Savunma sektörü mercek altına alındı
Bilişim Zirvesi’10’un ikinci gününde gerçekleşen Tema Konferansları kapsamında yer alan başlıklardan biri Savunma oldu. Bilişim Zirvesi kapsamında tüm tarafların katılımıyla dördüncü kez gerçekleşen Savunma Konferansı’nın açılışı Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türk Elektronik Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Altay ve Savunma Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Küçükseyhan tarafından gerçekleşti.
Açılış konuşmasına SASAD hakkında bilgi vererek başlayan Yılmaz Küçükseyhan, savunma sanayinde 2009 verileri hakkında bilgi verdi. Savunma sanayisi 2009 yılında toplam cirosunun 2,3 milyar dolar olduğunu belirten Küçükseyhan, bu rakamı 2010 yılı sonunda 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Ciro alt sektör dağılımı hakkında bilgi veren Küçükseyhan, bu pastada bilişimin payının yüzde 5 olduğunu kaydetti. Savunma sanayinin 2009 yılı ihracat rakamının 669 milyon dolar olduğunu belirten Küçükseyhan, bu rakamın havacılık ve uzay alanındaki sivil çalışmalardan kaynaklanan gelirin eklenmesiyle 880 milyon doları bulduğunu kaydetti. Küçükseyhan’ın verdiği bilgiye göre; ihracat rakamı 2007 yılında 420 milyon dolar iken 2008 yılında 576 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatta bilişimin payı ise yüzde 9. İhracat dağılımına bakıldığında yüzde 35 oranında ABD’ye ürün satışı gerçekleştiği görülüyor. Avrupa’ya yüzde 21, Ortadoğu’ya yüzde 27 ve Uzakdoğu’ya ise yüzde 14 oranında satış gerçekleşmiş durumda.
2009 yılında özkaynaktan Ar-Ge’ye ayrılan miktarın toplamda 206 milyon dolar olduğunu belirten Küçükseyhan, geçen yıl Ar-Ge’ye yapılan toplam yatırımın ise 500 milyon dolar olduğunu söyledi. Savunma sanayisi yerli sanayinin kullanım oranının 2009 yılında yüzde 45,7 olduğunu belirten Küçükseyhan, bu oranın 2010 yılında yüzde 50 seviyelerine ulaştırılmasının planlandığını sözlerine ekledi. Küçükseyhan, savunma sektöründe başta yazılım olmak üzere bilişim kaleminin yüzde 98 oranında yerli kaynaklardan karşılanacağını dile getirdi.
Dünyada savunma sanayisine değinen Küçükseyhan, “2009 yılında toplam 1,5 trilyon dolar civarında harcama yapıldı. Türkiye en fazla harcama yapan 15 ülke içinde yer almıyor. Diğer yandan ik 10 ülke bu pastanın yüzde 75’lik kısmını oluşturuyor. ABD bu ülkelerin başında geliyor. Dünyada yaklaşık 55 milyar dolarlık toplam pazar rakamı söz konusu. Burada rekabetin boyutu ortaya çıkıyor. 17,130 milyar dolarlık ticaret hacmi söz konusu.”
Küresel krize değinen Müjday Altay, Türkiye’nin krizin etkilerini diğer ülkeler kadar derin yaşamadığını belirtti. “2009 yılında gayri safi milli hasılada yüzde 4,7’lik küçülme yaşanırken. 2010’un ilk çeyreğinde yüzde 11,7; ikinci çeyreğinde ise yüzde 10,3 büyüme yakaladık” diyen Altay; bunun Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerinden çok daha iyi bir performans anlamına geldiğini kaydetti.
Türkiye nüfusunun yarısının 28 yaş altında olduğunu hatırlatan Altay, “Coğrafi konumumuzun yanı sıra tarihi, siyasi ve kültürel mirasımız bize pek çok ülkenin sahip olamadığı nadir bir konum sağlıyor. Burada kat ettiğimiz aşamaları; kendimizi daha iyi tanıyarak, sahip olduğumuz değerleri özümseyerek ve kendimize güvenerek gerçekleştirebiliriz. Son dönemde gerçekleştirdiğimiz büyüme, Ar-Ge’nin önünü açan mevzuatımız ve genç nüfusumuzla teknolojide öne çıkabilmemiz için çok elverişli bir ortama sahibiz. Ben sahip olduğumuz değerlerle teknoloji konusunda öncü ülkeler arasına gireceğimize eminim. Türkiye’nin sergilediği bu olumlu gelişmenin yansımalarını savunma sanayisinde de yaşıyoruz. Savunma sektörü gelişmeler sonucunda bugün gurur duyduğumuz bir seviyeye ulaşmıştır” diyerek durum değerlendirmesi yaptı.
Çerçeve güzel, gidilecek yol var
Murad Bayar toplantıda yaptığı konuşmada üç noktaya dikkat çekti; “Gelişen sensör teknolojisiyle bilgi toplama kapasitesi çok arttı. Bu bilgiler toplandıktan sonra bunların işlenmesi ve değerli bilgi haline getirilmesi geliyor. Ardından bu değerli bilgilerin dağıtılması, paylaşılması söz konusu. Bunu yaptığınız zaman ise bu bilgilerin güvenliği konusu devreye giriyor. Çünkü bu kritik bilgilerin korunması ve güvenli şekilde iletilmesi gerekiyor.”
Siber tehditler konusuna değinen Bayar, ABD’nin geçtiğimiz yıl siber savaş komutanlığı kurduğunu kaydetti. Bayar, Türkiye’de de buna benzer çalışmaların olduğu mesajını verdi. “Savunma sanayisinde geldiğimiz nokta bizi mutlu ediyor. Ancak daha gidilmesi gereken çok uzun bir yol var” diyen Bayar, sivil savunmanın önemini vurgulayarak bu alanın gelişmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bilişimde Ar-Ge’nin gelişmesinin artılarına değinen Bayar, iç pazarın etkin kullanımını vurguladı.