Savunmasız bırakılan dokümanlar veri güvenliğini riske atıyor
Yapılan araştırmalar günümüzde işletmeler açısından büyük kazanç ve ticari itibar kaybına neden olabilen veri kayıplarının yarıdan fazlasının kapsamlı siber saldırılardan ziyade ofislerde her gün üretilen, çoğaltılan, paylaşılan, kopyalanan hassas dokümanların baskı cihazı tepsilerinde ya da masa üstlerinde savunmasız bırakılmalarından kaynaklandığını ortaya koyuyor.
Tüm dünyada veri güvenliğinin korunması konusunda giderek artan düzenlemeler, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ve kanuna uyum için işletmelere tanınan sürenin dolmasıyla ülkemizde de etkisini hissettirmeye başladı. Bu çerçevede artık işletmelerde meydana gelebilecek veri sızıntılarının neden olabileceği sonuçlar yalnızca maddi kayıpları değil; ticari itibar kaybını ve büyük ölçekli hukuki problemleri de beraberinde getirebiliyor. Ancak işletmeler kurumsal güvenlik sistemlerini ne kadar sağlam kurgularlarsa kurgulasınlar, kasıtlı ya da kasıtsız insan hataları hala meydana gelen veri kayıplarının nedenleri arasında büyük bir bölümü oluşturuyor.
Dijital dönüşüm çağının hız kazanması ve dijital teknolojilerin iş hayatına giderek daha fazla dahil olmasıyla, işletmelerin varlıklarını ve karlılıklarını sürdürebilmeleri için büyük öneme sahip olan hassas verilerin işlem gördüğü bilgisayarların ve şirket ağlarının korunması için de çok çeşitli dijital önlemler ortaya çıkıyor. Veri korsanlarının ve kötü amaçlı kişilerin gerçekleştirdiği saldırıların yanı sıra, ofislerde gerçekleşen veri kayıplarının en büyük sebeplerinden birini ise ne yazık ki baskı cihazı tepsilerinde unutularak savunmasız bırakılan dokümanlar oluşturuyor.
KYOCERA Bilgitaş Turkey Doküman Çözümleri A.Ş (Kyocera) İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Türkay Terzigil, işletmeler açısından geri dönülemez derecede olumsuz sonuçlara neden olabilecek bu durumun önlenmesine yönelik kimlik doğrulama ve güvenli baskı yazılımlarının öneminden şu şekilde bahsediyor;
“İşletmeye, departmana ya da personele özel dokümanların güvenli biçimde saklanması bugün istisnasız her işletme için hem yasal, hem de ticari açıdan kritik öneme sahip bir konu olarak ön plana çıkıyor. Ancak günümüzün yüksek tempolu, hıza dayalı çalışma ortamında çalışanlar zaman zaman baskı cihazlarına gönderdikleri belgeleri çıktı tepsilerinden almayı unutabiliyorlar. Önemli dokümanların yetkisi olmayan kişiler tarafından görülmeleri ya da daha kötü ihtimalle yanlış ellere geçmeleri ise son derece yıkıcı sonuçlara yol açabiliyor.
Kyocera olarak müşterilerimize sunduğumuz KYOCERA Net Manager ve MyQ güvenli baskı yazılımları; belirli dokümanlara yalnızca yetkilendirilmiş kişilerin ulaşabilmesini sağlayarak veri güvenliği konusunda yaşanabilecek sızıntıların önlenmesine katkıda bulunuyor. Bu yazılımların sağladığı kimlik doğrulama işlevleri sayesinde kullanıcıların yazıcılara ve / veya çok fonksiyonlu fotokopi makinelerine (MFP) yalnızca kişiye özel PIN kodları / kimlik kartları ile erişebilmeleri sağlanıyor. Ofislerde bu avantajlara sahip baskı cihazlarının bulunması, çalışanların baskı işlerini yazdırmadan önce tekrar gözden geçirmelerine, gerekiyorsa bu işlerin cihaz başında iptal edilmelerine olanak tanıyor. Ayrıca esas işlevleri doküman, personel ve proje bazlı baskı hacimlerinin kontrolü olan