‘Savunmada Bilişim, Ulusal Bilgi Güvenliği ve Siber Savaşlar Konferansı’ çok önemli konukları ağırladı
Zirve kapsamında düzenlenen ‘Savunmada Bilişim, Ulusal Bilgi Güvenliği ve Siber Savaşlar’ konferansında Havelsan Genel Müdürü ve CEO’su Sadık Yamaç, bilgi güvenliği konusunun devlet güvenliğinin bel kemiği olduğunu vurgulayarak Havelsan’ın çalışmalarının ulusal vizyona katkı sağlayacağına inandığını kaydetti. ‘Dünyada Siber Savaşların Boyutu, ‘Stuxnet’in Esrarı’ başlığıyla konuk konuşmacı Ralph Langner; siber saldırıların artık çok küçük bütçelerle yapılabildiğini, 5 milyon doları olan herkesin bir ülkeye kolaylıkla saldırı düzenleyebileceğini vurguladı. Stuxnet’te internetin hiç kullanılmadığını hatırlatan Langner, siber saldırının temelinde bit ve byte’ların olduğunu; su, elektrik sistemleri, hastaneler, santraller, kimyasal tesislerin de siber saldırılara açık olduğunu belirtti.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, sivil alanın teknolojiyi sürüklediğini ve oradaki tehdidin askeri tehdit haline gelebildiğini dile getirerek artık askeri ve sivil alanın iç içe geçtiğini vurguladı.
Milli teknolojileri çok net ortaya koymak gerekiyor
Konferans dahilindeki, ‘Savunma sektörü ile bilişim sektörü arasında yerli üretim işbirliği’ panelinde önümüzdeki dönemde mutlaka milli teknolojileri çok net ortaya koymak gerektiğine vurgu yapılırken güvenliğin başkasına teslim edilemeyecek kadar önemli ve hassas bir konu olduğuna dikkat çekildi.Etkinlikte‘ Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Politikaları’ paneli gerçekleştirildi. TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu’nun moderatör olduğu panele, Netaş İcra Komitesi Üyesi, Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bakan Danışmanı Cabir Bilirgen, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Teknik İşletme Daire Başkanı Dr. Barış Yaslan, BTK Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Mustafa Ünver, Siber Güvenlik Enstitüsü Müdür Yardımcısı Tahsin Türköz katıldılar.