 projenin başlatılmasına ve 2 alanda ‘Geniş Alan Çağrısı’na (SAGA) çıkılmasına karar verildi.
‘Ar-Ge Panelleri’nde; SSB’nin yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, TÜBİTAK’tan temsilcilerle, projelerle ilgili akademisyenler üye olarak yer alıyor. ‘SSB Ar-Ge Panelleri’nde, TSK’nin mevcut ya da planlı sistem ve platformlarının ihtiyacı olan kritik bileşenlerin veya geleceğe dönük yeni teknolojilerin geliştirilmesi için proje başlatma kararları alınıyor. Aynı zamanda son ürün teslimatı içermeyen teknik gösterim ağırlıklı projeleri hedefleyen geniş alan çağrıları yapılmasına karar veriliyor. Projelerde KOBİ-sanayi-üniversite iş birliğine önem veriliyor. Üniversiteler, enstitüler veya KOBİ’ler projelerde yüklenici veya alt yüklenici olarak görev alıyor. İlki 2016 yılında gerçekleştirilen ve şu ana kadar 7 kez toplanan ‘Ar-Ge Panelleri’ sonucunda toplamda 40 Projenin başlatılmasına ve 19 alanda Savunma Sanayi Geniş Alan Çağrısı (SAGA) yayımlanmasına karar verildi.
104 Ar-Ge projesi için 3,5 milyar TL
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; bugüne kadar tamamlanmış ve devam eden toplam 104 Ar-Ge projesine 3,5 milyar liralık bütçe ayrıldığının altını çizerek bu projeleri üniversiteler, firmalar, araştırma kurumları ve enstitülerle birlikte yürüttüklerini kaydetti. 2002 yılında sadece 49 milyon dolar olan savunma sanayisi Ar-Ge harcamalarının 2019 yılı sonunda 34 kat artışla yaklaşık 1,7 milyar dolara çıktığını ifade eden Demir, “Bu rakam toplam sektör cirosunun yaklaşık yüzde 15’ine tekabül etmekte. Bu rakam sektörümüzün özgün ürün ve teknoloji geliştirmeye verdiği katkının bir göstergesi. Tam bağımsız savunma sanayi hedefinde, Ar-Ge ve teknoloji konularındaki çalışmalardan taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.
2 SAGA çağrısı SSB internet sitesinde
‘SSB 7. Ar-Ge Paneli’ sonucu başlatma kararı alınan AR-GE Projeleri ve SAGA Çağrıları şu şekilde sıralandı: Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirme Projesi, Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirme Programı Faz-2 Projesi, Yönlendirilmiş Enerji Biriktirme Eklemeli İmalat Teknolojisi (DED) İle Fonksiyonel Geçişli Malzeme (FGM) Süreçlerinin Geliştirilmesi Projesi, Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemleri (YESS) İçin PEM Yakıt Pili Teknolojisi Geliştirilmesi Projesi, Sürü Haberleşme Teknolojilerinin Geliştirilmesi Savunma Sanayi Geniş Alan (SAGA) Çağrısı, Merkezi/Dağıtık Sürü Yönetimi Teknolojilerinin Geliştirilmesi Savunma Sanayi Geniş Alan (SAGA) Çağrısı. Karar verilen söz konusu 2 SAGA çağrısı SSB internet sitesinde yayınlandı.